П ростото правило в кулинарията, че най-обикновените неща са най-вкусни, силно важи и за месните гозби. И все пак има примери, които доказват точно обратното. Днес са Месни Заговезни и по традиция се яде месо за последно преди започващия след Сирни Заговезни великденски пост, който тази година е от 42 дни.
Телешки стек с винен сос
Необходими продукти:
- 2 телешки стека
- 250 мл червено вино
- 100 г масло
- 3-4 скилидки чесън
- 2-3 стръка пресен розмарин
- 3-4 стръка прясна мащерка
- 1 с.л. кафява захар
- 2 с.л. балсамов оцет
Начин на приготвяне:
Подправете стековете от бонфиле равномерно със сол и черен пипер от двете страни. В тиган сложете 2/3 от маслото, обелените и смачкани скилидки чесън, мащерката и розмарина. След като маслото се стопи, поставете стековете в тигана и ги запечатайте от всички страни, като регулярно поливате с масло от тигана. Прехвърлете запечатаните стекове в малка тавичка. Върху всеки от тях поставете по парче масло и печете на 180 градуса за около 10-12 минути или повече в зависимост от това как предпочитате вашия стек.
През това време към останалото масло и подправки в тигана добавете виното, кафявата захар, балсамовия оцет, сол и черен пипер на вкус. Редуцирайте, докато остане половината от соса. Извадете месото от фурната и го завийте с алуминиево фолио да се задуши за десетина минути. Поднесете стековете, полети със сос и гарнитура по желание.
Свинско с праз
Необходими продукти:
- 600 г свинско месо
- 400 г ориз
- 200 г маслини
- 2-3 стръка праз
- 2 моркова
- 1 кутия стерилизирани домати на кубчета
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на кубчета, овкусете го със сол и черен пипер и хубаво втрийте подправките с ръце. Загрейте олиото в тенджера и задушете месото за около 7-8 минути. През това време нарежете морковите на ситни кубчета и ги прибавете към месото. Нарежете праза на дребно и щом морковите поомекнат, го прибавете в тенджерата. Задушавайте всичко 2-3 минути и прибавете и ориза. Разбъркайте много добре и задушавайте, докато стане прозрачен. Подправете с червения пипер, чубрицата, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре, прибавете 1 част гореща вода и оставете ястието да къкри на тих огън. След като оризът поеме течността, прибавете доматите и маслините. Разбъркайте добре и прехвърлете всичко в подходяща тава. Налейте още 2 части гореща вода. Гответе в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30-35 минути, докато оризът поеме цялата течност и месото се сготви напълно. Тази разкошна зимна гозба върви идеално с туршия или кисело зеле с червен пипер и олио. Хляб не ви трябва, достатъчно питателна е, но пък чаша вино определено ще ви дойде добре.
Вълчи кюфтета
Необходими продукти:
- 600 г свинска кайма
- 200 г гъби
- 150 г бекон
- 1 глава лук
- 1/2 връзки магданоз
- чубрица на вкус
- кимион на вкус
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
Нарежете гъбите, бекона и лука на ситно и ги запържете в малко олио. След това ги прехвърлете в купа и ги омесете заедно с каймата, чубрицата, кимиона и нарязания на ситно магданоз. Оформете кюфтета и ги изпържете в добре загрято олио. Поднесете вълчите кюфтета топли, подходящи гарнитури са картофи соте и салата според сезона.
Когато пържите вълчи кюфтета, които се правят само от свинско месо, те не се овалват предварително в брашно. Пускат се в тигана директно, без никаква панировка. Съветът ни е да ги обръщате с лъжица, защото са меки и има риск да се счупят. Пържете ги, докато придобият хубав, равномерен загар и от двете страни.
Манастирски гювеч
Необходими продукти:
- 1 кг свинско месо
- 300 г гъби
- 100 г черни маслини, без костилки
- 1 глава лук
- 1 зелена чушка
- 1 червена чушка
- 1/2 ч.ч. булгур
- 1/2 малка консерва стерилизирани домати на кубчета
- 1/2 връзка магданоз
- 7-8 с.л. олио
- 1 ч.ч. бяло вино
- 2 ч.л. червен пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на порционни парчета и го запържете в олиото в дълбок тиган или тенджера. Нарежете лука на дребно и го прибавете към месото. Нарежете гъбите и чушките на по-големи парчета и добавете и тях заедно с виното. Задушавайте всичко за десетина минути. Прехвърлете продуктите в гювеч, добавете булгура, маслините и доматите. Поръсете със сол и червен пипер, прибавете нарязания на дребно магданоз и налейте около 300 мл гореща вода. Печете гювеча на 180 градуса за около час и половина.
Още на matekitchen.com