0

З а мнозина поддръжката на банята е най-неприятната работа от домакинските задължения. И не случайно - тя отнема време и енергия, а крайният резултат е по-скоро задоволителен. През летните месеци съвършено изчистеното помещение е трудна задача, тъй като сутрешният и вечерният душ са придружени от няколко студени - за освежаване в горещините. 

Нашият съвет е, ако все пак планът ви е да я изчистите до блясък, да използвате няколко прости стъпки и хитринки, доказали се във времето.

Стъпки

Правило №1 - извадете всичко излишно. Освобождаването на терена до голяма степен ще ви улесни, няма да ви се налага да местите непрекъснато или да заобикаляте предмети, които така или иначе не са от първа необходимост. Най-добрата стъпка е да сортирате нещата, които временно ще бъдат аут от банята, и да ги почистите. Например измийте кофите, кутиите или подложките, избършете поставките за четка и паста, както и останалите принадлежности като шампоан, душ-гел, маски и пр. Често препаратите оставят леки пръски или отпечатъци, които, повярвайте, допринасят за неудовлетворяващата визия. След това се огледайте в замърсените участъци. Много често това е душ кабината или завесата на банята. Когато премахнете жълтите петна и измиете допълнително с разтвор от кислородна вода - гледката ще ви изненада. 

Дезинфекция

Останалите трикове за дезинфекция са със сода, лимонена киселина и оцет. Те не са особено приятни на първо четене, но отново спестяват ненужно търкане и умора. Важен момент е изборът на четки, не очаквайте, че с обемна форма ще има ефект. За фугите например много собственици използват стари четки за зъби. За излъскване на тоалетната чиния - горчица на прах, обикновено се продава в руските магазини, но може да бъде намерена и в интернет. Трябва да я смесите с вече набавената лимонена киселина и царевично нишесте - в равни части! Ако оставите сместа да подейства, ще сте най-доволни.

Бомба

За допълнително освежаване можете да приготвите така популярните през последните години почистващи бомбички. 1-2 от тях са достатъчни, за да почистят и освежат. Нужни са ви 1 чаша сода, 1/4 чаша лимонена киселина, 1/2 ч.л. оцет, 1 супена лъжица 6-процентов разтвор кислородна вода, 15-20 капки от предпочитаното от вас ефирно масло. Изсипете содата в купа и добавете лимонената киселина. Във втората купа изсипете оцета и разбъркайте пероксида, излейте течността на капки към сухата смес. Добавете етеричното масло и с лъжица оформете малки топки. Не бързайте с приготвянето, тъй като дори най-малката грешка ще срине плана. Разпределете бомбите върху кухненска хартия и ги оставете да изсъхнат за 6 часа. После ги затворете в стъклен буркан. 

Плочките почистете с киселина и топла вода. Желателно е да сгреете водата, тъй като засилва действието. След това се насочете към повърхностите, които първо трябва да почистите, след това и полирате. Отново действайте в детайли. Когато всичко свети, е ред да обратното връщане. Подредете вече почистените предмети в банята, като по този начин ще й придадете завършеност. Ако помещението е голямо - украсете го с подходящи цветя, най-известното е алое вера, така ще има нов елемент, който ще ви създаде усещане за чистота и приятен престой.