0

Марияна Николаева е победител е във втория сезон на бг-риалитото „Ясновидци“ Родена е през 1975 г, живее във Варна, омъжена с две деца. Стигна до 4-то място в Украинското международно тв-състезание за феномени „Битката на екстрасенсите“ (Битва екстрасенсов). Феноменалната дама участва и в редица украински тв-проекти, като „Екстрасенси детективи “, „Екстрасенси водят разследване ‘‘ и др.

-Каква година прогнозирате за България в общ план, г-жо Николаева?

-Сравнително спокойно ще бъде в държавата ни, която няма да фалира въпреки тези приказки. За съжаление ще имаме някаква привнесена нова икономическа криза. Това ще доведе до проблеми в банковия и финансовия сектор. След август или септември ще се усетни – есента. За щастие като цяло хората ще имат работа. През лятото ще имаме по-тежки наводнения след внезапни порои. В световен план годината ще е на промени. Ще се опитат да сложат началото, да клонират Европейския съюз с нов такъв икономически между някои държави.

-Но едно от най-важните неща за 2024 г., свързано с оцеляването на българина, е характерът на зимата. Все така ли ще бъде мека?

-Тази година ще бъде една идея по-снежно по планините, но зимата ще си е мека за щастие на най-бедните европейци – българите. Най-студено като температури и периоди виждам да е в средата на януари и началото на февруари.

-Сега се наблюдават много големи аномалии в цяла Европа валят дъждове, има наводнения, имаше торнадо във Великобритания. Това от глобалното изменение на климата ли идва?

-И от това, но има една цикличност в Слънцето, в природата, която се проявява. Нищо ново в историята. Ето в Англия е имало смог от замърсяване на въздуха през 1952 г., когато са загинали 12 хиляди души. И сега си ходим с маски и тогава е било така.

-Много се коментира качеството на въздуха и у нас, но никой на казва, че то е такова, тъй като хората не могат да си позволят еко-коли или отопление на ток. Какво да очакваме с либерализацията на пазара на електроенергия?

-Цената на тока ще продължи да върви нагоре. Още следващата година към есента или към края й можем да очакваме 50% ръст на сметките въпреки че ще се говори само за 10-15 %. Реално тази либерализация не може да се случи в бедна България в пълна степен. Токът е насъщен, както въздухът и водата и ще трябва да се гарантира изцяло или в някаква степен от държавата. Не можем да плащаме цени на тока колкото белгийците, например, да не говорим, че и те вече не могат.

-Какво е бъдещето на заявките за новите енергийни проекти?

-Ако визирате новите реактори за АЕЦ Козлодуй, за които се коментираше през тази година, аз поне не очаквам да се случи скоро този проект. Нито като финансиране, още повече, че някак си не са пригодни за установките на място. По-скоро оптимизация на ВЕЦ-овете ще имаме като технологии. Ще има планове за строеж и на нови еко-централи. АЕЦ-Белене отива в историята, там всичко ще продължи да се разпродава.

-А цените на горивата как ще се движат?

-При горивата като бензина ще има известно задържане на нивата от 2023 г. Да, ще имаме и леко скачане, но не нещо драстично. За сметка на това плодовете и зеленчуците ще вървят нагоре. Храната, като яйца, мляко, сирене, кашкавал, месо (свинско, телешко, агнешко) – всичко това бавно и постепенно ще върви отново нагоре. Лошото е, че никой не стимулира българския производител. Така крайният му продукт ще се оскъпи много. Ще се случи това, което и през 2023 г наблюдавахме, да не може да се реализира продукцията заради високата й себестойност. Със зърнените култури положението ще е малко по-различно. Понякога изкуствено пак ще ги задържат, за да се качи борсовата им цена.

-Ще има ли протести в сектора?

-Цяла зима и лято фермери и производители ще си протестират, но нищо няма да им помогне. Накрая ще подпишем някакво споразумение с Европейския съюз за облекчаване положението в земеделския сектор. Някакви реформи значи ще има. По тази линия част от продукцията ще се изнася по-лесно към някаква част на Европа, което ще стимулира производството.

Въпреки протестите ще имаме подем в културния сектор, театри и кино. Ще трябва обаче да се обърне внимание на библиотекарите и музейните работници.

-Правителството на новата тройна или четворна коалиция с ПП-ДБ от една страна и ГЕРБ-ДПС от друга оцелява въпреки първите прогнози на социолози. Какво обаче да очакваме при ротацията на премиерския пост, когато Николай Денков ще предаде щафетата на Мария Габриел?

-Ще има един момент, в който правителството аха да падне, но нещо ще се обърне в последния момент в негова полза. А, за да се закрепят, ще стимулират икономиката и средния производител. Някаква жена ще изпъкне, но не е Габриел. Още граници виждам да падат пред нас, което може да е знак, че ще ни пуснат в Шенген и по суша. И като казах граници, нека кажем и за бежанците, чийто приток ще продължи към страната ни поне в следващите 3 години. Мнозина ще започнат да се заселват трайно в изоставени села. Което не е лошо, поне някой да има да обработва земята. В същото време цените и на селски и на градски имоти ще продължат нагоре.

-Ще се спука ли новият имотен балон, който от известно време бая се е надул?

-Напротив, цените на имотите ще продължат да се качват , особено покрай морето, в столицата, във и край големите градове.

-Несигурността и инфлация накара мнозина да търсят спасение за парите си, закупувайки не само имоти, но и злато. Какво ще се случи с тренда на благородния метал през новия 12-месечен период?

-Златото си остава най-стабилно като цена от всичко познато на човека.

-Легендарната пророчица Слава Севрюкова навремето предрече, че тъкмо България ще влезе в Европейския съюз и светът ще тръгне на зле с икономически кризи. Да не стане същото и с еврото – да го приемем, и да се разпадне цялата еврозона?

-Еврото щем-нещем ще си го приемем през 2025 г. Дори ще има идея това да стане и по-рано. Няма нищо страшно за България, но може да имаме по-дълъг период, в който двете валути ще действат паралелно. Въпросът е друг, че реално до 2027 година, докато не спрат войните, икономиката ни няма да се движи добре. А до 2033 година предстоят големи промени за Европа в икономически и геополитически план. Ще имаме парична реформа, тъй като у нас ще става много скъпо – 2026-2027 г. Виждам създаване на нов паралелен европейски съюз, може би за новите членки.

-Още по-бурни времена прогнозирате, а природни катаклизми пишат ли ни се?

-Трусове ще има към есента във Вранча, а през пролетта около март месец в Южна България по-скоро към Гърция. Но нищо толкова опасно. В съседна Турция продължава земята да се люлее на приливи и отливи. През юни ще има и трус в Черно море. В световен план в Индия им се пише по-силно земетресение, а в Китай – три, едното от които доста опасно.

Два или три кораба ще потъват през новата година, като място е трудно да се каже, може би Средиземно и Черно море. Ще превозват товари, загинали няма да има.

-През 2022 г. прогнозирахте, че войната между Русия и Украйна ще се проточи, както и че може да приключи 2024-та. От кулата на днешния ден как ви изглежда бъдещето в тази посока?

-Има шанс мирът да настъпи идния август, ала засега бъдещето отива към още една година военен конфликт т.е. и през 2024-2025 г. Реално задкулисните фактори и тези отпред ще имат право на избор около есента, но е малка вероятността да се приеме тогава споразумение. Войната в Ивицата Газа също ще продължи.

-А жив е ли е Путин, защото през 2023 г. се появиха спекулации, че вече двойниците управляват вместо него?

-Жив е и още как, и от информация Свише, която ми се дава по датата му на раждане даже навлиза в още по-добри позиции. С други думи по-трудно ще го бутнат от властта. А за двойниците - наистина има много като службите ги обгрижват доста добре.

-В сферата на спорта през новата година се задават Европейско първенство по футбол в Германия и Летни олимпийски игри в Париж. На първия форум няма да участваме, поне от втория ще донесем ли някакъв медал или по-престижно класиране?

-На голям футболен форум в Европа в близката петилетка не ни виждам. На олимпиадата една наша атлетка ще дръпне напред. Двама мъже с трикольора ни също ще имат шанс за добро класиране.

-От зимите спортове най-много надежди се възлагат на скиора Алберт Попов. Миналата година прогнозирахте, че ще има подиум, което и се случи с третото му място в слалома в Палисейдс Тахо за Световната купа. Какво е подготвила за него Фортуна през новия сезон?

-Има болежки-стомах, кръст, в едната ръка, но е упорит и пак ще има успехи макар и на косъм. Даже и в момент с някаква настинка е. Да се моли на Бога и малко чесън да си сложи като амулет. Звучи банално, но една скилидка да носи необелена, ще му донесе късмет.

-Григор Димитров имаше също успешна година, ще продължи ли приказката за него?

-И новата 2024 ще е такава за него – може би една от най-успешните. Второ, трето място ще заема, даже и една купа ще вдигне. Ако има успех в началото на сезона, ще се амбицира и все така ще му върви. Той ще тръгне по стъпките на Алберт относно децата. Защото скоро и Григор Димитров ще дундурка бебе. Нещо набързо и непланирано ще стане. Майката няма да е от България, по-скоро от Централна Европа.