0

К ашкавалените крокети са от онези рецепти, които изненадват с простота на изпълнението. Първата асоциация с крокети е в тях да има варени картофи и щедро количество подправки. Не и този път. Само кашкавал и нищо друго. Малко магданоз за цвят и ако държите, щипка черен пипер.

Изключително проста и лесна рецепта, която ще ви очарова с наситен млечен вкус. Дори не е необходимо да купувате кашкавал специално за нея. Ако сте се събирали с приятели на вино и сирене и са ви останали по малко гауда, едам, ементал, пушено сирене или пък пикантен кашкавал, просто ги настържете заедно. Даже да са започнали да изсъхват леко, няма проблем. Когато ги сложите в тигана, различните вкусове буквално се разтопяват един в друг. Резултатът е божествено мезе за добре изстудена бира. Ако поднесете крокетите с лек сос – чеснов, на основата на майонеза, с кисели краставички – още по-добре.

Формата на крокетите няма значение. Можете да ги направите и на кюфтенца или пръчици. Важно е обаче да ги оставите в камерата на хладилника за поне десетина минути, за да стегнат. Извадете ги непосредствено преди да ги изпържите. Когато ги пуснете в сгорещеното олио, се получава температурен шок и се запечатват веднага, без да се разпаднат и кашкавалът да се разтече в тигана.

Крокети

Необходими продукти:

За крокетите:

  • 200 г стар кашкавал
  • 1 яйце
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 с.л. галета
  • олио за пържене
  • За панировката:
  • 50 г галета
  • 2 яйца

Начин на приготвяне:

За крокетите настържете 200 г стар кашкавал. Прибавете яйцето, черния пипер, нарязания на ситно магданоз и галетата. От продуктите замесете тесто и оформете крокети. Сложете суровите кашкавалени крокети за десетина минути в камерата на хладилника, за да се стегнат. Извадете ги непосредствено преди пържене.

Панирайте крокетите в яйце, галета и пак яйце. Пуснете ги в силно сгорещена мазнина, колкото да се зачервят и ги извадете в чиния, покрита с кухненска хартия. Поднесете кашкавалените крокети веднага. По желание можете да ги сервирате със сос по ваш вкус.

Още на matekitchen.com