У ютно и вкусно по нашенски, но и с поглед към съседското кулинарно наследство. И едно от местата, където може да намерите рецепти, идеи и видеосъвети определено е matekitchen.com. Останалото е само желание и въпрос на развихряне в кухнята.
Лятна салата с булгур
Необходими продукти:
- 200 г булгур
- 200 г сладка царевица
- 1 домат
- 1 краставица
- 1 зелена чушка
- 2 стръка пресен лук
- 1/2 връзка магданоз
- 50 мл зехтин
- 50 мл лимонов сок
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Сложете булгура в тенджерка с вода и го сварете за около 15 минути. Изсипете го в гевгир, изплакнете със студена вода и оставете хубаво да се изцеди. Обелете и нарежете краставицата на кубчета и я сложете в купа. Добавете чушките, царевицата, пресния лук, домата и накълцания магданоз. Най-отгоре изсипете булгура. Посолете, поръсете със зехтина и лимоновия сок, разбъркайте и поднесете.
Съвет:
Можете да направите и своя версия на салата с булгур. За целта просто нарежете в купа любими свои пресни зеленчуци и ги гарнирайте с булгур. Овкусете с прясно изцеден лимонов сок и достатъчно мазнина, защото булгурът ги обича, и готово. Булгурът е богат на фибри, витамини и минерали и има нисък гликемичен индекс. Често се ползва като по-здравословен заместител на белия ориз.
Ориз с гъби и маслини
Необходими продукти:
- 500 г гъби
- 350 г ориз
- 1 глава лук
- 1 морков
- 2 чушки
- 200 г маслини - черни, без костилки
- 1 зеленчуков бульон
- 50 мл олио
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- чубрица на вкус
- 8 стръка магданоз
Начин на приготвяне:
Обелете лука и моркова и ги нарежете на ситно. Почистете чушките от семките и също ги нарежете на малки кубчета. Почистете гъбите, обелете ги и ги нарежете на четвъртинки. Загрейте олиото в тиган и задушете лука. Последователно добавете морковите и чушките. Разбъркайте продължете да задушавате зеленчуците. След няколко минути добавете маслините. Разбъркайте и прибавете гъбите. Задушавайте няколко минути и прибавете ориза. Продължете да задушавате, като от време на време разбърквате. В малка купичка с гореща вода разтворете кубчето зеленчуков бульон и го излейте в тигана. Подправете с малко сол, черен пипер и чубрица. Добавете и накълцан магданоз и разбъркайте. Задушавайте няколко минути, докато оризът поеме течността, след което оттеглете от огъня. Прехвърлете всичко в тава и налейте гореща вода в съотношение с ориза 3:1. Печете ястието на 170 градуса докато оризът поеме течността и омекне. Поръсете готовия ориз с гъби и маслини с накълцан магданоз и сервирайте.
Кьопоолу
Необходими продукти:
- 1 патладжан
- 600 г червени чушки
- 3 домата
- 1 връзка магданоз
- 3 скилидки чесън
- 50 мл олио
- 20 мл ябълков оцет
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Изпечете чушките и патладжаните и ги сложете в тенджера или найлонов плик да се задушат. След това ги обелете, почистете от семките и нарежете на много ситно. Почистете доматите от люспите и семките и също ги нарежете на ситни кубчета, а чесъна и магданоза накълцайте. Смесете всички зеленчуци, овкусете с олиото, оцета и солта, покрийте с фолио и оставете в хладилника да престои. Сервирайте охладеното кьопоолу украсено с маслини и поръсено с магданоз.
Вкусът до голяма степен се определя от чушките, които се ползват. Червените го правят по-сладникаво и с по-богат цвят. От зелените стои по-бледо и като че ли не така апетитно. Комбинацията от зелени и червени е най-компромисна. В някои краища към рецептата добавят и мъничко домат – обелен и почистен от семките, както и настърган или накълцан на много ситно лук. От това вкусът на салатата става още по-богат.
Кюфтета по чирпански
Необходими продукти:
- 750 г кайма смес
- 1 яйце
- 1/2 глава лук
- 2 с.л. галета
- 1 ч.л. чубрица
- 50 г булгур по желание
- 50 г брашно
- сол на вкус
За соса:
- 1 глава лук
- 3 картофа
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 2 моркова
- 3 стръка магданоз
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. чубрица
- 50 мл олио
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
За кюфтетата накиснете булгура в гореща вода. Омесете каймата с яйцето, нарязания на ситно лук, галетата, чубрицата и малко сол. Оформете кюфтета и ги оваляйте в брашно. Пуснете кюфтетата в кипяща вода за около 3 минути, след което ги извадете с решетъчна лъжица и ги оставете настрани.
За соса нарежете лука на ситно и го запържете в тенджера със сгорещено олио. Прибавете нарязаните на кубчета моркови, картофи и чушките, нарязани на едри парчета. Задушете зеленчуците около 3 минути на тих огън, след което ги поръсете с червения пипер. Залейте ги с чаша и половина гореща вода и ги посолете. Прибавете разтвореното в чаша хладка вода доматено пюре и отново разбъркайте. Към соса прибавете кюфтетата и варете още 20-25 минути на тих огън. След това подправете с чубрицата и нарязаните листа целина. Варете още 5 минути. Поднесете вкусните кюфтета по чирпански поръсени със ситно нарязан магданоз.
Съвет:
Ако досега не сте готвили с булгур, дайте му шанс и опитайте. Вкусът му е по-плътен от този на ориза и в същото време е много лек. В комбинация с кайма е много приятен. Соса може да обогатите, като добавите два-три дафинови листа иАко досега не сте готвили с булгур, дайте му шанс и опитайте. Вкусът му е по-плътен от този на ориза и в същото време е много лек. В комбинация с кайма е много приятен. Соса може да обогатите, като добавите два-три дафинови листа и едно-две зрънца бахар.
Още на matekitchen.com