Бюрек от сини домати
Бюрек е турска дума и означава баница. Тази рецепта до известна степен напомня за баница, само че вместо с кори плънката от яйца и сирене се завива със сини домати. Едно време са смятали патладжана за отровна храна заради цвета му и присъствието на алкалоида соланин. Днес това отдавна е развенчан мит и дори е препоръчително той да присъства по-често на трапезата ни. Защото носи доста ползи за организма и е богат на калий, магнезий, мед, калций, фолиева киселина и желязо. Вкусният бюрек от патладжани е лесна рецепта, която се приготвя на две части, като в първата се запържват патладжаните, за да омекнат и с тях да се работи лесно.
Необходими продукти:
За основната част:
- 2 патладжана
- 200 г сирене
- 1 яйце
- 2 скилидки чесън
- 5 стръка копър
- черен пипер на вкус
За панировката:
- 2 яйца
- 100 мл олио
- 100 г галета
За млечния сос:
- 1/2 кофичка кисело мляко
- 100 г майонеза
- 4 стрък копър
- 1 ч.л. чесън на прах
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
За основната част нарежете патладжаните на филийки с дебелина 3 мм и ги посолете. Запържете ги от двете страни в сгорещено олио - колкото да омекнат, извадете и отцедете в чиния със салфетка.
За панировката натрошете сиренето, смесете го с яйцето, нарязания копър и накълцания чесън. Вземете една от изпържените филийки патладжан, намажете със сместа и затворете отгоре с друга филийка. Потопете в разбито яйце, после в галета, отново яйце и за финал галета и изпържете в тиган със загрято олио. Пригответе млечния сос, като смесите киселото мляко, майонезата, солта, чесъна, нарязания на ситно копър и черен пипер и залейте вече изпържените патладжани.
Още на matekitchen.com