О т старите рецептурници знаем, че щом нещо се приготвя по манастирски, значи ще е много вкусно. И няма значение дали е постно, или е с месо. Ще е гъсто и питателно, ще изобилства със зеленчуци и ароматни подправки.
Гъста чорба
Необходими продукти:
- 300 г зрял боб
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 1 морков
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 2 стръка прясна целина
- 3 домата
- 50 мл олио
- 3 стръка пресен джоджен или 1 ч.л. сух
- 1/4 връзка магданоз, може и сух
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Накиснете боба от вечерта. На сутринта го изплакнете, залейте с вода, изчакайте да кипне и изхвърлете водата. Отново залейте с 2 л вода, добавете нарязаните на дребно лук, чесън и моркови и варете, докато бобът омекне. Нарежете доматите и чушките на дребни кубчета. Накълцайте листата на джоджена, магданоза и целината, а стъблата запазете цели и ги завържете с конец. Към сварения боб прибавете олиото, доматите, чушките и завързаните стъбла на подправките, след което овкусете със солта. Оставете чорбата да къкри на тих огън 30 минути под капак. В края на варенето извадете стъблата и добавете нарязаните пресни подправки. Чорбата къкри още 2-3 минути, след което е готова за сервиране.
Още на matekitchen.com