0

П ица! Кой не обича това вкусно, бързо и лесно за приготвяне изкушение! Пица днес хапват във всички кътчета на света и във всяка държава имат своя специфична интерпретация на класическата рецепта. В Бразилия например я гарнират с грах, във Франция пък обичат да й добавят пържено яйце. Историята показва, че са празнували рождения ден на фараона с плоски питки, поръсени с подправки. В Италия днес тази пица е позната като „Бианка“. Древните гърци пък хапвали питки с различни сосове и гарнитури, които наричали плакунтос. Думата „пица“ е спомената за първи път в латински текст от 997 г. Ние ви предлагаме рецепта с традиционната комбинация от шунка и кашкавал и гарантираме, че ще си оближете пръстите, отсичат от matekitchen.com.

С шунка и кашкавал

Необходими продукти:

  • 300 г тесто за пица
  • 70 г шунка
  • 50 г кашкавал
  • 1 топка моцарела
  • 50 мл доматен сос
  • 4-5 чери домата
  • босилек

Начин на приготвяне:

Пица може да приготви всеки, дори вашето дете. Все пак е добре да се навъртате около него, докато се вихри в кухнята, за да избегнете инциденти с ножа и да помагате, ако се наложи. Първото, с което трябва да започнете приготвянето на пицата, е шунката. Нарежете я на по-големи парчета, а моцарелата – на дебели филийки. Настържете кашкавала на едро. Разполовете чери доматчетата.

Разтеглете тестото на тънка кора с размера на тавата, в която ще печете пицата. Можете да го разтеглите с ръка или да си помогнете с точилка.

Намажете тавата с няколко капки олио и я поръсете с брашно, за да не залепне пицата и да можете да я извадите по-лесно. Внимателно прехвърлете тестото в нея, като внимавате да не го разкъсате.

Намажете тестото равномерно с доматения сос, подредете отгоре шунката и поръсете с настъргания кашкавал.

Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато кашкавалът започне да се зачервява.

Извадете пицата, наредете парчетата моцарела и разполовените чери доматчета и върнете във фурната за още няколко минути, колкото моцарелата да се отпусне.

Украсете с пресен босилек и поднесете веднага. Не забравяйте да сложите на масата достатъчно салфетки, защото пицата е най-вкусна, когато се яде с ръце.

Още на matekitchen.com