0

Н еумолимата статистика сочи кои са най-търсените рецепти в нета по данни от matekitchen.com. Така става ясно, че народът предпочита да издирва как се приготвят традиционни и лесни манджи, които са характерни за родната кухня в повечето случаи. Мусаката с картофи, най-характерната за родната кухня измежду всички видове мусака на Балканите, се оказа и най-търсената рецепта за нашенците. Ето и следващите поред рецепти.

№2: Пилешка супа

Необходими продукти:

  • 300 г пилешко месо
  • 2 моркова
  • 1 глава лук
  • 1 картоф
  • 1 чушка
  • 50 мл олио
  • 1 шепа фиде
  • 4 стръка магданоз
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Сварете месото. Оставете го да поизстине, след което го нарежете или накъсайте на малки парченца. Прецедете бульона, добавете вода, ако е нужно, и оставете да заври. Прибавете месото и нарязаните на ситни кубчета морков, лук, картоф и чушка. Посолете и варете около 20 минути. Накрая прибавете черния пипер, олиото и фидето. Варете още 10 минути и преди да сервирате пилешката супа, поръсете с нарязан магданоз.

№3: Сладки макарони на фурна

Необходими продукти:

  • около 1 пакет макарони - 400 г
  • 1 л прясно мляко
  • 5 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 2 с.л. олио
  • 2 пакетчета ванилия
  • пудра захар за поръсване по желание

Начин на приготвяне:

Сварете макароните и ги оставете да се отцедят. През това време затоплете млякото и сипете в него захарта. Не трябва да завира, а само да се затопли достатъчно, за да може да се разтопи захарта. Разбийте яйцата с миксер, добавете ванилията, а след това и затопленото мляко с разтворената в него захар. Сложете отцедените макарони в намазнена тава и излейте отгоре млечно-яйчната смес. Печете на 170 градуса, докато млякото и яйцата стегнат и макароните се зачервят. При поднасяне по желание може да поръсите с пудра захар.

№4: Хрупкави гофрети

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 250 г брашно
  • 250 мл прясно мляко
  • 100 г масло
  • 2 с.л. захар
  • 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на сняг с щипка сол. Смесете в купа брашното, бакпулвера и солта. Разбийте жълтъците с прясното мляко и захарта и постепенно добавете смесените сухи съставки. Към така полученото тесто добавете постепенно и при непрекъснато разбиване разтопеното масло. Трябва да се получи меко тесто. Добавете към него разбитите на сняг белтъци. Тестото не се нуждае от втасване, така че можете да пристъпите към печенето на гофретите веднага.

№5: Кюфтета с бял сос

Необходими продукти:

За кюфтетата:

  • 600 г кайма смес
  • 1 глава лук
  • 100 г ориз
  • 1 яйца
  • 50 г брашно
  • 1 кубче зеленчуков бульон
  • 1/2 връзки магданоз
  • 1 с чубрица
  • 1 ч.л. сминдух
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • сол на вкус

За соса:

  • 50 г масло
  • 3 яйца
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 2 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

За кюфтетата омесете каймата със ситно нарязания лук, магданоза, чубрицата, черния пипер, сминдуха, яйцето и ориза. В тенджера налейте 1 л вода. Разтворете в нея зеленчуковия бульон и оставете да заври. Оваляйте кюфтетата в брашното и ги пуснете във врящата вода. Варете, докато каймата се сготви, а оризът набъбне.

За соса смесете брашното, яйцата и киселото мляко. В дълбок тиган разтопете маслото и в него изсипете сместа. Бъркайте на слаб огън, докато се посгъсти, след което разредете с бульона на кюфтетата. Засилете огъня и бъркайте непрекъснато, докато постигнете желаната консистенция на соса. Сервирайте в дълбока чиния по 2 или 3 кюфтета и залейте с белия сос. Поръсете с нарязан магданоз.

Още на matekitchen.com