0

Н аближава Гергьовден и агнешкото по традиция е господарят на трапезата. Макар в последните години, по-скоро десетилетия, агнешкото да се приготвя първо, ако не и изключително, за Великден. Но в по-стари времена обикновено на Великден са се готвели други меса, дори някъде задължително с риба, като символ на Христос, са посрещали празника. Та Гергьовден си е денят за хапване на агнешко и правенето на курбани, но традициите не са това, което бяха. Ето няколко чудесни рецепти с агнешко от matekitchen.com.

По хайдушки

Необходими продукти:

  • 1,7 кг агнешки бут или плешка
  • 3 моркова
  • 2 чушки
  • 300 г стерилизирани гъби - малък буркан
  • 2 глави лук
  • 1 връзка зелен лук
  • 1 стрък зелен чесън или 3 скилидки
  • 50 мл олио
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 1 връзка магданоз
  • 1 връзка пресен джоджен
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете зеленчуците на едро и ги задушете в тиган със загрято олио. Ако гъбите са по-дребни, може да ги оставите цели. Почистете, измийте и нарежете на парчета агнешкото бутче. Ако имате достатъчно голяма и дълбока тава, можете да го сготвите цяло. Посолете месото и го обтрийте с червен пипер. Поставете го в дълбок глинен съд и изсипете при него задушените зеленчуци, поръсете с черния пипер и нарязания джоджен, налейте една чаша вода и захлупете. Ако ползвате тава, я покрийте с алуминиево фолио. Печете на 160-170 градуса за около три часа и половина. Сервирайте ястието поръсено с магданоз.

Ако трябва да сме точни до последния детайл, то се пече в трап. В градски условия обаче това доста би усложнило готвенето.

С ароматни картофи

Необходими продукти:

  • 2 кг картофи
  • 2 кг агнешки бут или плешка
  • 100 г масло
  • 30 мл олио
  • 250 мл бяло вино
  • 250 мл вода
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 1/2 пакет прясна мащерка
  • 2 стръка пресен розмарин
  • 1/2 връзки пресен джоджен
  • 1/2 връзки прясна мента
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Обелете картофите и ги нарежете на големи парчета. Сложете ги на дъното на гювеча и ги овкусете с мащерката, розмарина, 1 ч.л. червен пипер и сол на вкус. Сипете олиото и разбъркайте, така че подправките да се разпределят равномерно. Нарежете ментата и джоджена на ситно и ги счукайте в хаванче със сол. Сложете размекнатото масло в купа, след което добавете счуканите подправки, червен пипер и черен пипер на вкус. Бъркайте, докато се получи хомогенна паста. Нарежете месото на порционни парчета. Намажете всяко парче с тази паста от всички страни. Разпределете месото върху картофите и налейте виното и водата. Затворете с капака и печете 45 минути на максимални градуси, след което намалете на 160 градуса с вентилатор и печете още 3 часа.

Печено с бира

Необходими продукти:

  • 1 агнешки бут - около 2,5 кг
  • 2 моркова
  • 2 стръка пресен чесън
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 връзка магданоз
  • 1 връзка прясна мента
  • 1 кен бира
  • 1 ч.л. червен пипер
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете бялата част на чесъна и морковите на пръчици с дължина около 2 см. С тънък нож направете дълбоки разрези в месото и сложете в тях парче морков или чесън. Прехвърлете месото в тава и сложете около него целите стръкове зелен лук, магданоза, ментата и останалите моркови, нарязани на по-големи парчета. Натрийте месото с черен и червен пипер и сол, наредете отгоре парчета масло, налейте бирата и завийте тавата с алуминиево фолио. Печете месото 40 минути на максимална температура, след което намалете на 170 градуса и печете още 3-3,5 часа. В последните 20 минути махнете фолиото, за да може месото да хване коричка. Поднесете го със зелена салата.

Съвет: Тази рецепта е на нашия майстор готвач Георги Николов, който с радост я сподели с почитателите на Mate Kitchen. „Предпочитам да пека бут или плешка, защото там е най-вкусното и най-крехкото месо на агнето“, казва той. Съветът ни е да не изхвърляте соса, който се отделя в тавата при печенето. С него може да си направите чудесно агнешко със спанак и ориз или само спанак с ориз.

Гювеч с три вида месо

Необходими продукти:

  • 300 г свинско месо
  • 300 г телешко месо
  • 300 г агнешко или шилешко месо
  • 100 мл олио
  • 300 г стерилизиран зелен боб, може и пресен или замразен
  • 3 глави лук
  • 2 патладжана
  • 3-4 червени чушки
  • 3-4 моркова
  • 3 домата
  • 1 тиквичка
  • 1 връзка магданоз
  • 1 с.л. червен пипер
  • черен пипер зърна, на вкус
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Измийте трите вида месо и го нарежете на средно големи парчета. В загрято олио запържете предварително нарязания лук колкото да омекне, след това добавете месото, запържете го и дръпнете тигана от огъня. Обелете патладжаните, нарежете ги на кубчета, посолете ги и ги оставете да се отцедят. Изчистете и останалите зеленчуци и ги нарежете на парченца. Отцедения вече патладжан добавете към зеленчуците. Подготвените зеленчуци поставете в по-голяма намазнена тава, посолете ги, добавете черния пипер на зърна, червения пипер и сол на вкус. Размесете добре, добавете месото и размесете повторно. Завийте тавата с фолио и я поставете в предварително загрята на 220 фурна за около 40 минути. След това намалете температурата на 200 градуса и го оставете за още час и половина. Извадете гювеча, отстранете фолиото и го върнете във фурната за още 20-25 минути. Сервирайте го поръсен с магданоз.

Още на matekitchen.com