0

С лед деня в памет на св. апостол Филип, който е винаги на 14 ноември, започва 40-дневният пост, наричан често Четиридесетница на апостол Филип, Рождественски или Филипов пост. През дните на поста преди Рождество Христово са празниците на много старозаветни пророци, предсказали раждането на Спасителя, напомня pravoslavieto.com. По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия и Богородичния и не се различава от Петровия. В много устави дните от 20 до 24 декември са свързани с по-големи ограничения, подобно на дните преди Великден. Най-строгите постни дни са от 15 до 22 ноември и от 20 до 24 декември. През останалите дни често се разрешава риба. Ето няколко подходящи рецепти, видени на gotvetesmen.com и yanagotvi.blogspot.com.

Задушена леща

Необходими продукти:

  • 340 г леща
  • 4 с.л. олио
  • 2 с.л. брашно
  • 1 стрък праз
  • смлян черен пипер
  • сол
  • магданоз
  • чубрица
  • оцет

Начин на приготвяне:

Лещата се почиства и се залива с 600 мл вода. Вари се на тих огън до омекване. Лещата се прецежда, като отварата се запазва. В отделен съд се сгорещява олиото. Прибавят се ситно нарязаният праз, накълцаният магданоз. Посолява се и се поръсва с черен пипер и брашно. Добавя се сварената леща. Съдът се покрива с капак и се разтърсва. Задушава се 10 минути, като се добавя по малко от отварата. Задушената леща се подправя с чубрица и оцет на вкус.

Гювеч със зеленчуци

Необходими продукти::

  • 75 мл олио
  • 100 г кромид лук
  • 2 моркова
  • 1 глава целина
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 5-6 картофа
  • 100 г зелен фасул
  • 1 патладжан
  • 3 чушки
  • 1-2 тиквички
  • 4-5 домата
  • 1 с.л. червен пипер
  • сол
  • магданоз

Начин на приготвяне:

В мазнината последователно се слагат и се задушават почистените, измити и нарязани зеленчуци - лук, моркови, целина, зелен фасул, чушки, патладжани, тиквички, картофи и част от дребно нарязаните домати. Прибавя се червеният пипер. Ястието се залива с малко гореща вода. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до пълното омекване и запичане на зеленчука (около 30 минути). Малко преди изваждането му от фурната се прибавят останалите нарязани червени домати. Гювечът с пресни (консервирани) зеленчуци се поднася, поръсен със ситно нарязан магданоз.

Ако използвате консервирани зеленчуци, стъпките са следните: лукът, нарязан на дребно, и морковите и целината, нарязани на кубчета, се задушават в мазнината. Прибавя се разреденото доматено пюре и леко се запържва. Слага се червеният пипер. Прибавят се нарязаните картофи и се разбърква няколко минути със запръжката. Слага се консервираният гювеч. Ястието се подправя със сол на вкус. Залива се с малко вода, разбърква се леко и се пече във фурната.

Картофени сарми

Необходими продукти:

  • 500 г сварени и намачкани картофи
  • 1 глава кромид лук
  • магданоз
  • 6 с.л. олио
  • смлян черен пипер
  • сол
  • 1 кисела зелка
  • 125 мл (1/2 ч.ч.) доматен сок

Начин на приготвяне:

В половината от мазнината се задушава дребно нарязаният кромид. Прибавят се картофите, нарязаният на дребно магданоз, черният пипер и солта. Разбърква се добре и в зелевите листа се слага по малко от картофената плънка. Завиват се сарми и се нареждат в плитка тенджера. Заливат се с останалата мазнина, доматения сок и вода, колкото да се покрият. Варят се до готовност.

Кюфтенца от просо

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. белено просо
  • 2 червени чушки
  • 2 с.л. целина, корен
  • 1 стрък праз лук или 1 глава кромид
  • 5-6 стръка магданоз
  • мащерка на вкус
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Сложете просото в тенджерка с 2,5 ч.ч. студена вода. След като заври, намалете котлона и варете до пълното му омекване около 15 минути. Просото набъбва доста, но ако все пак има останала вода, я отцедете. Добавете към просото нарязаните на ситно зеленчуци и подправете със сол, черен пипер и мащерка на вкус. С леко намазнени ръце оформете кюфтенца, които по желание може да оваляте в царевично брашно. (Аз предпочетох да изпека кюфтенцата в тавичка, но може и да ги изпържите.) Поднесете ги със свежа салата и резенчета лимон.

Печени лукчета с ориз и маслини

Необходими продукти:

  • 300-400 г малки лукчета (арпаджик)
  • 1 ч.ч. ориз
  • 100 г маслини без костилка
  • 3-4 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Обелете лукчетата и ги наредете в тавичка. Залейте ги със зехтина. Добавете измития ориз, три чаени чаши вода и нарязаните на ситно маслини. Ако маслините са солени, не е необходимо да посолявате допълнително. Покрийте тавичката с фолио и печете на 200 градуса за около 30 минути (докато оризът набъбне и поеме цялата вода). Махнете фолиото и печете още 7-8 минути да се зачервят лукчетата.