0

У чените от два престижни университета се хванаха гуша за гуша в опитите да докажат и оборят факти за НЛО и извънземните въобще.

Всичко е за един странен шум, записан от НАСА през 2014 г., но сега се опитват да го разшифроват по различен от преди начин. Представителите на „Джон Хопкинс“ твърдят, че колегите им от Харвард всъщност нещо много фатално са се объркали и са взели записан шум от преминаващ камион за НЛО. Другата страна направо е шокирана от тези твърдения и директно обвинява съперниците си, че се опитват да им измъкнат изпод носа проекти за милиарди долари, като настоява, че са прихванали извънземна проява.

Януари

Всичко започва на 8 януари 2014 г., когато датчици на НАСА и научни лаборатории по целия свят фиксират мощен взрив в атмосферата на Земята. Според сведенията се вижда, че обектът е паднал в Тихия океан, в близост до бреговете на Папуа Нова Гвинея. А там наистина е много дълбоко и този район, макар разположен в близост до азиатската държава, хич не е добре проучен.

След време от НАСА правят анализи на обекта и сензационно обявяват, че това не е просто метеорит от нашата Слънчева система, а космическо тяло, идващо извън пределите на родната звезда, а много вероятно и от друга галактика. Пресата гърми, всички пишат („Телеграф“ също го направи няколко пъти).

Авторитет

Тук се намесва най-авторитетният астрофизик в момента – Ави Льоб, предвождащ катедрата в Харвард. Той се изказва, че неговите първоначални проучвания доказват как това не просто е междузвезден метеорит, а има големи шансове да бъде и остатък от космически кораб на друга цивилизация.

Светът остана в очакване на сензация, когато Льоб заяви, че смята лично да ръководи проект, който да стигне до дълбините на океана и да извади каквото е останало от космическото тяло. Според него много е вероятно пришълците да използват астероиди, с които да се придвижват из космоса. Както е вероятно да имат и технологии, които оприличават корабите им на каменни астероиди.

Тук трябва да припомним, че Ави Льоб не е просто фантазьор, а с добре обмислени изчисления доказва теориите си. Сред най-забележителните му постижения е превръщането на планетата Плутон в по-малък клас небесно тяло, което бе наречено планетоид. Макар астролозите да не признават това и да си твърдят, че Плутон си е планета, но за тях Слънцето и Луната също са планети. В последните години и други астрофизици все по-често също започват да твърдят, че е добре отново да се върне статутът на Плутон. Самият Ави Льоб даже на една конференция се изказа в този смисъл и отбеляза, че е сгрешил с понижаването на Плутон.

Океан

Ави Льоб успя да събере финансиране и да използва американските военноморски сили, както и частни средства, за стигане до дъното на океана около Нова Гвинея, където се смята, че е паднал корабът на пришълците. Той успя да извади от дъното на океана разноцветни малки сфери, за които каза, че категорично са с извънземен произход и няма познато научно обяснение по какъв друг начин са направени, освен ако не са дело на цивилизация.

Преди дни обаче от университета „Джон Хопкинс“ хвърлиха в шах света. Според тях първо на първо изобщо не е имало никакъв метеорит и точка по въпроса. А шумът, който бил записан, е дело на преминаващ в този момент товарен камион. И датчиците се объркали нещо.

Но от „Джон Хопкинс“ нищо не казват за топчетата. Новината обаче обходи света, защото камионът всъщност е много ярък образ. Някои даже се изказаха, че Льоб дори и да е търсил метеорит, не го е направил на коректното място, а стотина километра по-далеч от реалното падане на обекта. И настана мощна суматоха.

Всичко това се случи на конференция на астрофизици. На нея присъства и Ави Льоб, който изнесе доклад след колегите си от „Хопкинс“. Други учени със сериозна репутация също твърдят, че колегите им от „Хопкинс“ нещо са се объркали и изобщо не може да става дума за какъвто и да е камион, още повече в местност, където няма никакви превозни средства – това е едно от най-дивите и неопитомени места на нашата планета. А и датчиците са доста чувствителни, за да различат шум от камион, кола, мотор и астероид. Учените се съгласиха, че е по-вероятно докладът на Льоб да е верен, а критиката към неговите действия да е повърхностна и некомпетентна.

Според тях вероятността да има наистина паднал някакъв космически обект край Папуа Нова Гвинея е много голяма, но засега въпросът остава открит.

Оумуамуа

Ави Льоб в последните години е много активен в търсене на възможни пришълци от други звездни системи, в които заяви, че категорично вярва (и може би точно това води до атаки на компетентността му). Така той пръв издигна теорията, че откритият от учени на Хаваите на 19 октомври 2017 астероид Оумуамуа (дадено му е името на хавайска богиня) всъщност е пришълец от друга слънчева система. Проверката показа, че това е така и Оумуамуа минава и заминава, без да остане в плен на нашата звезда.

Според хипотезата най-вероятно е Оумуамуа да идва от съзвездието Лира, някъде от района на най-ярката му звезда Вега. И отива в посока на съзвездие Пегас. След около 23 000 Оумуамуа ще напусне пределите на нашата слънчева система и ще продължи по пътя си.

Проучвания на астероида показаха, че не са чути радиосигнали от него. Но пък Льоб настояваше да се прати космически кораб, който да кацне на Оумуамуа и да провери дали той не е дело на цивилизация и дали няма извънземни в някакво положение на дълбок сън или пък са претърпели някаква авария. Това така и не се случи, а Оумуамуа си продължи към дълбините на нашата слънчева система, без да бъде проучен на място.

Льоб извади доказателства защо този астероид не се вписва в нито едно познато правило и отброи поне 6 разлики, отличаващи го от което и да е друго известно ни космическо тяло. Според него си остава голяма вероятността това да не е природно създаден обект и дори необичайно удължената му форма го доказва – а тя не трябва да е такава за милиардите години, пропътувани в космоса, както се предполага. Льоб и неговият възпитаник в Харвард Амир Сирай веднага предложиха списък с поне още 4 обекта, които са с възможен междузвезден произход. Те са уловени от нашата слънчева система.

Някои предполагат, че всъщност Льоб е бил чут, но нарочно се разгласяват теории как става въпрос за съвсем обичайни неща. Припомня се и това как през последните няколко години, най-вече от ВМС на САЩ разгласяваха данни за заснети от военни самолети летящи обекти, които не могат да се оприличат на нищо познато, а преди няколко седмици от Пентагона изведнъж казаха, че всичко си е напълно обяснимо и става въпрос за хвърчила, балони и оптични измами. И не само уфолозите не могат да се съгласят с този нов обрат в оповестяването на необяснима летателна активност.