Т ази семпла рецепта е синоним на истински домашен разкош. Това е детски спомен – от градината, от кухнята на мама или баба, от нещо мило и скъпо. И знаем, че вероятно всеки от вас е добавял някакви малки подобрения към нея, така че да напасне на вкуса си. Отколешните традиции важат с пълна сила, но се и създават нови. Попадали сме на ожесточени интернет спорове как точно се прави пиле фрикасе. Убедени сме, че няма правилен или грешен. Ние само ще добавим, както пееха Кристина Димитрова и Орлин Горанов: „детски спомен жив/ връщаш ни отново/ в онзи чуден свят“.
Необходими продукти:
- 500 г пилешки гърди
- 100 г масло
- 50 мл олио
- 200 мл готварска сметана
- 200 г кисело мляко
- 3 жълтъка
- 5 с.л. брашно
- 1/2 лимон
- 200 мл вода
- 4-5 стръка магданоз за поръсване
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
В купа смесете жълтъците, киселото мляко, черен пипер, сол и лимоновия сок. Разбъркайте до получаване на еднородна смес. Нарежете пилето на лентички и го посолете. Налейте олиото в тиган и запържете пилето до златисто. Извадете го и оставете встрани. В тигана при мазнината, в която сте пържили пилето, разтопете маслото. Запържете брашното докато леко промени цвета си. При непрекъснато бъркане добавете сметаната и продължете да бъркате. Добавете малко вода, за да се разреди сместа, и бъркайте до получаването на каша. Изсипете сместа от яйца, кисело мляко и лимон в тигана и бъркайте до получаването на хомогенна каша. Гответе докато леко се сгъсти. Накрая поръсете със ситно нарязан магданоз. Сложете запърженото пиле в средата на плитка чиния и го полейте с готовия сос. Украсете с резен лимон и сервирайте.
Още на matekitchen.com