Л есни за приготвяне, но особено вкусни рецепти с използването на кашкавал, като основен или съпътстващ продукт, намираме на matekitchen.com.
Пита от тиквички
Необходими продукти:
- 3 тиквички
- 250 г извара
- 100 г кашкавал
- 3 яйца
- 2 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 3 с.л. галета
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Настържете тиквичките, посолете ги и ги оставете да си пуснат водата. През това време обелете лука и чесъна, нарежете ги на дребно и ги сложете да се запържат в загрятото олио. Изстискайте тиквичките с ръце и ги добавете при чесъна и лука, за да се задушат и те за няколко минути. След това ги дръпнете от огъня и ги оставете да се охладят. В купа сложете киселото мляко и содата. Щом шупне, добавете яйцата, подправките, брашното и изварата и разбъркайте. Добавете изстиналите тиквички и разбъркайте, докато се получи хомогенна смес. Намажете тавичка с олио, поръсете я с галета и изсипете отгоре сместа с тиквичките. Печете я на 200 градуса и щом бухне леко и се запече, я изведете, покрийте с настърган кашкавал и върнете обратно във фурната, докато кашкавалът се разтопи и зачерви.
Панирани гъби
Необходими продукти:
- 8 по-големи печурки
- 100 г кашкавал
- 1 печена чушка
- 50 г сирене
- 1/2 връзки магданоз
- 50 г галета
- 2 яйца
- 100 мл
Начин на приготвяне:
Почистете гъбите от пънчетата и ги обелете или почистете с фина четка. Смесете настъргания кашкавал, нарязаната на ситни кубчета чушка, натрошеното сирене и ситно нарязания магданоз. Разбъркайте сместа и с нея напълнете гъбите. Загрейте олиото в тиган. Потопете напълнените гъби в разбитите яйца, после оваляйте в галета, отново яйце и изпържете. Поставете ги върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Подредете в плато, украсете с пресни зеленчуци и поднесете.
На плоча
Необходими продукти:
- 200 г кашкавал
- 4 чери домати
- 1 морков
- 300 г микс зелени салати
- балсамов оцет на вкус
- зехтин на вкус
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете кашкавала на плочки с 1,5 см дебелина. Завийте ги в опаковъчно фолио и ги приберете в камерата на хладилника, за да стегнат, докато приготвяте салатата. Сложете микса от зелени салати в купа. Обелете моркова и с белачката за картофи нарежете тънки ленти от него. Разпределете ги върху марулята, овкусете със сол, зехтин и балсамов оцет и разбъркайте. Разпределете отгоре нарязаните на половинки чери доматчета, разбъркайте още веднъж и оставете салатата встрани.
Загрейте тиган с незалепващо покритие на висока температура. Извадете кашкавала от камерата непосредствено преди да го сложите в тигана. Оставете го за няколко минути, колкото да се разтопи леко и да придобие приятен червен загар. Обърнете кашкавала да се запече и от другата страна. Поднесете кашкавала веднага със салатата.
Пица с четири сирена
Необходими продукти:
- 600 г готово тесто
- 200 г доматен сос
- 80 г кашкавал
- 80 г сирене
- 80 г чедър
- 80 г синьо сирене
- 20 мл зехтин
- риган на вкус
- сух босилек на вкус
Начин на приготвяне:
Разточете тестото върху набрашнен плот на кора с дебелина 0,5 см. Прехвърлете го в тава, покрита с хартия за печене. Върху разточеното тесто разпределете доматения сос, отгоре прибавете настъргания чедър, натрошеното краве сирене, добавете синьото сирене, овкусете с риган и босилек и накрая завършете с настъргания кашкавал. Печете пицата на 180 градуса, докато кашкавалът стане златист. Извадете пицата, намажете крайчетата със зехтин и сервирайте.
Още на matekitchen.com