0

К акво да хапнем през лятото така, че да е хем вкусно, хем и подходящо леко, а и пък да не се готви прекалено дълго - това е въпрос, който постоянно си задава народът у нас и по света. От matekitchen.com дават отговор с подходящи предложения както винаги.

Паприкаш от риба с богат сос

Продукти:

1 кг филе бяла риба

2 глави лук

2 моркова

4 картофа

250 г грах

1/2 връзка магданоз

4 с.л. олио

1 ч.л. червен пипер

сол на вкус

черен пипер на вкус

Приготвяне:

Нарежете рибата на парчета и я сварете в подсолена вода. В тенджера запържете лука и морковите, докато омекнат леко. След това добавете при тях нарязаните на едри кубчета картофи. Гответе ги няколко минути заедно, като периодично разбърквате, за да не залепнат картофите. След това добавете граха. Подправете с червен пипер, разбъркайте и налейте от бульона, останал от варенето на рибата. Оставете зеленчуците да се готвят на тих огън около половин час. След като картофите започнат да омекват, подправете със сол и черен пипер. В самия край на готвенето сложете в тенджерата и рибата. Бъркайте внимателно, за да не я разкъсате. Накрая поръсете готовия паприкаш с нарязан магданоз и поднесете.

Хапки от сирене, бекон и сливи

Продукти:

150 г (сушени) сини сливи без костилка

200 г бекон на ленти

100 г сирене

Приготвяне:

Нарежете сиренето на парченца, а сливите нарежете на половинки по дължина. Във всяка лента бекон сложете парче слива и парче сирене и завийте на рулце. Фиксирайте с клечка за зъби, така че да не се отваря. Наредете рулцата в тавичка и ги запечете на 200 градуса за 20 минути или докато беконът се запече и стане хрупкав по краищата. Поднесете хапките от сирене, бекон и сини сливи топли с червено вино. Съветваме ви да си ги хапнете топли.

Мусака от тиквички

Продукти:

4-5 тиквички

3 глави лук

4 яйца

350 г кисело мляко

300 г сирене

200 г кашкавал

200 г брашно

50 мл олио

1 пакетче бакпулвер - 10 г

1/2 връзка магданоз

сол на вкус

черен пипер на вкус

Приготвяне:

Измийте тиквичките и ги нарежете на кръгчета. Обелете лука и го нарежете на ситно. Загрейте олиото и задушете в него лука и тиквичките. Щом омекнат, ги подправете със сол и черен пипер и ги дръпнете от огъня. В купа разбийте яйцата. Добавете киселото мляко, натрошеното сирене, нарязания на ситно магданоз и накрая брашното с бакпулвера. Разбъркайте всичко на гладка смес, добавете задушените тиквички и лук и прехвърлете в намазнена тава. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути, след което извадете тавата, поръсете с настърган кашкавал и върнете обратно, за да се запече до златисто.

Десерт с извара и праскови

Продукти:

250 г извара

180 г заквасена сметана

1 праскова

30 г орехи или лешници

8 крекери грахам

5 с.л. пудра захар

8 с.л. конфитюр от праскови

1 ч.л. ванилов екстракт

1 с.л. коняк или ром

Приготвяне:

С бъркалка разбъркайте изварата, заквасената сметана, ванилията, обелената и нарязана на кубчета праскова, половината от орехите и захарта в купа до гладък, пухкав крем. Намажете 4 квадратни парчета крекери с крема и ги сложете в средата на 4 десертни чинии, след което покрийте с останалите парчета от крекерите. Трябва да се получат малки сандвичи. Смесете конфитюра с коняка, за да може да се разреди и маже върху крекерите. Сипете около лъжица и половина върху всеки десерт. Поръсете с орехи и сервирайте

Жътварска салата

Продукти:

2 домата

2 червени чушки

1 краставица

150 г сирене

1 малка консерва сладка царевица

10-15 черни маслини

1 връзка магданоз

50 мл олио

сол на вкус

Приготвяне:

Изпечете чушките и ги сложете в найлонов плик или в съд с капак, за да се задушат и да се обелят по-лесно. През това време нарежете краставицата, доматите и лука на парчета по ваш вкус и ги сложете в купа. При зеленчуците добавете царевицата и маслините. Обелете чушките, почистете ги от семките, нарежете ги и добавете и тях към останалите продукти. Подправете салатата със сол и олио. Поръсете с накълцания магданоз и накрая наредете отгоре нарязаното на кубчета сирене.

Още на matekitchen.com