0

Н аказателният процес срещу Хънтър Байдън, единственият оцелял син на сегашния президент, започна четири дни след осъдителното решение на съдебните заседатели срещу Доналд Тръмп в Ню Йорк. Обвиненията са подготвяни близо две години, а в четвъртък пред заседателите се изправиха като свидетели няколко жени от живота на Хънтър, станали очевидки на драматични събития.

Обвиненията

Хънтър Байдън отговаря пред федерален съд в щата Делауеър по три обвинения, свързани с покупката и притежанието на револвер през 2018 г., по които пледира невинен. Това е един от двата наказателни процеса срещу него, като отделно в Калифорния са му повдигнати обвинения, свързани с данъчни нарушения. Прокуратурата твърди, че той е излъгал, че не използва наркотици, когато е купил револвер и е попълнил съответния формуляр. Той го е притежавал едва 11 дни през октомври 2018 г. Допълнително е обвинен в данъчни престъпления.

Ако бъде осъден по всички обвинения в Делауеър, Хънтър Байдън е заплашен от 25 години затвор.

Що се отнася до финансовите злоупотреби, Хънтър получи девет обвинения. В обвинителния акт се твърди, че той „е участвал в четиригодишна схема да не плати поне 1,4 милиона долара самоначислени федерални данъци, които дължи за данъчни години от 2016 до 2019 г.“ Обвиненията включват неподаване и плащане на данъци, фалшива данъчна декларация и укриване на данъчна оценка.

Украйна

Смесването на семейство и бизнес обаче преследва Хънтър и баща му от 20 години с различни разкрития. Най-скандалните казуси са свързани с Китай и Украйна по времето, когато баща му е вицепрезидент на Барак Обама.

През 2013 г. по-младият Байдън стана член-учредител на борда на BHR, частна инвестиционна компания, подкрепяна от някои от местните власти в Китай и най-големите държавни банки. Остава в борда до 2020 г. През 2014 г. Хънтър се присъединява към борда на Burisma, украинска компания за природен газ, където прави около 1,2 милиона долара годишно. Баща му по това време е вице. Джо Байдън твърди, че главният прокурор на Украйна Виктор Шокин е отстранен след неговите призиви към международната общност заради корупция. Но републиканците твърдят, че Шокин е бил уволнен през 2016 г., защото е разследвал Burisma.

Катастрофата

Роден в Уилмингтън, Делауеър, през 1970 г. в семейството на Джо Байдън и първата му съпруга Нийлия, Хънтър получава моминското име на майка си. Той е само на две години през декември 1972 г., когато - по-малко от шест седмици след избирането на баща му в Сената на САЩ - камион се врязва в семейната кола.

Инцидентът отнема живота на майка му и малката му сестра Наоми, той е със счупен череп, а по-големият му брат Бо със счупен крак. Това го белязва за цял живот и отваря пътя му към дрогата. Хънтър посещава Джорджтаунския университет и Юридическия факултет на Йейл, завършва през 1996 г. Първата му съпруга е Катлийн Бюле, адвокат, женят се през 1993 г. Имат три деца - Наоми, кръстена на покойната му сестричка, Финеган и Мейзи. Двойката се разделя през 2017 г. Днес Катлийн свидетелства срещу Хънтър в съда.

Кокаин

Той започва да пие като тийнейджър и признава, че злоупотребява с кокаин като студент. Той е влизал и излизал от рехабилитации. Смъртта на брат му Бо от рак на мозъка, когато Хънтър вече е зрял мъж, го съсипва окончателно. Месеци след това той излиза от дома си само за да си купи алкохол.

По време на скандалния развод съпругата му го обвинява, че „харчи прекомерно за наркотици, алкохол, проститутки, стриптийз клубове и подаръци за жени, с които е имал сексуални отношения, докато оставя семейството без средства да плаща сметките им". В своите мемоари „Красиви неща“ от 2021 г. Хънтър признава, че изневярата му е била последната капка в брака им.

Незаконна

През 2019 г. се оказа, че той има още едно дете, като не си спомня изобщо за срещата с майката – стрийптизьорка от Арканзас. Нави днес е на 4 г., Хънтър плаща издръжка, но тя не носи фамилията Байдън и никой от семейството не желае да се запознае с детето.

Жената, намерила прословутия пистолет в колата му, е съпругата на покойния му брат Бо – Хали. В мъката си двамата имат връзка, завършила през 2019 г. Само седмици по-късно Хънтър се жени за южноафриканската режисьорка Мелиса Коен след вихрен шестдневен романс. Имат един син.

Говорейки през 2019 г. за борбата си със зависимостта, той каза: „Вие не се отървавате от нея. Вие измисляте как да се справите с нея.“