0

С алатите с печени чушки могат да се приготвят по всяко време на годината, дори и през зимата и именно тогава те носят и усещане за лято и нещо типично балканско и нашенско. Харесваме червените печени чушки, защото създават усещане за уют и топлина, казват от matekitchen.com.

С орехи
Продукти:
1/2 кг червени чушки
1/2 ч.ч. орехи
1/2 ч.ч. кисело мляко
3-4 скилидки чесън
2 с.л. олио или зехтин
копър по желание
сол на вкус

Приготвяне:
Опечете чушките, обелете ги и ги нарежете. Счукайте орехите заедно със скилидките чесън. Прибавете киселото мляко и олиото, посолете и разбийте сместа, след което полейте с нея чушките.
Става чудесно мезе за ракия, но върви много добре и с печено месце и ароматна пърленка. Тя е от онези уж салати, които са толкова вкусни, че можеш да се нахраниш с тях.

Бурания с кисело мляко
Продукти:
8 печени червени чушки
6 скилидки чесън
4 ч.ч. цедено кисело мляко
1/3 връзка копър
1/3 връзка магданоз
сол на вкус

Приготвяне:
Почистете чушките от люспите и семките, като внимавате да не се разкъсат. Наредете ги в широка чиния, посолете ги и ги залейте с олиото. Счукайте или пресовайте чесъна и го смесете с киселото мляко. Залейте чушките и поръсете с нарязан копър и магданоз.
В Троянско на тази чудна и съвсем лесна за приготвяне салата от печени чушки с кисело мляко й казват бурания.

Върху краставица
Продукти:
5-6 печени чушки
1 краставица
2 скилидки чесън
50 г орехи смлени
50 мл олио или зехтин
1 с.л. ябълков оцет
1/2 връзка магданоз на вкус
сол на вкус

Приготвяне:
Нарежете печените чушки на едри парчета. Сложете ги в купа и ги разбъркайте заедно със счукания чесън, накълцания магданоз и смлените орехи. Овкусете със сол, олио и оцет. Нарежете краставицата на колелца и я наредете около чушките.
Вечната класика – салата от печени чушки с чесън – придобива ново измерение, когато й добавим нещо толкова простичко, каквото са магданозът и орехите. И я поднесем върху краставица.

С чесън
Продукти:
500 г чушки
3 скилидки чесън
3-4 стръка магданоз
30 мл олио
винен оцет на вкус
сол на вкус

Приготвяне:
Изпечете чушките, обелете ги, посолете ги и ги подредете в чиния. Върху тях разпределете нарязания на ситно или счукан чесън, както и накълцания магданоз. Подправете с оцет и олио и оставете салатата за половин-един час да поеме от подправките, след което поднесете.
Печените чушки с чесън са традиционен български разкош. Вероятно ще се изкушите да махнете семките, за да бъде по-чисто и елегантно представянето. Съветът ни е да не го правите. Със семките чушките имат по-хубав наситен вкус. Това е селска салата, на нея не й отива прекалената елегантност. За едни по-вкусни са червените чушки, а за други – зелените. Истината е, че тази салата има съвсем различен вкус в зависимост от това какви ползвате. За да са щастливи и доволни всички около вас, най-добре комбинирайте червени и зелени чушки. По желание може да добавите и едно-две люти чушлета.

Урнебес
Продукти:
250 г сирене изкиснато
4 червени чушки
4 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер лютив
2 ч.л. червен пипер
1/2 с.л. олио

Приготвяне:
Изпечете чушките, обелете ги, почистете ги от семките и ги нарежете. Сложете ги в купата на блендера и добавете вътре обелените скилидки чесън, натрошеното сирене, олиото и двата вида червен пипер. Пасирайте до получаване на хомогенна смес.
Урнебес е типична салата от сръбската кухня, особено характерна за района на Ниш и за южната част на страната. В Южна Сърбия я правят с кълцани люти чушки. В останалите райони вместо тях слагат лютив червен пипер, който дава и характерния червен цвят.