0

Марияна Николаева е победител в последния сезон на БГ риалитито „Ясновидци“. Родена през 1975 г., живее във Варна, омъжена, с две деца. Участвала е и в редица международни тв състезания за феномени като „Екстрасенси детективи“, „Екстрасенси водят разследване‘‘ и др. Преди време стигна до 4-то място в украинското международно състезание за сензитиви „Битката на екстрасенсите“ (Битва экстрасенсов). Разговаряме с родния феномен за мондиала в Катар, дали актуалният световен шампион Франция ще защити трофея си, за политическите мистерии и галопиращите цени, за войната в Украйна и въобще за бъдещето на България и света.

- Светът в момента е вперил поглед към мондиала в Катар, където Цар Футбол успя да заглуши дори новините от войната в Украйна. Може ли да се предскаже кой ще стане световен шампион?

- Трудно е да се даде категорична прогноза, защото тук играе доста късметът, което по-скоро отива към игрите на тотото. И все пак от това, което аз виждам, в доста добри позиции за вдигане на купата са Франция, Испания и Бразилия, като към момента везните наклоняват доста силно към последния отбор. Англичаните са доста амбицирани, но трудно ще успеят да стигнат финалите. Аржентинците също. Германците може и доста по-рано да отпаднат.

- Засега мачовете са доста интересни и резултатни, някакви големи изненади ще има ли?

- Не смятам, че някакви грандиозни изненади ще има.

- Кой ще грабне приза за голмайстор на първенството – спрягат се Мбапе, Роналдо или някой друг ще бъде?

- Тук трябва да се гледат всички футболисти, което ще отнеме доста време. Но Роналдо има големи шансове да вдигне „Златната обувка“ - блика от адреналин. От това, което виждам по аурата на Гризман, правя извод, че отборът му ще стигне доста напред. Харесвам играта и на Усман Дембеле, но при французите нещо куца в стратегията. И това като да ги провали. Веднъж късмет, втори път, сега фортуна ще си вземе своето от предишните световни шампиони и ще им обърне гръб на крачка от финалите. Испанците също ще дръпнат напред, но чак до края не ги виждам.

- Засега организацията е на ниво, някакви скандали очертават ли се?

- Ще се говори тук-там за машинации, дори симулации, продажба на мачове. Едни други ще се нападат за едно или друго отборите - симулации, фалове, дузпи и какво ли не. Самият финал ще бъде доста оспорван и с голяма продължителност.

- Ще доживеем ли Българя пак да се класира на голям футболен форум – световно или европейско първенство?

- В бъдещето напред до 2026 г., дори отвъд, но на този етап не. Нещата са свързани със състоянието на цялата държава. За щастие от 2024-2025 година у нас ще се пооправят нещата, ще има стабилизация на системата, в това число и в образованието. Ще започне да се обръща повече внимание на здравето, откъдето спортът в училищата ще дръпне много. Именно оттам ще изскочат новите таланти на българския род. Така че след това чак можем да очакваме възраждане на националния отбор и класиране.

От друга страна, в спорта вече играят много пари и са необходими големи инвестиции - бази, учители, възстановяване. Но в един момент ще направим пробив. Когато никой не очаква, България ще извади талантлив отбор, но пак казвам, дотогава има дълъг път. Децата трябва да се взимат от малки – от предучилищна възраст, да се пращат в спортни училища с друг режим на хранене, с друга дисциплина. Говоря и за другите видове спорт, не само за футбола. След 2-3 години ще се откроят две частни спортни училища - едното ще е към морето, а другото в близост до столицата.

- От зимните спортове ще имаме ли успехи този сезон? Бихте ли прогнозирали нещо за сноубордиста Радослав Янков, ски скачача Владимир Зографски, за биатлона ни в лицето на Милена Тодорова и Владимир Илиев?

- Зографски има високо самочувствие за себе си, но малко мотивацията му куца. Трябва да се нахъсва повече, че да надскочи себе си. Влиза в силен период в рамките на 2-3 години, да го използва. Сноубордистът Радослав е голям инат и упорит човек, докарва го като техника и физика. Скоро го виждам с някаква купа в ръце, може да не е първо място, но е на трибуната. Биатлонистката Тодорова е доста талантлива, но енергийният й заряд пада прекалено след определен етап от състезанието. Там да работи. На Владимир Илиев през 2023 г. ще му върви доста. Ще има постижения. Орисан е от числата 2 и 22.

- А какво се пише на алпиеца ни Алберт Попов?

- Този скиор ще продължи да прогресира. Интересно е, че при него забелязвам единение между дух, душа и тяло.

- Казвате, че той е еманация на древногръцкия идеал...

- Да, което за мен е доста интересно, тъй като се наблюдава изключително рядко. Това момче има силни ангели хранители. Възход ще има през новия сезон, но значим ще бъде той от 2026 г. Има потенциал да влезе дори в тройката. Трябва още малко да се мобилизира и по-голяма твърдост да придобие. Да не се опира на стари успехи и всеки старт да му е като ново начало. Той всъщност към това се стреми, гони си целите. Най-важно е да не лежи на стари лаври. И да се пази от жени и от интриги. Да внимава какво приказва пред хората, защото е добродушен. Иначе като всеки професионален спортист и той си има тук-там болежки, глезен десен крак виждам, шийни прешлени, но нищо сериозно. В бъдеще ще си направи ски школа.

- Тенисистът Григор Димитров ще ни радва ли с победи през новата година?

- На приливи и отливи е той. Държи се на повърхността – има късмет по жребиите. Ще му се падат по-слаби съперници. Следващата 2023 година също му излиза доста силна година.

- В момента световното по футбол си тече, както и догадките дали ще имаме ново редовно правителство. Прозирате ли шанс за някаква управленска коалиция или служебното правителство ще продължи да управлява страната?

- Това не е непременно лошо, защото именно служебният кабинет спасява ситуацията в момента.

- Предстои раздаване на мандатите за съставяне на кабинет – според вас кой има най-голям шанс за това, първият на ГЕРБ, вторият на ПП или третият, чийто адресат е все още загадка?

- Въпреки че първият мандат е отписан, за мен ГЕРБ имат шанс. Дали сега или при следващите опити. Вторият мандат трудно ще се случи. Ако се стигне до трети, президентът Радев ще гледа да го даде на БСП. Ще има затопляне на отношенията между ГЕРБ и БСП. Ще ви кажа директно каква информация свише ми се дава – месец май и число 14. Това е някаква възлова дата, но избори ли ще има тогава или нещо друго, не мога да кажа.

- Навремето вашата предтеча пророчицата Слава Севрюкова предрече: „Тъкмо ще влезем в Европа и светът ще тръгне на зле“, предсказвайки икономическите кризи. Според вас ще приемем ли скоро еврото?

- Хем го искаме, хем не. Но според мен няма къде да ходим и ще го приемем до 2025 г. Така или иначе Европа си става като едно голямо семейство, тъй като границите още повече ще падат. По-добре всичко да е в евро, с което сме вързани през валутния борд. Проблемът при нас е, че нито пенсионната система, нито здравеопазването са на ниво в сравнение с една Гърция, където еврото дори ги спаси преди време. Но там протестират хората, докато българите мълчим.

- Зимата ще бъде ли студена, как виждате цените на ток, горива?

- Хладна, студена – да, но чак толкова, колкото преди години помним - няма да е. Най-снежно ще бъде след 7 януари. За Коледа ще има снежец. Което е добре за зимния туристически сезон. През зимата в Софийско ще има пожар в някаква голяма сграда - административни постройки ли ще са, като умишлено запалване ще е.

Цената на тока спекуланти искат, но няма да смеят да вдигат. Горивата ще имат ръст.

- Преди време казахте, че лекарствата не само ще поскъпват, но и ще изчезнат. Това вече се случва. Какво виждате занапред в тази посока?

- Тепърва предстои. Дори обикновени илачи за глава и температура ще започнат да изчезват, консумативи за болници като игли, спринцовки също. Ще ги има по складовете на производителите, но умишлено ще ги задържат, за да им вдигат цените.

- Спекулата с продуктите като кашкавал, сирене, консерви и какво ли не ще продължи ли?

- Ето и аз скоро купих кило домати – 6,50-7,00 лева, това не е нормално. Стоките по Коледа и Нова година ще скочат още и няма да падат, дори яйцата ще поскъпнат. Който си мисли, че цените ще тръгнат надолу, се лъже.

- Държавата няма ли да се намеси?

- Ще вдигнат малко пенсии, заплати, и това е.

- Ще имаме ли туристи през зимата?

- Ще имаме туристи не само от съседни държави, но от цяла Европа, от Германия, Франция и къде ли не. Цените ще им се струват при нас най-поносими, за това не бива да се прекалява с надуването им. Ще имаме туристи, както и бежанци. Вълната продължава от всички страни, както бях казала преди време. Това, което се говори, че украинците ще си тръгнат обратно, не е вярно. Дори да си отидат за седмица-две по празниците, после пак ще се върнат в България.

- Преди няколко месеца прогнозирахте, че руснаците ще спрат тока на украинците, което се сбъдна. Какво следва?

- Конфликтът там ще утихне чак 2024-2025 г. Ако говорим за близките седмици, месеци, стоки в магазините вече там няма да имат от първа необходимост. А руснаците готвят нов щурм. Ще изчакат празниците и Новата година и ще тръгнат в настъпление към Киев - идеята им е да завземат още територии. Русите и естонците ще се сближат нещо. Бяха отписали Путин още преди година при старта на конфликта, то за болести се говореше, за покушения и какво ли не. Както казах и тогава, той си остава начело на държавата и продължават да си правят каквото са си наумили. Още преди време относно целта на войната коментирах, че идеята им е да превземат цяла Украйна. Руската агресия се провокира още повече от приказките, че украинците и съседните там държави ще влизат в НАТО. Това подтиква руснаците да искат да разширят още повече буфера около себе си. От тези боричкания на Великите сили печеливши няма – страда целият свят. Китайците подкрепят Кремъл, което ще продължи. Около нас също ще ври и кипи. Ескалация ще има по оста Сърбия - Косово. Заради всичко това македонците сами ще искат в един момент да се сближат с България.

- Каква 2023 г. да очакваме?

- Нека да не бъдем черногледи и да се благодарим, че при нас ще бъде мирно. А това, че нямаме сега редовен кабинет, не е кой знае какво - бял кахър. По-важното е, че ще бъдем остров на спокойствието. Така че за мен годината ще бъде хубава и успешна за България. Ще има работа за хората, природата ще ни дари с плодородието си, какво по-хубаво от това. Хората да си върнат земята и да садят плодове и зеленчуци, там е бъдещето на цялото човечество. В бъдещето напред ще има замърсявания на природата, на водата – екокатастрофи. Кладенци да си копаят българите, за да имат чиста вода.