С тар виц гласи да не прекаляваме с готвенето с вино – след петата чаша има риск да забравим за какво сме влезли в кухнята. Но тъй като Трифон Зарезан не е празник на лигльовци, ще се справим мъжки с експеримента. Ето и нашите предложения:
Сьомга на тиган
Време за готвене: 30 мин. Много оригинален, дори гурме начин за приготвяне на сьомга или друга червена риба. Приготвя се просто и бързо, но резултатът е много впечатляващ и невероятно вкусен. Сьомга във вино по тази рецепта е ястие с малко японски привкус, особено ако използвате оризово вино вместо обикновено червено вино и поръсите готовото ястие със сусам. Както и да е, сьомгата във вино е наистина оригинален и уникален начин за приготвяне на червена риба. Рибата се оказва нежна и сочна, но има много необичаен и неочакван вкус. А ястието се приготвя само за половин час, което е още един категоричен плюс. Сервирайте с вино, в случай че е останало.
Продукти:
Сьомга - 500 грама
Соев сос - 1/4 чаша
Кафява захар - 1/4 чаша
Вино - 1/4 чаша
Оризов оцет - 2 с.л.
Приготвяне:
Смесете виното със захарта и соевия сос. Разбъркайте добре, докато захарта се разтвори. Нарежете филето от сьомга на порции и го поставете в маринатата. Тя има много специфичен вкус, така че не дръжте рибата в нея дълго време. Загрейте тиган с дебело дъно. Парчетата риба се поставят в сух тиган и се запържват за 2 минути от едната страна. След това обърнете парчетата риба, изсипете маринатата в тигана, гответе още 2-3 минути. Извадете рибата от тигана и я сложете в чинии. Добавете оцет към соса, останал в тигана, загрейте, кипнете до желаната гъстота и залейте рибата. Добър апетит!
Петел с мащерка
Време за приготвяне: 2 часа. Петел във вино е изискано френско ястие, което можете да приготвите в собствената си домашна кухня. Изглежда празнично и е много вкусно.
Продукти:
Дюля - 1 бр.
Бекон - 100 грама
Стрък мащерка - 4 броя
Канела пръчка - 1/2 бр.
Петел - 1 бр.
Сол на вкус
Растително масло - 40 мл
Червен лук - 1 брой
Дафинов лист - 1 брой
Черен пипер на зърна - 5-6 броя
Червено вино - 400 мл
Сух лют пипер - 1/4 чаена лъжичка
Приготвяне:
Дюлята се обелва и нарязва на малки кубчета, след което се запържва с добавяне на смляна канела и люта чушка (може да се замени с червен пипер). Пържете до златистокафяво. Напълнете измития петел с пържена дюля. Запържете ситно нарязан бекон в тиган. След запържването на бекона ще ви остане мазнина в тигана. В тази мазнина ще изпържите - не дълго, докато се образува златиста коричка. Посолете петела от всички страни. Сложете лука, зърната черен пипер и дафиновия лист в тигана с бекона. Поставете петела в тава за печене. Напълнете празните места с парчета пресни дюли - трябва да сте сигурни, че петелът е плътно притиснат от дюлята или стените на съда за печене от всички страни.
Изсипете вино върху петела. Покрийте формата с капак и я поставете във фурната. Печете 15 минути на 180 градуса, след което (през това време виното ще се изпари почти напълно) налейте малко вода в тавата и добавете няколко стръка мащерка. Печете още 40 минути, след което обърнете петела и печете още 30 минути.
Свинско печено
Време за приготвяне: 2 часа. Получава се сочно и ароматно печено в червено вино.
Продукти:
Моркови - 1 бр.
Чесън - 2 скилидки
Горчица - 1 бр.
Свинско филе - 1 бр.
Стрък целина - 1 бр.
Дафинов лист
Червено вино – 1 чаша
Приготвяне:
Нарежете на ситно чесъна, обелете и нарежете морковите, лука, дафиновите листа. С помощта на нож направете дълбоки дупки във филето. Напълнете всяка дупка със смес от чесън, целина, дафинов лист и моркови. Поставете филето в топлоустойчива тава за печене. Полейте с горчица, поръсете с наситнен чесън, моркови и останалата целина. Налейте 1 чаша червено вино. Загрейте фурната на 200оС. Покрийте съда с филето с фолио. Пече се 30 минути.
Пияни круши
Време за готвене: 3 часа. Рецептата за круши във вино е страхотна идея. Алтернативен начин за сервиране на познат плод - не са необходими специални съставки, но резултатът ще ви изненада приятно. Може да се сервират като десерт, предястие или като гарнитура към месо. Не е задължително да ги приготвите със скъпо вино, ще се получат добре и с по-евтино.
Продукти:
Круши - 4 бр.(големи)
Пръчка канела - 1 бр.
Пръчка ванилия - 1/2 бр.
Захар - 300 г
Червено вино - 750 мл
Приготвяне:
Налейте достатъчно вино в тенджера, за да покриете напълно крушите. Поставете на среден огън. Добавете подправки - захар, канела и ванилия. Изчакайте да заври и оставете да къкри за известно време, така че винената смес леко да се сгъсти. През това време обелете крушите. Не режете опашката. Намалете котлона до минимум и внимателно поставете крушите във виното. Огънят трябва да е минимален. Крушите трябва да се варят във вино за 2 часа, но всичко зависи много от температурата на виното, в което се варят. Затова след час проверете колко са омекнали крушите. Готовите круши трябва да са меки, но да не се разпадат.
Извадете крушите от виното и внимателно отрежете дъното. Това се прави, за да могат крушите да се сервират красиво, поставени върху плитка чиния или плато. Можете да направите сос от останалото вино - за да се получи това, просто продължете да готвите виното, докато се сгъсти.
![Кристи Красимирова](https://m.netinfo.bg/media/images/50416/50416665/50-50-kristi-krasimirova.jpg)