0

П онякога наистина нямаме нужда от месо. Дори да го извадим за миг от менюто си, пак разполагаме с цялата вкусна вселена. И изобщо не е нужно да се наричаме вегани, вегетарианци, суровоядци и т.н. Това, което обединява всички ни, е насладата от вкусната храна. А ето и няколко веган вкуснотийки, с които ще си оближете пръстите.

Свежа салата

Продукти:

- маруля - 1 бр.
- авокадо - 1/2 бр.
- зелени чушки - 1 бр.
- краставици - 1 бр.
- моркови - 1 бр.
- домати - 1 бр.
- копър - 1/2 връзка
- магданоз - 1/2 връзка
- кълнове от люцерна - 1 шепа
- слънчогледови семки - 2 ч.л.
- тиквени семки - 2 ч.л.
- сусамени семки белени - 2 ч.л.
- маслини черни, обезсолени - 8 бр.
- лимон за сок - 1/2 бр.
- пресен босилек - 1 стрък
- хималайска сол на вкус

Приготвяне:

Предварително накиснете за 8 часа слънчогледовото и тиквеното семе и маслините (за да се обезсолят). Потопете в студена вода марулята и останалите продукти за 30 минути. После ги измийте обилно под течаща вода. Оставете да се подсушат добре. Измийте всички семена и кълнове със студена вода непосредствено, преди да ги използвате за салатата и ги отцедете от водата. В подходяща купа накъсайте марулята. Обелете краставицата и я нарежете на кубчета. Нарежете домата и авокадото на кубчета, а чушката на тънки полумесеци и ги добавете в купата. Обелете моркова и го настържете на ренде. Сложете и него заедно с наситнените копър и магданоз и семената.
Овкусете със сока от лимон, маслините и солта. Разбъркайте добре вашата веган лятна салата. Аранжирайте с кълновете от люцерна и украсете с листенца пресен босилек и поднесете.

Супа борш

Продукти:

- картофи - 3 бр.
- моркови - 2 бр.
- зеле - 1/4 глава
- цвекло - 1 резен
- грах - 200 г
- царевица - 200 г
- червени чушки - 1 бр.
- лимонов сок - 1 ч.л.
- хималайска сол - 1 ч.л.
- чубрица - 1 ч.л.
- дафинов лист - 2 листа
- сминдух - 1/2 ч.л.
- червен пипер - 1/2 ч.л.
-,черен пипер дълъг - 1/4 ч.л.
-,магданоз - 1/2 връзки
-,вода пречистена

Приготвяне:

Обелете картофите и почистете чушката от семките. Нарежете картофите, морковите и чушката на дребни кубчета. Нарежете зелето на много тънки ивици. Може да използвате ренде или машина за целта. Настържете цвеклото на едро. В тенджера сложете водата да заври. Прибавете зеленчуците и подправките без солта и магданоза. Разбъркайте и оставете да ври на бавен огън до готовност. При сервиране гарнирайте с накълцан магданоз и лимонов сок.

Омлет без яйца

Продукти:

- брашно от нахут - 200 г
- вода - 250 мл
- тиквички - 1 бр.
- моркови - 2 бр.
- домати - 1 бр.

Приготвяне:

Разбийте нахутеното брашно и водата в голяма купа, докато получите хомогенна смес. Добавете настърганите тиквички и моркови и доматите, нарязани на кубчета. Поръсете със сол на вкус. Намажете леко с олио тефлонов тиган и го загрейте на средна температура. Изсипете сместа в тигана и дръжте на огъня 5-7 минути или докато стане златистокафява. След това обърнете от другата страна и процедирайте по същия начин. Сервирайте омлета топъл с подходяща гарнитура.

Чиа пудинг с ягоди

Продукти:

- банани (добре узрели) - 4 бр.
- ягоди - 250 г
- чиа семена - 4 ч.л.
- прясна мента - няколко листенца за украса

Приготвяне:

Измийте бананите и ягодите. Бананите пасирайте с 2 ч.л. чиа до еднородна смес и разпределете пюрето поравно в 4 прозрачни чаши. Оставете си няколко ягоди за украса, а другите пасирайте с останалата чиа. Внимателно разпределете в чашите върху банановия крем. Оставете кремчетата за няколко часа в хладилник да стегнат. Украсете готовия чиа пудинг с пресните ягоди и листенцата мента и поднесете.

Още на Matekitchen.com