0

- Г-н Божков, преди дни бе представена вашата девета самостоятелна експозиция. Какво могат да видят ценителите на изкуството?

- В творбите ми са включени митологични истории и елементи, акцентирам върху природата, като обичам да ги представям в различните им състояния – водата, огъня, въздуха. Обичам да изразявам също така красотата на женския образ от различни ъгли, играейки си с прикриването и загадката на сянката и подчертаването на очарователните черти чрез помощта на светлината.

- Откъде най-вече черпите вдъхновение за картините си?

- Не чакам вдъхновението, за да рисувам. В момента, в който човек осъзнае, че има талант и усет за дадено нещо, той става отговорен за него и ако не го развива, независимо от трудностите е грешен. Това е дар и вярата, че има смисъл, е много важно всеки път започвайки една нова творба, това е ново начало. Всеки път е едно прохождане, не можеш да видиш в началото крайния резултат. Ако позволиш на това нещо, което виждаш в началото да те обезкуражи, няма да постигнеш нищо. Дори да не ти е ясна картината в началото, вярвай, че можеш да го направиш и ще реализираш нещо наистина красиво.

- Долетяхте за изложбата от Италия, как прекарвате времето си там?

- Кацнах в България няколко дни преди изложбата за организацията и премиерата на „Енигма“. В Италия животът ми е доста добре балансиран между работата и красотите, които предлага тази държава. Когато имам свободно време, обикалям до всяко едно градче и селце и научавам страхотни исторически факти. Аз се намирам на суперлокация между Рим и Неапол и се възползвам от това, за да се срещам и общувам всеки ден с нови и интересни личности.

- Ако ви върнем малко във времето назад, кога разбрахте, че рисуването е вашата страст?

- Намирах се в доста тежък период, когато започнах да рисувам. Тогава се обвързах по-сериозно със спорта, запознавайки се с моя треньор по бокс Роберто Рома в Италия. Видях в офиса му картини, на ренесансови копия, направени от него. Гледайки ги ми се стори доста елементарно за мен. Виждах начина, по който можех да ги направя и аз. И покрай него за първи път започнах да рисувам. Примерно, както Моцарт вижда пианото и създава музика, аз разбрах, че мога да създавам красота чрез живописните платна и изкуството.

- Разкажете ни за пътя си дотук като художник?

- Пътят на художника е много свързан с личния му живот. Извън студиото или докато работи, художникът живее според своите виждания за света, той има силна индивидуална мисъл, която е много стабилна и е изградена от неговия поглед. Точно затова всички са много странни и различни.

- Какво никога не бихте нарисували?

- Всичко, което рисувам, е представено през моя поглед. Все още не съм попаднал на нещо, което не бих нарисувал. Винаги се опитвам да включа нови и нови неща, които да ги представя според моето виждане.

- Занимавате се активно и с бокс, откъде дойде влечението точно към този спорт?

- Любителски продължавам да играя бокс, няма конкретно нещо, което да е повлияло за избора ми. Боксът за мен е един от най-красивите спортове. Има джентълменска игра, но като цяло спортът е много важен за характера ни, дисциплината ни позволява да побеждаваме трудностите и да бъдем упорити в живота.

- Какво ново предстои? Как ще прекарате лятото?

- Предстои ми изложба, на 11 август в галерия „Еме“ в Благоевград. Имам само месец да подготвя новите си творби. След това ще обмисля, но когато имам свободно време, се възползвам това да се наслаждавам и разкривам хубавите неща, които предлага този живот. Това, което предстои, е мистерия. Имам поставени цели и път, винаги излизат нови приключения и трябва да имаме достатъчно смелост и вяра, да си излизаме от нашата комфортна зона. Тези неща ще ни накарат да израснем и да разкрием повече неща за себе си. Така че аз съм готов за нови предизвикателства.

- Ще ви остане ли време за почивка?

- Разполагам с това свободата да зависи от мен, времето ми за почивка. Със сигурност ще намеря това време, за да се заредя с нови сили. Може би ще посетя и някои интересни културни прояви, фестивали и концерти. Радвам се, че в България лятото наистина е прекрасен сезон, наситен с много активности.