0

Л есни за приготвяне, но особено вкусни рецепти с използването на кашкавал, като основен или съпътстващ продукт, намираме на matekitchen.com.

Пита от тиквички

Необходими продукти:

  • 3 тиквички
  • 250 г извара
  • 100 г кашкавал
  • 3 яйца
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 3 с.л. галета
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Настържете тиквичките, посолете ги и ги оставете да си пуснат водата. През това време обелете лука и чесъна, нарежете ги на дребно и ги сложете да се запържат в загрятото олио. Изстискайте тиквичките с ръце и ги добавете при чесъна и лука, за да се задушат и те за няколко минути. След това ги дръпнете от огъня и ги оставете да се охладят. В купа сложете киселото мляко и содата. Щом шупне, добавете яйцата, подправките, брашното и изварата и разбъркайте. Добавете изстиналите тиквички и разбъркайте, докато се получи хомогенна смес. Намажете тавичка с олио, поръсете я с галета и изсипете отгоре сместа с тиквичките. Печете я на 200 градуса и щом бухне леко и се запече, я изведете, покрийте с настърган кашкавал и върнете обратно във фурната, докато кашкавалът се разтопи и зачерви.

Панирани гъби

Необходими продукти:

  • 8 по-големи печурки
  • 100 г кашкавал
  • 1 печена чушка
  • 50 г сирене
  • 1/2 връзки магданоз
  • 50 г галета
  • 2 яйца
  • 100 мл

Начин на приготвяне:

Почистете гъбите от пънчетата и ги обелете или почистете с фина четка. Смесете настъргания кашкавал, нарязаната на ситни кубчета чушка, натрошеното сирене и ситно нарязания магданоз. Разбъркайте сместа и с нея напълнете гъбите. Загрейте олиото в тиган. Потопете напълнените гъби в разбитите яйца, после оваляйте в галета, отново яйце и изпържете. Поставете ги върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Подредете в плато, украсете с пресни зеленчуци и поднесете.

На плоча

Необходими продукти:

  • 200 г кашкавал
  • 4 чери домати
  • 1 морков
  • 300 г микс зелени салати
  • балсамов оцет на вкус
  • зехтин на вкус
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете кашкавала на плочки с 1,5 см дебелина. Завийте ги в опаковъчно фолио и ги приберете в камерата на хладилника, за да стегнат, докато приготвяте салатата. Сложете микса от зелени салати в купа. Обелете моркова и с белачката за картофи нарежете тънки ленти от него. Разпределете ги върху марулята, овкусете със сол, зехтин и балсамов оцет и разбъркайте. Разпределете отгоре нарязаните на половинки чери доматчета, разбъркайте още веднъж и оставете салатата встрани.

Загрейте тиган с незалепващо покритие на висока температура. Извадете кашкавала от камерата непосредствено преди да го сложите в тигана. Оставете го за няколко минути, колкото да се разтопи леко и да придобие приятен червен загар. Обърнете кашкавала да се запече и от другата страна. Поднесете кашкавала веднага със салатата.

Пица с четири сирена

Необходими продукти:

  • 600 г готово тесто
  • 200 г доматен сос
  • 80 г кашкавал
  • 80 г сирене
  • 80 г чедър
  • 80 г синьо сирене
  • 20 мл зехтин
  • риган на вкус
  • сух босилек на вкус

Начин на приготвяне:

Разточете тестото върху набрашнен плот на кора с дебелина 0,5 см. Прехвърлете го в тава, покрита с хартия за печене. Върху разточеното тесто разпределете доматения сос, отгоре прибавете настъргания чедър, натрошеното краве сирене, добавете синьото сирене, овкусете с риган и босилек и накрая завършете с настъргания кашкавал. Печете пицата на 180 градуса, докато кашкавалът стане златист. Извадете пицата, намажете крайчетата със зехтин и сервирайте.

Още на matekitchen.com