В последните десетилетия пуешкото месо се налага все повече и при нас, стане ли реч за коледно похапване. Месото е смятано за доста по-полезно, подходящо е за диабетици (особено бялото месо). Ето рецепта на Ути, която става не само за различни празнични случаи, но и за всякакви дни, собено в студеното време. Видяна е на uti.bg и bnt.bg.
Пуешки бутчета с горчица
Необходими продукти:
- 1 кг долни бутове от пуйка
- 1,5 кг кисело зеле
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1/ ч.л. семена от копър
- 1/2 ч.л. семена от анасон
- 1 ч.л. ким на зърна
- 1 ч.ч. пилешки бульон
- 2 с.л. бял винен оцет
- 2 ч.л. едрозърнеста горчица
- 3 с.л. олио
- щипка черен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
Оваляйте бутчетата в брашно и ги запържете в тиган с олио. Сложете ги на дъното на глинен съд, покрийте със зеле, сложете няколко зърна хвойна. В тиган с малко олио запържете наситнен чесън, семена копър, ким и анасон. Добавете горчицата и оцета, сол и черен пипер. Изсипете сместа върху зелето. Добавете малко бульон или топла вода. Захлупете с капак и го сложете да се пече, малко преди да е готово ястието махнете капака, за да се запече и отгоре.