0

Бюрек от сини домати

Бюрек е турска дума и означава баница. Тази рецепта до известна степен напомня за баница, само че вместо с кори плънката от яйца и сирене се завива със сини домати. Едно време са смятали патладжана за отровна храна заради цвета му и присъствието на алкалоида соланин. Днес това отдавна е развенчан мит и дори е препоръчително той да присъства по-често на трапезата ни. Защото носи доста ползи за организма и е богат на калий, магнезий, мед, калций, фолиева киселина и желязо. Вкусният бюрек от патладжани е лесна рецепта, която се приготвя на две части, като в първата се запържват патладжаните, за да омекнат и с тях да се работи лесно.

Необходими продукти:

За основната част:

  • 2 патладжана
  • 200 г сирене
  • 1 яйце
  • 2 скилидки чесън
  • 5 стръка копър
  • черен пипер на вкус

За панировката:

  • 2 яйца
  • 100 мл олио
  • 100 г галета

За млечния сос:

  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 100 г майонеза
  • 4 стрък копър
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

За основната част нарежете патладжаните на филийки с дебелина 3 мм и ги посолете. Запържете ги от двете страни в сгорещено олио - колкото да омекнат, извадете и отцедете в чиния със салфетка.

За панировката натрошете сиренето, смесете го с яйцето, нарязания копър и накълцания чесън. Вземете една от изпържените филийки патладжан, намажете със сместа и затворете отгоре с друга филийка. Потопете в разбито яйце, после в галета, отново яйце и за финал галета и изпържете в тиган със загрято олио. Пригответе млечния сос, като смесите киселото мляко, майонезата, солта, чесъна, нарязания на ситно копър и черен пипер и залейте вече изпържените патладжани.

Още на matekitchen.com