П рез 1935 г. сп. Vogue пише, че правенето на палачинки е „откровено трудно“ и не си струва те да бъдат дори докосвани, ако не са „тънки като лист хартия и достатъчно сочни“. От французите, които измислят съвременния вид на палачинките, знаем, че съвършените са тънки до ефирност и с хрупкави крайчета. За да се получат като по учебник, трябва да сте внимателни с количеството тесто, което изливате в тигана. Налейте малко и го разнесете с бързи въртеливи движения, за да покриете цялото дъно. Не се притеснявайте, ако не се получи с първата палачинка. Направете няколко, за да можете да прецените точната доза. За истински френски вкус намазвайте дъното на тигана не с олио, а с масло. Винаги когато правите сладкиши, ползвайте първокачествено бяло брашно, съветват от matekitchen.com. Но ето и няколко рецепти, които не са точно по френски. Само ще добавим, че неща, подобни на палачинки, по нашите земи има от хилядолетия. Но повечето рецепти идват в съвремието от Запад.
Пълнени палачинки
Необходими продукти:
- 8 овесени палачинки от нашата рецепта за овесени палачинки
- 500 г свинска кайма
- 1 малка кутия стерилизирани домати на кубчета
- 1 глава лук
- 1/4 ч.ч. олио
- 1 с.л. риган
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
За заливката:
- 2 яйца
- 100 г пармезан или кашкавал
- 1 и 1/4 ч.ч. кисело мляко
- 1/2 ч.л. индийско орехче
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Затоплете олиото в дълбока тенджера на умерена температура и задушете лука и каймата. Добавете доматите, солта, пипера и ригана и варете на слаб огън, докато течността се изпари и се получи гъста плънка, подходяща за пълнене в палачинки. Разпределете плънката в палачинките, навийте ги и ги наредете със затворената страна надолу в намазнена тава.
За заливката разделете белтъците от жълтъците и разбийте белтъците на сняг. Разбийте киселото мляко с жълтъците, солта, пармезана (или кашкавала) и индийското орехче. Внимателно смесете с белтъците. Излейте тази смес върху палачинките в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се запече равномерно и придобие приятен червен загар.
Овесени
Необходими продукти:
- 8 яйца
- 8 с.л. овесени ядки
- 1 пакетче ванилена захар по желание
Начин на приготвяне:
Смелете овесените ядки в блендер. Добавете ванилената захар, а след това яйцата и блендирайте до гладка смес. Ако стане много гъста, разредете с няколко лъжици вода. Загрейте тиган с незалепващо покритие и изпържете палачинки. Имайте предвид, че стават много тънки и трябва да следите, за да не изгорят. Поднесете овесените палачинки със сладко на вкус или течен шоколад.
Солена торта
Необходими продукти:
За палачинките:
- 250 г
- брашно
- 2 яйца
- 500 мл прясно мляко
- 50 мл олио
- 1 щипка сода бикарбонат
За плънката:
- 250 г майонеза
- 250 г крема сирене
- 300 г шунка или свинско филе
- 350 г сладка царевица
- 3 домата
- 1 краставици
- 1 ч.л. горчица
За украсата:
- 1/2 бр. зелена салата
- 2 краставици
- 350 г броколи
- 100 г маслини
- 6 пъдпъдъчи яйца
- 6 чери домати
- 50 г филе „Елена“
- магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
За палачинките пресейте брашното в дълбока купа, чукнете вътре яйцата, сипете олиото и содата и разбъркайте. Наливайте прясното мляко малко по малко и разбивайте с миксер, докато се получи смес с гъстотата на боза. От нея изпържете палачинки.
За плънката нарежете в една купа свинското филе и го смесете с майонезата и горчицата. В друга купа смесете крема сиренето и царевицата. Вземете подходяща чиния и подредете зелената салата в кръг, след това сложете първата палачинка. Сложете половината от сместа с майонезата, филето и горчицата. Отгоре сложете втората палачинка и нанесете втората смес с царевицата и крема сирене. Започнете да режете краставицата и доматите на тънки кръгчета и ги подредете последователно, като ги редувате. Сложете третата палачинка и сложете останалата смес с майонезата. Сложете четвъртата палачинка и повторете стъпката, която направихте при втората палачинка. Сложете и последната палачинка и намажете тортата с крема сирене от всички страни.
За украсата нарежете краставицата на кръгчета и започнете да ги подреждате отстрани на тортата. Поставете броколите в най-външната част на тортата, като оформите кръг. След това подредете маслините, сложете и пъдпъдичите яйца в кръг, добавете чери доматите. Накрая филето „Елена“ може да направите под формата на розичка и да я поставите по средата или по ваш избор. За завършек поръсете с магданоз.
Катми
Необходими продукти:
- 400 г брашно
- 750 мл прясно мляко
- 1 пакетче прясна мая или 10 г суха
- 200 г сирене или конфитюр по желание
- 1 ч.л. захар
- 20 мл олио за намазване на тигана
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Налейте 100 мл прясно мляко в купичка и прибавете в него маята и 1 с.л. брашно. Оставете да втаса 20 минути. Пресейте брашното. Постепенно налейте млякото, като бъркате непрекъснато. Добавете втасалата мая, захарта и солта. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес и оставете да втаса. Готово е, когато увеличи обема си двойно. Загрейте плитък тиган или тиган за палачинки, намажете с олио, гребнете с черпак от тестото и разпределете равномерно по цялото дъно на съда. Когато започнат да се образуват шупли, обърнете катмата да се изпече и от другата страна. Продължете така, докато сместа свърши. Катмите могат да се поднесат както със сирене (дори с добавка на кашкавал или шунка), така и с конфитюр.
Още на matekitchen.com