Н има има нещо по-разглезващо от шоколадови къпкейкове с разкошен крем отгоре и чаша горещо кафе. Къпкейкове и мъфини - с какво едните са по-различни от другите. Всъщност няма никаква разлика. Чисто хронологично къпкейк е по-старата дума, защото преди да бъдат създадени тавичките за мъфини, тези малки кексчета са се изпичали в индивидуални формички. Оттам и сладкишът е взел своето име. Това пък значи, че съвсем не е нужно да имате специална тава. Можете да ги изпечете и в керамични чашки, метални купички за крем карамел или суфле, стъклени форми и т.н. Важно е накрая да се получи малко и вкусно кексче.
Направихме нашите къпкейкове с млечен шоколад, подсилен с лъжица хубаво сладкарско какао, но тук можете да импровизирате. Ако харесвате наситения какаов вкус, ползвайте натурален шоколад. Може да ги направите и с бял, ако искате повече млечна деликатност. След това просто шприцовайте в готовите мъфини крем с контрастен вкус.
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 110 г захар
- 110 г брашно
- 110 г масло
- 110 г млечен шоколад
- 30 г какао
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото и шоколада на водна баня и ги дръпнете встрани да поизстинат леко. В купа смесете сухите съставки - брашно, какао, бакпулвер и сода бикарбонат. Разбийте до пухкав крем яйцата със захарта. Добавете на тънка струйка маслото и шоколада и разбъркайте добре. Прибавете сухите съставки към яйчено-шоколадовата смес и разбъркайте с шпатула. Вземете форма за мъфини и във всяко гнездо сложете хартиена кошничка. Напълнете формичките на 2/3 от обема им и ги изпечете на 170 градуса за 20 минути. След като изстинат, шприцовайте в тях крем по желание.
Още на matekitchen.com