0

- Какво диктува пророческата ви дарба, Марияна, каква зима ни се пише, предвид и войната в Украйна, която доведе до бум в цените на горивата в целия свят?

- Трудно може да се прогнозира бъдещето на 100 %, но от онова, което аз виждам, ще имаме малко по-тежка зима като условия, говоря за виелици и поледици, но не масово. Снегът ще го има, но няма да се задържа. За разлика от миналата година да речем сега ще бъде с малко повече студ и сняг. От информацията свише, която ми се дава, ще се стигне до някакъв дефицит на лекарства и медицински консумативи, спирт. Цените на лекарствата също ще скочат. Доставките на горива в един момент ще станат проблемни в България.

- Бихте ли дала прогноза за цената на бензина, дизела, газа, ток, дърва, въглища?

- Ще варират цените доста, но в един период от около 4 месеца горивата ще литнат пак нагоре. Ако трябва да отговоря по-конкретно за цената, то тя ще отиде 2 – 2,3 пъти нагоре. Макар и за кратко бензинът има реална опасност да удари 7-8 лева, къде заради спекула, къде поради обективни фактори. Генерално проблемът ще дойде от спиране на енергоресурсите от руска страна насред зимата. За щастие това ще е временно, ситуацията ще се нормализира до към март месец.

- Квантовата теория говори, че бъдещето има много варианти. Може ли да се избегне този сценарий?

- Все още има шанс този вариант на бъдещето да се избегне с тайни или явни дипломатически совалки от страна на ЕС и Турция. Президентът Ердоган може да ни е от голяма полза. Ние сме портата за техните стоки към ЕС. Това можем да използваме в евентуални преговорите за по-евтини газ, нефт, за което Ердоган би ни помогнал. Той може да бъде и успешен посредник в преговорите за мир в Украйна между ЕС и Русия, така ги виждам аз нещата.

- А така чаканият азерски газ, ще потече ли към нас по интерконектора Комотини-Стара Загора?

-Ще потече уж нещо, но не в тези обеми, които очакваме и за кратко. Азерите ще вдигнат цената и няма да ни е изгодно. Отделно самите те нямат изобилие от синьо гориво, както си мислим ние.

- Режим на тока ще има ли?

- Чак режим не, ще има някакви сривове в системата, пак за кратко. Цената на тока ще се задържи, може да има леко повишение, но не драстично. А ако говорим за отоплението, то дървата ще стигнат до 180 лева за кубик.

- А цените на основните храни, хляб, млечни продукти ще вървят ли нагоре и въобще ще се увеличили още социалното неравенство у нас?

- Продоволствена криза няма да се допусне. Повечето търговци ще се стремят да задържат цените, чакайки бурята образно казано да отмине. Така или иначе ножицата между бедни и богати ще се отвори още повече в България, между тия, които си броят стотинките за хляба, и онези, които се чудят на кой остров да отидат на топло. Цената на хляба ще стане над 2 лева. Защото търговците на зърно ще започнат да го изнасят заради по-високите цени по западните борси. Така ще ни се наложи ние да внасяме, а вносното не е качествено, в това число и украинското. Олиото ще се задържи на тази цена от 6-5 лева.

Интересно, но в съседни страни именно социалните неравенства ще доведат до ескалация на напрежението. Ще има дестабилизация на ситуацията в съседна Македония, в Сърбия, в Албания, където хората ще имат доста тежка зима. Очертава се нова порция напрежение във всички посоки, както и по оста Скопие-София. Постепенно братята македонци с времето сами ще поискат да гравитират към нас, защото мнозина там ще осъзнаят, че ние единствени не им мислим лошото.

- Ние сме доста леки на геополитическите везни, но предвид задаващата се тежка зима, имаме ли някакъв полезен ход, ако най-лошите ви прогнози се сбъднат?

- Имаме на ниво Европейски съюз, но за съжаление сега в Брюксел няма да реагират адекватно. Постепенно в близкото бъдеще ще се осъзнае, че ЕС не върви в правилната посока, че доста от политиките и ограниченията не са в полза на икономиките и на хората. Така ще се създаде друго обединение от държави – направо можем да кажем, че ще има нов Европейски съюз. Тази идея ще узрее след около 2-3 години.

- Сега обаче на много места в Централна България все още хората се борят с щетите от наводненията. Паралелно с това върви дискусия, природна закономерност или човешка намеса е довела до потопа? Какво е вашето мнение?

- Дървената мафия е голям бич, но в случая конкретно потопът в Карловско се дължи на изменението на климата. Защото и друг път е имало проливни дъждове, но не се е стигало чак до това положение. От известно време тече процес на промяна на всички нива, като започнем от тектоничните плочи, минем през климатичните пояси, които се изместват, и стигнем до преместването на подземните реки. Тази вода е излязла сякаш от нищото. Ако ви прави впечатление около нас сеизмичната активност също се вдига. Сезоните също се изместват. Ето зимата ще дойде по-късно, дотогава ще имаме умерени температури. Около Нова година и след това ще паднат температурите доста. Ще имаме снеговалежи, но няма да се задържа покривката.

- Пророци тръбят, че територията ни е защитена от сериозни природни катаклизми, говори се за подземни пирамиди у нас. Има ли нещо вярно в тези метафизични теории, легенди?

- Хич не са легенди. Живеем на много стара земя, където е възникнала човешката цивилизация, и тази територия се пази Свише. Отделно има подземни съоръжения на по-висши цивилизации, живели тук преди хиляди години. Те все още действат и невидимо ни пазят.

- А ще се опазим ли от нови вълни на коронавируса?

- Нова вълна ще имаме през ноември-декември. Не очаквам да се стигне до спиране на училищата и онлайн обучение. Не виждам и по-строги мерки за хората.

- Имате една прогноза от преди десетина години, която гласи, че в близкото бъдеще у нас ще се обсъжда идеята за президентска република. Ето че това се случва, но възможен ли е такъв сценарий извън предизборните сметки?

- Не веднага, но около 2025 г. ще започнат да се очертават рамките на някаква подобна форма на управление. Дотогава постепенно около президента Румен Радев ще застанат още нови лица. Виждам една жена и двама мъже, единият ще бъде бивш министър на отбраната или нещо в тази сфера.

- Според социолозите между 6 и 8 партии ще влязат в следващия парламент. Някакви големи изненади задават ли се, ще се съставили ли някаква по-трайна коалиция от предходната, изкарала 6 месеца?

- Не бих желала да се фокусираме чак толкова върху тези избори. Защото те поне на мен не ми излизат като някакъв решаващ фактор за бъдещето на България. След тях или малко след това по-старите партии ще тръгнат към някакво обединение с цел да има кворум и някакво управление. Иначе реално сега през есента много малко хора ще гласуват. 7 партии са с шанс да влязат. Към момента две от тях, считани за някакъв нов фактор, са на много сериозен кантар въпреки прогнозите на някои социолози.

- Сега се чуват гласове и в двете посоки – държавата е много зле в икономическо отношение, както и че сме били във възход. Според вас каква е реално ситуацията?

- Според мен въпреки кризата с горивата, с войната, икономиката ни върви сравнително добре, в добра кондиция сме. Реално ни спасяват и постъпленията от емиграцията в чужбина. Може да се каже, че въпреки всички проблеми 2023 година ще бъде хубава за България. Банките ще отприщят кредитирането, ще станат малко по-леки условията пред малкия и средния бизнес за достъп до средства. През 2023, 2025 и 2027 г. у нас ще навлязат много нови технологии в транспорта и медицината.

- При началото на войната в Украйна прогнозирахте в наше интервю доста неща, някои от които вече се случват . Като например, че реално конфликтът ще се проточи поне 3-4 години, че бежанците у нас са с нагласата, че идват за малко и трудно ще се адаптират и др. Как виждате сега ситуацията?

- Пак твърдя, че войната няма да спре толкова бързо, поне не до август 2024 г. Ще има още нападения. Сега украинците казват, че си връщат територии около град Харков, но скоро руснаците отново ще настъпят. А зимата ще бъде ужасна там. Ще има спирания на тока, на водоснабдяването. Лошото е, че ще плъзнат едни болести, не чак холера, но дизентерия, инфекции, които ще уморят доста украинци. Нова бежанска вълна да очакваме по Коледа и по Нова година към нас.

- Хората с пророчески дар можете да дадете и точна картина на проблемите на българина. За какво най-често се допитват хората до вас?

- 99% питат за здраве, а всеки втори – за работа. Искат да узнаят перспективите за някакъв здравословен проблем ще се реши ли, ще останат ли на работа, ще намерят ли такава. Има и доста хора, които не могат да разделят имот – пък се карат, бият се, големи драми особено след кончината на някой възрастен роднина. Хотелиери ме питат да задържат ли персонала си, ще имат ли туристи.

В последно време наблюдавам още, че доста хора започват да се интересуват от карма, прераждания, от мисията си на земята. Бих казала, че има някакво духовно пробуждане у българина. Дамите се интересуват на коя дата да родят (родилките с цезарово сечение), каква поличба носи това за бъдещето на бебето.

Прави ми впечатление още, че тази икономическа криза сплотява хората. Дори в службата колеги стават по-състрадателни един към друг, започват да си помагат взаимно. Сега хората започват да оценяват онова, макар и малкото, което са имали. Например ходили са на почивка някъде, на разходка, а сега не са могли да си я позволят.

- Казвате, че сме станали по-духовни, но го има и другият момент, че заради безкрайния политически преход у нас, състояние на здравната ни система, стана като зараза за проблемите си да виним някаква направена магия. Толкова ли е наистина висок процентът на тези окултни практики у нас?

- Това не е само български феномен. Навсякъде се вихрят тези практики. Да не би румънските вещици да са по-малко знаещи от нашите или турските ходжи или албанските. Да не говорим, че във Франция и отвъд океана е пълно с вуду шамани. Но какво е магията – тя действа на психиката и на менталното тяло на човека с цел да го зомбира в някаква посока. Но това и политиците го правят!

Те доста често злоупотребяват със силата на словото, особено по избори. Ораторското изкуство пак си е вид магия – с подбора на думи, с интонация, с жестове политиците също правят своего рода омагьосване, зомбиране или сплашване на народонаселението.

КОЯ Е ТЯ:

  • Марияна Николаева е победител във втория сезон на БГ риалитито „Ясновидци“.
  • Родена през 1975 г., живее във Варна, омъжена, с две деца.
  • Преди време стигна до 4-то място в украинското международно ТВ състезание за феномени „Битката на екстрасенсите“ (Битва екстрасенсов).
  • Участвала е и в редица други ТВ състезания за хора с паранормални способности като „Екстрасенси детективи “, „Екстрасенси водят разследване ‘‘ и др. Миналия март прогнозира, че войната в Украйна няма да свърши бързо, а ще се проточи 3-4 години.