0

Р ецептата за печени картофи ветрило е повод да съберете добре познати съставки и да ги превърнете в нещо… изключително. Апетитна хрупкава коричка и златист цвят отвън, кадифена мекота отвътре и завладяваща свежест от чесън и пресни подправки за финал – тези картофи са малко гастрономическо приключение. А най-хубавото е, че се приготвят лесно. Нарязването не е кой знае какво предизвикателство. Просто ви трябват китайски клечки или моливи в краен случай, на които да подпрете картофите и които да служат за ограничител при нарязването.

Важно е, разбира се, да подберете и правилния сорт картофи, които да ви дадат перфектната комбинация от хрупкавост отвън и мекота отвътре. И още нещо – в никакъв случай не белете картофите. Измийте ги много добре под течаща вода с грубата част на гъбата за чинии, за да отстраните всяка песъчинка и нечистотия. Когато се изпече, кората им добавя много приятен, землист вкус. Ако поръсите с повечко черен пипер, ще получите и допълнителна щипка пикантност. Печените картофи ветрило са великолепна гарнитура за месо или риба. Може да ги поднесете също и с пухкав мус от крема сирене и свежа салата по ваш вкус.

Необходими продукти:

  • картофи - 2 килограма
  • чесън - 4-5 скилидки
  • олио - 100 мл
  • магданоз - 1/2 връзка
  • копър - 1/2 връзка
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Измийте картофите и ги подсушете. Вземете картоф, сложете го в центъра на дъската и от двете му страни поставете еднакви пръчици (моливи, клечки за азиатска храна или други). След това нарежете на ветрило. Подредете картофите в намазнена тава. Поръсете ги със сол и черен пипер и напръскайте отгоре с мазнина. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато ръбчетата придобият златист загар и картофите поомекнат (около час). През това време смачкайте чесъна със сол. Накълцайте копъра и магданоза и разбъркайте всичко с малко олио. Извадете картофите от фурната и върху тях разпределете чесновата смес със зелени подправки.

Още на matekitchen.com