Т оплата пита с домати и праз има подчертано зимен, български вкус и ни показва колко много възможности се крият в обикновеното хлебно тесто. Да не забравяме и въображението на сръчната и изобретателна българка, която буквално може да направи от нищо нещо, а не само „шапка, салата и гюрултия“, както се казва в популярната стара шега. Това е от онези уютни рецепти, които ни карат да се връщаме вкъщи, към домашното. По желание в средата на печенето можете да наредите върху питата парченца тънка нарязана сланина. Те ще се разтопят и ще омазнят отгоре и ще придадат допълнителен вкус, а когато се запекат, стават приятно хрупкави.
Пита с домати и праз
Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 1 пакетче суха мая - 7 г
- 1 яйце
- 200 мл олио
- 200 г сирене
- 3-4 стръка праз
- 1 малка кутия стерилизирани домати на кубчета
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Разбъркайте маята с малко брашно в около 200 мл хладка вода и я оставете на топло да шупне. Разбийте яйцето със 100 мл от мазнината. Добавете тази смес и маята към брашното и омесете меко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете да втаса. През това време почистете праза, нарежете го и го задушете до омекване в останалите 100 мл мазнина. След това прибавете доматите, оставете ги да се готвят на тих огън около 10 минути и оттеглете от котлона. Към тази смес прибавете натрошеното сирене. Разделете втасалото тесто на две равни части. Едната половина разстелете на дъното на тава, покрита с хартия за печене. Изсипете отгоре сместа от праз и домати и покрийте с разточената друга половина от тестото. Покрийте внимателно от всички страни. Печете питатата на 180 градуса за около 40-45 минути.
Още на matekitchen.com