0

П ростото правило в кулинарията, че най-обикновените неща са най-вкусни, силно важи и за месните гозби. И все пак има примери, които доказват точно обратното. Днес са Месни Заговезни и по традиция се яде месо за последно преди започващия след Сирни Заговезни великденски пост, който тази година е от 42 дни.

Телешки стек с винен сос

Необходими продукти:

  • 2 телешки стека
  • 250 мл червено вино
  • 100 г масло
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2-3 стръка пресен розмарин
  • 3-4 стръка прясна мащерка
  • 1 с.л. кафява захар
  • 2 с.л. балсамов оцет

Начин на приготвяне:

Подправете стековете от бонфиле равномерно със сол и черен пипер от двете страни. В тиган сложете 2/3 от маслото, обелените и смачкани скилидки чесън, мащерката и розмарина. След като маслото се стопи, поставете стековете в тигана и ги запечатайте от всички страни, като регулярно поливате с масло от тигана. Прехвърлете запечатаните стекове в малка тавичка. Върху всеки от тях поставете по парче масло и печете на 180 градуса за около 10-12 минути или повече в зависимост от това как предпочитате вашия стек.

През това време към останалото масло и подправки в тигана добавете виното, кафявата захар, балсамовия оцет, сол и черен пипер на вкус. Редуцирайте, докато остане половината от соса. Извадете месото от фурната и го завийте с алуминиево фолио да се задуши за десетина минути. Поднесете стековете, полети със сос и гарнитура по желание.

Свинско с праз

Необходими продукти:

  • 600 г свинско месо
  • 400 г ориз
  • 200 г маслини
  • 2-3 стръка праз
  • 2 моркова
  • 1 кутия стерилизирани домати на кубчета

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на кубчета, овкусете го със сол и черен пипер и хубаво втрийте подправките с ръце. Загрейте олиото в тенджера и задушете месото за около 7-8 минути. През това време нарежете морковите на ситни кубчета и ги прибавете към месото. Нарежете праза на дребно и щом морковите поомекнат, го прибавете в тенджерата. Задушавайте всичко 2-3 минути и прибавете и ориза. Разбъркайте много добре и задушавайте, докато стане прозрачен. Подправете с червения пипер, чубрицата, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре, прибавете 1 част гореща вода и оставете ястието да къкри на тих огън. След като оризът поеме течността, прибавете доматите и маслините. Разбъркайте добре и прехвърлете всичко в подходяща тава. Налейте още 2 части гореща вода. Гответе в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30-35 минути, докато оризът поеме цялата течност и месото се сготви напълно. Тази разкошна зимна гозба върви идеално с туршия или кисело зеле с червен пипер и олио. Хляб не ви трябва, достатъчно питателна е, но пък чаша вино определено ще ви дойде добре.

Вълчи кюфтета

Необходими продукти:

  • 600 г свинска кайма
  • 200 г гъби
  • 150 г бекон
  • 1 глава лук
  • 1/2 връзки магданоз
  • чубрица на вкус
  • кимион на вкус
  • олио за пържене

Начин на приготвяне:

Нарежете гъбите, бекона и лука на ситно и ги запържете в малко олио. След това ги прехвърлете в купа и ги омесете заедно с каймата, чубрицата, кимиона и нарязания на ситно магданоз. Оформете кюфтета и ги изпържете в добре загрято олио. Поднесете вълчите кюфтета топли, подходящи гарнитури са картофи соте и салата според сезона.

Когато пържите вълчи кюфтета, които се правят само от свинско месо, те не се овалват предварително в брашно. Пускат се в тигана директно, без никаква панировка. Съветът ни е да ги обръщате с лъжица, защото са меки и има риск да се счупят. Пържете ги, докато придобият хубав, равномерен загар и от двете страни.

Манастирски гювеч

Необходими продукти:

  • 1 кг свинско месо
  • 300 г гъби
  • 100 г черни маслини, без костилки
  • 1 глава лук
  • 1 зелена чушка
  • 1 червена чушка
  • 1/2 ч.ч. булгур
  • 1/2 малка консерва стерилизирани домати на кубчета
  • 1/2 връзка магданоз
  • 7-8 с.л. олио
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 2 ч.л. червен пипер
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на порционни парчета и го запържете в олиото в дълбок тиган или тенджера. Нарежете лука на дребно и го прибавете към месото. Нарежете гъбите и чушките на по-големи парчета и добавете и тях заедно с виното. Задушавайте всичко за десетина минути. Прехвърлете продуктите в гювеч, добавете булгура, маслините и доматите. Поръсете със сол и червен пипер, прибавете нарязания на дребно магданоз и налейте около 300 мл гореща вода. Печете гювеча на 180 градуса за около час и половина.

Още на matekitchen.com