0

Х апчета удължават живота на големите кучета? Напоследък доста често се говори за удължаването на живота чрез различни методи - хранене, спорт или пиене на определени добавки.

Биотехнологичната компания Loyal обяви, че е достигнала ключов етап по пътя към одобрението на своето лекарство за удължаване на живота на големите кучета. Компанията е убедена, че създаденото от нея лекарство LOY-001 ще удължава живота на големите кучета. Въпреки че от компанията все още се изисква да представи данни за безопасността и производството на LOY-001, ако бъде дадено условно одобрение, ще бъде разрешено да се предлага на пазара за удължаване на живота на кучета, докато се очаква пълното му одобрение. Това ще се случи най-рано през 2026 г.

Генетика

Големите и гигантските кучета като голдън ретривърите, договете и нюфаундлендите са известни с краткия си живот - средната продължителност на живота на последните е осем до десет години. Предишни изследвания показват, че това е резултат от дългогодишно селективно развъждане на големи кучета, което им дава генетичната рецепта за огромни тела, но и за кратък живот. Екстремното фенотипно разнообразие при кучетата не е "естествено" - то е резултат от интензивно развъждане от страна на хората, за да се създадат животни, които да се справят отлично със задачи като пастирство, защита и придружаване", казва Бренън Маккензи, директор на ветеринарната медицина в Лоял. "В Loyal разглеждаме кратката продължителност на живота на големите кучета не като неизбежна, а като генетично свързано заболяване, причинено от исторически изкуствен подбор. Като такова то съответно е податливо на лечение с лекарство.“

Хормон

Целта на LOY-001 е растежният хормон IGF-1, за който се смята, че е с повишени нива при големите кучета. Идеята е лекарството да се инжектира на всеки три до шест месеца. То потенциално може да намали нивото на IGF-1 до това, което се наблюдава при по-малките кучета, които често имат по-дълга продължителност на живота. На лекарството е дадена зелена светлина за изследване при 1000 нови пациента и при успех се очаква да навлезе в продажба до 2026. Инжекциите или таблетките ще се дават на всеки 3 или 6 месеца и цената им ще е двуцифрена сума. Още от древни времена често се е говорело за безсмъртие или дълъг живот, а в тази посока са правени какви ли не опити. Дали това е ключът и към разработването на лекарства, които ще удължат живота и на човека, предстои да разберем.

*Автор: Д-р Евгени Евтимов