Х раната прави борбата – израз, който се приписва на легендарния борец Лютви Мехмедов, който постига най-големите си успехи през 60-те и 70-те години на миналия век. Състезава се в категория над 90 кг. Спортист на годината на България, европейски и световен шампион в свободния стил, на олимпиадата в Токио през 1964 г. печели сребро. Казват, че при подготовката на националите той бил седнал на една маса с борец в най-леката категория, който е близо два пъти по-малък от него. И на двамата сервират в стола по три кебапчета. Лютви е възмутен, че трябва да хапва толкова малко и се провиква с характерния си акцент от Разградско: „Рънътъ праи бурбътъ“. След това тези думи стават любими и на една от най-големите легенди в световната борба – Боян Радев, като той често ги казва и още повече ги популяризира.
Все пак това е само повод да видим няколко неща по нашенски и европейски, който се правят с кайма. Идеите ги намерихме на receptite.com.
Кюфтета по селски
Необходими продукти:
- 500 г кайма
- 40 г ориз
- 50 г брашно
- 1 яйце
- 200 г домати
- 1 глава лук
- 1 морков
- черен пипер, червен пипер, дафинов лист, сол
- магданоз
- олио
Начин на приготвяне:
Към каймата се прибавят оризът, яйцето, черен пипер и сол. Правят се кюфтенца и се овалват в брашно. Лукът и морковите се задушават в олио, прибавят се 2 с.л. брашно, червен пипер и топла вода. Като заври, се пускат кюфтенцата, накрая - доматите. Като се свари, се поръсва с магданоз. По желание могат да се сложат 2-3 скилидки чесън.
Макарони с кайма
Необходими продукти:
- 250 г макарони
- 200 г кайма
- 1 глава лук
- 200 мл доматен сок
- 150 г кашкавал
- 20 мл олио
- сол
Начин на приготвяне:
Макароните се сваряват във вряща подсолена вода. Лукът се нарязва на ситно и заедно с каймата се запържва. Прибавя се доматеният сок и се посолява на вкус. Сместа се прибавя към сварените макарони, разбърква се добре и се изсипва в тавичка за печене. Отгоре се поръсва с настъргания кашкавал и се запича за 15 минути в умерена фурна.
Панирани шницели
Необходими продукти:
- 500 г кайма
- 1 малка глава лук
- 5 яйца
- сол
- черен пипер
- кимион
- чубрица
- вода
- 1 ч.ч. брашно
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
Каймата се размесва със ситно нарязания лук (може и настърган на ренде), подправките и 3 яйца. Отделно се разбиват другите яйца с 1 лъжица вода и щипка сол. Оформят се шницелите с ръка и се топят последователно в брашното и яйцето. Пържат се в тиган със сгорещена мазнина.
Сарми на фурна с липови или лозови листа
Необходими продукти:
- 500 г кайма
- 2 глави лук (може и пресен)
- 1-2 моркова
- парче (стрък) целина
- 1 ч.ч. ориз
- 1 с.л. доматено пюре
- 4-5 с.л. олио
- сол
- подправки по избор
- кисело мляко
- липови или лозови листа (пресни или консервирани)
Начин на приготвяне:
Ако се ползват пресни листа, измиват се добре и се бланшират в подсолена вода. Настърганите моркови и целина се задушават в част от сгорещеното олио за 3-4 минути. Прибавя се лукът и след като и той се задуши, се добавят оризът, каймата, доматеното пюре, размито в малко студена вода, а също и подправките, сол и една чаша вода. Сместа ври на тих огън, под капак, докато оризът поеме течността.
В зависимост от големината на листата на всеки лист се поставя по 1-2 ч.л. от плънката. Завиват се сармички и се подреждат в тава. Заливат се с топла, подсолена на вкус вода. Отгоре се поливат с остатъка от олиото. Пекат се първоначално в силно загрята фурна и след като течността заври, температурата на фурната се намалява на умерена. Стават готови за около 30 минути.
Съвет: При поднасяне се гарнират с кисело мляко. По същия начин правя и постни сармички.