К оледари може и да не дочакате на вратата, но всички в дома ви ще бъдат доволни, ако им направите от тези вити коледни гевреци. Големината им зависи от това на колко дълги ленти ще нарежете тестото. Когато ги изпечете, ги завийте в чиста кърпа, за да останат меки.
Вити коледни гевреци
Необходими продукти:
- 800 г брашно
- 300 мл прясно мляко
- 400 г сирене
- 5 яйца
- 70 мл олио
- 2 пакетчета суха мая - 14 г
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
В купа налейте млякото, добавете 3-4 с.л. брашно, захарта и маята, разбъркайте добре и оставете на топло да шупне. В голяма купа разбъркайте заедно 4 от яйцата, солта, прясното мляко и олиото. Прибавете шупналата мая и внимателно смесете. Прибавете брашното на порции и замесете меко тесто. Сложете го в набрашнена купа и го оставете да втаса на топло за 35-40 минути. Разточете втасалото тесто на правоъгълна кора и изрежете ленти с ширина 8-10 см. От дължината им зависи размерът на гевреците. По средата на всяка лента поставете предварително натрошено сирене, след което навийте лентата на руло по дължината. Усучете по края в противоположни посоки и го съберете, така че да се оформи кръг. Подредете гевреците в тава, покрита с хартия за печене, и отново ги оставете на топло, за да втасат още около 15 минути. Намажете втасалите гевреци с разбитото яйце и ги изпечете на 180 градуса до светлокафяв загар, за около 20 минути.
Още на matekitchen.com