0

Г олямата цел на всеки, захванал се да меси козунак за Великден, е да му се получи на конци. Има няколко важни неща при месенето на козунаци. Първото от тях е брашното – колкото е по-бяло, толкова повече глутен има в него и толкова повече ще бухне вашият козунак. Търсете брашно тип 350. Всички продукти трябва да са със стайна температура и нито един да не е излязъл току-що от хладилника. Млякото трябва да се затопли, но да не е горещо, защото ще попари дрождите и няма да стане нищо. Маслото трябва да се разтопи на ниска температура. То в никакъв случай не трябва да започва да се пържи, защото вкусът му ще се промени.

То не се изсипва в тестото, а се добавя, като си топите ръцете в него по време на месенето. Трябва да втасва на топличко, но не и в стаята да е горещо като в сауна. Обикновено му трябват около два часа, за да си утрои обема. Повторното втасване отнема максимум час. Старите майстори казват, че добре направеният козунак се къса на конци дори ден след като е бил изпечен. Това значи да се пече на по-ниска температура, за да може да се изпече бавно и равномерно, а не да изгори отвън, а отвътре да е суров, съветват от matekitchen.com за козунака на конци. А освен това дават и много идеи какво може да се направи със стар козунак.

На конци

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно
  • 2 пакетчета суха мая
  • 7 яйца
  • 250 мл прясно мляко
  • 250 г захар
  • 200 г масло
  • 1/2 капсула

Начин на приготвяне:

Размийте маята в 50 мл прясно мляко. Сипете брашно, колкото да се получи гъста каша, покрийте съда и го оставете на топло да втасва. През това време пресейте брашното в достатъчно голям съд, направете кладенче и в него сложете щипка сол. Разбийте 6 яйца, захарта, леко затопленото мляко и кората на лимона в отделен съд. Разтопете маслото. Щом маята втаса, я изсипете в брашното, добавете млечно-яйчната смес и замесете тестото.

Маслото не се изсипва в сместа. Потапяйте ръцете си в него, докато месите. Тестото се меси, докато поеме цялото масло и започне да се отлепя от работната повърхност. Не се удря! Тестото втасва най-добре в съд, покрит с чист, поръсен с брашно чаршаф или достатъчно голяма памучна кърпа. Готово е, когато утрои обема си, което обикновено отнема около два часа. След като тестото втаса, се премесва леко, оформя се на козунаци, рула, плитки, кифлички и т.н. и готовите изделия се оставят да втасат повторно. По желание в козунаците може да се сложат стафиди или локум. Повторното втасване отнема около един час.

След като козунаците втасат, ги намажете с разбито яйце, поръсете ги обилно със захар и ги сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете ги на 180 градуса половин час, след което намалете фурната на 160 градуса и продължете да печете до готовност. Извадете козунаците от тавите още топли. Когато изстинат напълно, ги завийте в чиста памучна кърпа и ги приберете в найлонов плик, за да се запазят меки.

Великденска торта

Необходими продукти:

  • 1 козунак
  • 3 пакетчета крема сирене
  • 5 яйца
  • 2 портокала
  • 300 г захар
  • 150 г течен шоколад
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Настържете кората на портокалите, изстискайте сока и го кипнете със 100 г от захарта. Нарежете козунака на филии с дебелина 2 см и ги наредете във форма за торта. Сиропирайте ги с подсладения портокалов сок и оставете настрани за 10 минути.

Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците с останалата захар, прибавете две от пакетчетата сирене крема и портокаловата кора. Разбъркайте внимателно с дървена лъжица.

Разбийте белтъците на сняг и прибавете с плавно бъркане към крема. Когато стане пухкав и гладък, изсипете половината върху сиропирания блат. Наредете още един пласт козунак, сиропирайте го и добавете останалия крем. Оставете в хладилника за няколко часа, за да стегне кремът. В отделна купа смесете едно пакетче крема сирене с течния шоколад до получаване на гладък крем. С него намажете тортата отстрани. Украсете с настърган шоколад и портокалова кора.

Руло с мармалад

Необходими продукти:

  • 500 г брашно
  • 7 г суха мая - 1 пакетче
  • 4 яйца
  • 125 мл прясно мляко
  • 125 г захар
  • 100 г масло
  • 1/2 бурканче шипков мармалад или течен шоколад
  • 1/2 лимон - само кората
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Размийте маята в 30 мл прясно мляко. Сипете брашно колкото да се получи гъста каша, покрийте съда и го оставете на топло да втасва. През това време пресейте брашното в достатъчно голям съд, направете кладенче и в него сложете щипка сол. Разбийте 3 яйца, захарта и леко затопленото мляко в отделен съд. Разтопете маслото. Щом маята втаса, я изсипете в брашното, добавете млечно-яйчната смес и замесете тестото.

Маслото не се изсипва в сместа. Потапяйте ръцете си в него, докато месите. Месете докато тестото поеме цялото масло и започне да се отлепя от работната повърхност. Не го удряйте! Тестото втасва най-добре в съд, покрит с чист, поръсен с брашно чаршаф или достатъчно голяма памучна кърпа. Готово е когато утрои обема си. След като тестото втаса, го премесете леко и го разточете на правоъгълна кора според размера на тавата, в която ще печете рулото. Намажете го с пласт шипков мармалад и го завийте на руло. Прехвърлете го в намазнена тава и го оставете да втаса повторно.

След като рулото втаса, го намажете с разбито яйце, поръсете със захар или сусам и го сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете го на 180 градуса половин час, след което намалете фурната на 160 градуса и продължете да печете до готовност.

Кифлички с локум

Необходими продукти:

  • 500 г брашно
  • 1 пакетче суха мая - 7 г
  • 4 яйца
  • 125 мл прясно мляко
  • 125 г захар
  • 100 г масло
  • 2 кутии локум
  • 1/2 лимони само кората
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Размийте маята в 30 мл прясно мляко. Сипете брашно колкото да се получи гъста каша, покрийте съда и го оставете на топло да втасва. През това време пресейте брашното в достатъчно голям съд, направете кладенче и в него сложете щипка сол. Разбийте 3 яйца, захарта и леко затопленото останалото мляко в отделен съд. Разтопете маслото. Щом маята втаса, я изсипете в брашното, добавете млечно-яйчната смес и замесете тестото. Маслото не се изсипва в сместа. Потапяйте ръцете си в него, докато месите. Месете докато тестото поеме цялото масло и започне да се отлепя от работната повърхност. Не го удряйте! Тестото втасва най-добре в съд, покрит с чист, поръсен с брашно чаршаф или достатъчно голяма памучна кърпа. Готово е, когато утрои обема си.

След като тестото втаса, го премесете леко. Откъснете топка, разточете я на кръгла кора с дебелина 0,5 см и я разрежете на 8 триъгълника. В широката част на всеки триъгълник сложете парче локум и завийте кифличка. Подредете кифличките в покрита с хартия за печене тава на разстояние една от друга. Покрийте ги с чиста кърпа и ги оставете да втасат. След като кифличките втасат, ги намажете с разбито яйце и ги поръсете със захар. Печете ги на 180 градуса, докато придобият равномерен червен загар.

Сладкиш

Необходими продукти:

  • 1 козунак
  • 1 л прясно мляко
  • 6 яйца
  • 2 ванилии
  • 2 ч.ч. захар
  • 200 г захар за карамела

Начин на приготвяне:

Нарежете козунака на филийки. Карамелизирайте захарта в тава и докато карамелът е още горещ, наредете върху него филийките козунак, за да залепнат и да не изплуват. Сложете млякото в тенджера на котлона и сипете в него захарта. Затоплете го и бъркайте, докато захарта се разтопи.

В купа разбийте яйцата заедно с ванилията. Налейте млякото с разтопената в него захар и бъркайте, докато се смеси. След това излейте яйчената смес върху козуначените филии. Печете десерта на водна баня на 170 градуса около 30 минути.

Френски бриоши

Необходими продукти:

  • 500 г брашно
  • 125 г масло
  • 25 г масло за намазване
  • 75 г захар
  • 90 мл прясно мляко
  • 3 яйца
  • 1 пакетче суха мая рама - 7 г
  • 2 жълтъка за намазване
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Сипете маята в половината затоплено мляко, добавете 1 с.л. брашно, разбъркайте добре и оставете на топло да шупне. В тенджера разбийте останалото мляко, разтопеното масло, захарта, солта и яйцата. Към тях прибавете втасалата мая и брашното. Замесете меко тесто, като по време на месенето добавяте на части от останалите 25 г масло. Покрийте готовото тесто и го оставете на топло да втаса. След като тестото втаса, го премесете леко и го разделете на равен брой по-големи и по-малки топчета. В средата на всяко голямо топче направете вдлъбнатина, намажете с прясно мляко и сложете едно малко топче. По същия начин пригответе и останалите бриоши. Наредете ги в тава на разстояние и ги оставете да втасат отново. Намажете ги с разбит жълтък и ги изпечете на 180 градуса за 25-30 минути.

Филийки на фурна

Необходими продукти:

  • 1 стар козунак
  • 50 г масло
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете козунака на филийки и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Намажете филийките с масло и поръсете с малко черен пипер. Запечете филийките на 180 градуса, докато се зачервят леко. Поднесете ги топли.

Още на matekitchen.com