0

Т е са богати, известни и презадоволени. Но това не им пречи да се ровят в пръстта. И да се хвалят с размера на краставиците и доматите си.

Новата страст в Холивуд е отглеждането на собствени зеленчуци. Звездите си мерят реколтата и се забавляват като деца в пясъчник. Тази мания е като зараза – певици, актриси и дори кралски особи се величаят с градинарските си успехи.

Певицата Пинк наскоро се похвали с грандиозен успех. Но не на сцената, а в градината. „Пет години! Пет години се пробвах да отглеждам домати. Пет години! И накрая победих! Спечелих, спечелих, спечелих“, израдва се звездата, която е ангажирала в градинските експерименти и двете си деца.

Колежката й Ким Уайлд, която беше идол на тийнейджърите през 80-те, също разви земеделска страст. Тя даже изнася лекции по темата.

Сред звездите най-запалена в градинарството е легендарната водеща Опра Уинфри. През 2013 г. тя разкри своята страст и показа за пръв път разкошната си ферма, в която отглежда биорепички, лук, тикви, подправки.

Друга известна любителка на домашно отгледаните зеленчуци е актрисата Мила Йовович, която определя като голяма радост жуженето на пчеличките сред цветята. Но най-горда е с тиквичките, морковите и марулките, които успява да отгледа в оранжерията си.

Джулия Робъртс има собствен парцел близо до дома си в Малибу, където отглежда плодове и зеленчуци без никакви химикали - дори превръща кухненските отпадъци в компост.

За Елизабет Хърли отглеждането на органични плодове и зеленчуци не е просто хоби, а бизнес. Нейната британска ферма заема почти 2 хектара и носи на собственичката си добри доходи. Органичните блокчета, произведени от фермата на Елизабет, са особено популярни сред местните.

Гуинет Полтроу също е доста активен пропагандатор на "зеления" начин на живот, тя дори има собствен уебсайт Goop, където често споделя съветите си. Вярно е, че в същото време понякога предизвиква двусмислена реакция. Например в британската преса се появиха доста язвителни коментари за снимка на Гуинет в градината с лейка за 100 паунда.

Крал

Чарлз III е един от най-известните и активни защитници на градинарството. Освен това той не просто отглежда плодове и зеленчуци сам, но и харчи значителни суми от личното си състояние, за да спаси градини в цяла Великобритания, и често говори по тази тема на различни събития.

Друг известен градинар е Ринго Стар. След разпадането на The Beatles барабанистът намерил разтуха в отглеждането на цветя, зеленчуци и плодове. Освен това е редовен гост на известното годишно изложение за цветя в Челси. Градинарските страсти на музиканта намират отражение и в творчеството му – един от соловите записи на Ринго се казва „Спри и помириши розите“.

Колегата му Стинг няма градина, а приказка - в най-добрите традиции на британския джентълмен, дори бяха публикувани снимки в специализирани списания за градинарство. Певецът обаче се старае не само за красота: той отглежда в чифлика си плодове и зеленчуци, домашни птици и животни. Дълго време Стинг беше веган, но сега продължава да яде животинска храна. Но по етични причини той яде само това, което сам е отгледал.

Все още в отбора на начинаещите е Шакира, която преди време пусна снимка с надпис: „Първите ми чушки и патладжани, които отгледах сама!“.