0

О тслабената имунна система е един от най-често срещаните проблеми, засягащи кучетата и котките в днешно време.

Често се проявява като кожни алергии, чувствителности, понижена способност на тялото да се справя с инфекции от вирусен, бактериален или паразитен произход, както и рак.
Здравето на всеки човек или животно се влошава с напредване на възрастта. С влошаването на здравето тялото започва да пропуска някои проблеми.

Храна

Имунитeтът нa кучето и котката, кaктo нa вcякo дpугo живo cъщecтвo, e двa видa - вpoдeн и пpидoбит. Вpoдeният имунитeт e дaдeн oт пpиpoдaтa и ce пpeдaвa пo нacлeдcтвo. Пpидoбитият ce фopмиpa пpeз цeлия живoт.

Нaпpимep кoтeнцaтa дo eднa гoдинa имaт cилeн имунитeт, тъй кaтo aнтитeлaтa нa мaйкa им ce пoлучaвaт чpeз мaйчинoтo млякo. Пpидoбит имунитeт ce cъздaвa и aкo животното e имало виpуc или e било вaкcиниpaно с мнoгoкoмпoнeнтнa вaкcинa.

За здравето на нашите домашни любимци най-доброто, което можем да направим, е да положим адекватни грижи. Да ги храним с качествена храна, да им даваме възможност да се движат много и да им набавяме хранителни добавки, които да подобряват функциите на имунната им система.

Препоръчват се освен добавки, насочени към подобряване на имунитета - съдържащи бетаглюкани, омега 3 и омега 6 мастни киселини, пре- и пробиотици и др.

Козина и лапички

Никога не се изкушавайте да давате на кучето си вашите витамини или добавки, тъй като по невнимание бихте могли да причините повече вреда, отколкото полза. Уверете се, че спазвате съветите за превантивни грижи.

Въпреки че превантивните грижи няма да засилят активно имунната система на вашия домашен любимец, те ще помогнат за защитата на животни, които имат отслабени защитни сили на организма. Те са и по-податливи на инфекциозни заболявания и паразити в сравнение със здравите четириноги.

Така че – рутинното обезпаразитяване, ваксинации и прегледи при ветеринарния ви лекар са важни и не бива да се пропускат.
Поддържането на домашния ви любимец чист, както и средата, в която живее, ще спомогнат за подобряване работата на имунната му система.

Това не означава да го къпете всеки ден (това може да причини проблеми само по себе си), но пък включва да се уверите, че козината и лапите му не са мръсни, а играчките и леглото му се почистват редовно.