0

Т емпераментна, огнена, буйна, уверена в себе си – градската левица отдавна не е имала толкова ярък кандидат за кмет на София. Ваня Григорова се хвърли в предизборната надпревара с устрем, какъвто проявява във всеки аспект на живота си.

Работила като чистачка и хостеса във верига за бързо хранене

Близките й я наричат „Госпожа Не“, защото трябва да се положат усилия, да каже обратното. Премисля и претегля плюсовете и минусите като опитен математик. И това впрочем е една от много силните й страни. При нея резултатът е винаги краен и неоспорим. Решителна и смела, тя може да каже „Не“, защото това е първият й порив. Но ако отговорът е „Да“, никой не може да очаква да се откаже, да се разколебае, пречупи или да преосмисли решението си.

По време на честванията на Шипченската епопея

 По време на честванията на Шипченската епопея
Facebook

Преговорите с нея да стане кандидат кмет на левицата започнали още през април. Трябвало й време, за да погледне сериозно на идеята. Но постепенно узряла за това. Решението дошло покрай възмущението, че милионери се опитват да завземат и политиката.

Красивият юмрук

 Красивият юмрук
Facebook

Точно това обясни като мотиви и самата тя: „След няколко месеца обмисляне, приех поканите да бъда кандидат за кмет на София, отправени от БСП-София и коалиция „Левицата!”. В бъдещата коалиция са заявили желание да се включат общо десетина партии и коалиции със социална насоченост.

Приемам това предизвикателство като продължение и развитие на настоящата ми синдикална дейност. Милионерите имат възможност да си купуват закони, да си купуват благоволението на управляващите. Не веднъж наблюдавах от първия ред как се коват правила, угодни на шепа персони. Работещите хора, редовите граждани нямат пари, те имат глас, който до момента не се чува.

Когато животът ни се диктува не от мнозинството, а от парите, това не е демокрация. Когато публичните услуги са в частни ръце – водоснабдяване, сметопочистване, социални услуги, транспорт, е логично те да са незадоволителни като качество и с висока цена. Все някой трябва да формира печалбите на частните дружества. И да се източват общинските. И заплащането на заетите да е ниско. И да няма кадри, защото хората бягат в чужбина.

Гражданите трябва да разберат цената на 1 лев. Тя е една, когато се прави ремонт на ремонта и друга, когато няма корупция и бюджетът се разходва ефективно. Бюджет, който да се разпределя справедливо и сравнително равномерно между центъра и крайните квартали. Защото СОФИЯ Е ЗА ВСИЧКИ!”

Вика онези, които смятат, че не 1, а 3 дни работниците не трябва да получават нищо, когато се разболеят

 Вика онези, които смятат, че не 1, а 3 дни работниците не трябва да получават нищо, когато се разболеят
Владислава Колчева

Прохождане

Първите й стъпки в политиката са преди 14 години. В бяла ризка и черна поличка, тя говори от трибуната на форум на младежко обединение. Липсва й само червена пионерска връзка. На вид го докарва на ученичка. Това е нейният дебют в политиката. Тя е представител при учредяването на движението от столичния район „Слатина“.

Първи стъпки в политиката годината е 2009-а

 Първи стъпки в политиката  годината е 2009-а
Facebook

Смелата и опозиционна реч, която изнася, прави впечатление на всички. Двата революционни момента са, че младите не трябва да са на „Позитано“, за да не прихванат от дефектите на старите. И че трябва да се спре раздаването на листчета с номерца на кандидатите, по които да се разбира кои са хората, близки до червената върхушка.

Докато някои празнуват...

 Докато някои празнуват...
Facebook

Тази практика е застъпена особено на големите конгреси, когато трябва да се открои кои са кандидатите, близки до сърцата на ръководителите. Ваня предлага кандидатите да са само с имена, за да няма манипулации. Оттогава й тръгва имидж на опозиционерка.

От този ден тя си спомня как влязла в някаква стаичка по избора и чула младежки глас: „Ох, пак ли тая?! Дайте ми нещо по-тежко“. „Казах му: Свиквай! Още дълго ще ме виждаш!“, смее се Ваня.

Две години по-късно има градска конференция на БСП-София. Точно като тази, на която сега утвърдиха Григорова за кандидат за кмет на столицата. Тогава обаче Ваня е настръхнала, че Сергей Станишев върти шушу-мушу с ВМРО.

Едните помагат на другите със събиране на подписи за АЕЦ-Белене, другите им помагат с подписи за „Софийска вода“. Ваня Григорова скача на Станишев, че се договаря с ВМРО зад гърба на организацията. В гнева си му заявява: „Когато дойдат да ви правят факелно шествие пред затворения комплекс, тогава имате право да решавате дали да правите коалиция с тях“. Очевидци твърдят, че Станишев изгубил ума и дума и не успял да отговори на напористата дама.

Приятели

Повечето от познатите й вярват убедено в мотивите й да се кандидатира за кмет. Имало и такива, които, загрижени за нея, се опитали да я разубедят. Някои от аргументите били, че може да се промени отношението към нея в синдиката и да я заклеймят като комунистка.

На събор в квартал Обеля в столицата

 На събор в квартал Обеля в столицата
Facebook

Други я предупреждавали, че върху нея – по стара българска традиция - може да се излее помия. Но тя е човек, който може да се справи с всякакви предизвикателства. И е преживяла много трудни моменти с борбеност и сила на духа.

Един такъв момент бил, когато завършила търговския техникум в София, при това с много висок успех. Това се случва по Костово време, в най-трудното време на безработица и глад. Баща й е една от десетките жертви на закрити предприятия – бил е шофьор в ликвидирания „Софстрой“.

Той е на улицата, тя току що е завършила. Не може да си намери работа дори като секретарка. Така се хваща като чистачка в 118-о училище. Върши го до момента, в който я харесват за хостеса в „Макдоналдс“. По това време хостесите се избират „по цвят“ - руса, черна, червена. Момичета се грижат гостите да се чувстват добре, организират детски партита, забавляват малчуганите.

„Аз бях черната хостеса“, пошегува се Ваня пред „Телеграф“.

Впоследствие е била изследовател в агенция за онлайн проучвания, пазарен експерт в телеком и администратор в неправителствена организация - „Отворено общество“. От 2015 г. е икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“. Завършила е УНСС, става докторант в същия университет в катедра „Човешки ресурси и социална защита“.

Каузи

Едно от местата, на които работи обявява фалит. Служителите не могат да си получат обезщетенията. Тя пламенно се заема с това, да защити както своите права, така и на хора, изпаднали в същата ситуация. Така е забелязана покрай идеите си.

Една от победите, които цитира от този период – НОИ я обвинява, че е взимала неправомерно пари за безработица и иска да върне парите. По това време тя е изтеглила кредит от 5000 лв., който изплаща пет години.. Хваща се за 130 лв. и като преброител. И накрая идват от НОИ и я карат да връща пари, защото е „работила“.

Печели делото, но битката,която е водила, я кара да се захване с нокти и зъби с каузата. Разбива митовете за щедрите социални системи, пише доклади. Има много силно развито математическо мислене, разбира от алгоритми и трудно някой може да я обори с цифри.

Като протестърка

 Като протестърка
Facebook

Точно този хъс, с който се заема с всякакви справедливи каузи кара нейните познати да я обичат искрено, а обикновените хора – да й се възхищават. Но най-важната оценка, която е получила е като майка на едно разкошно момиче, сега студентка. Това е най-голямата й гордост. Точно затова била крайно обидена и разочарована, когато прочела в жълт вестник – че бащата на дъщеря й не я бил припознал. „Това е абсолютна лъжа“, пали се Ваня.

Не планира почивка, когато предизборната битка приключи за нея, независимо от резултата. Ако стане кмет, първата й работа ще е да се захване с хосписите. Това е история за болна жена, на която помогнала с цялото си сърце.

„Така се отнася към всичко, винаги взима нещата присърце“, хвали я мъжът до нея – известният журналист Калин Първанов. Как оценява той Ваня с едно изречение? „С нея никога не е скучно!“.

Зодия Дева, разчита на интуицията си

Всичко, което астролозите казват за родените на 12 септември, важи за нея едно към едно. Зодията й е Дева. Това са дисциплинирани, самоуверени и далновидни хора. Те разчитат много на интуицията си. Склонни са да анализират всичко и да мислят напред. Те се захващат за работа само ако няма риск от поражение. Това са обективни и уверени личности. Трудно е да ги убедите или да ги склоните на една страна.

Тези жени и мъже обичат да се потапят в мечти и да мислят много за смисъла на живота. В същото време те са практични и рационални, умът им винаги се придържа само към това, което е възможно и правдоподобно.

Такива хора ценят истината и справедливостта. Защитавайки ги, те не прекрачват общоприетите норми и не прибягват до жестоки методи.

Общуването с родените на този ден е леко и спокойно. Те са приятелски настроени към заобикалящата ги среда. Думите им не противоречат на действията им. Имат много приятели и добри познати, за които са готови да дадат последното си. Много от тях обаче намират спокойствие само когато са сами със себе си. Хората около тях не винаги разбират това.

Характеристики на жените, родени на 12 септември – те са умни и красиви, обичат себе си преди всичко. Стремят се към постижения в кариерата. Те са впечатлителни и приемат присърце думите на другите. Една невнимателна дума може да ги отблъсне напълно и да ги разочарова.

Мъжете се интересуват да бъдат около такива жени. Те са не само ефектни спътници, но и приятни събеседници.

Още за нея

 Председател е на Сдружение „Солидарна България“. Национален координатор за България на Европейската гражданска инициатива срещу трансатлантическите търговски споразумения – TTIP и CETA, които подчиняват хората и държавите на корпоративните интереси. Участник в протестите срещу добива на шистов газ в България, бетонирането на Черноморието и посегателствата срещу Природен парк „Пирин“, както и срещу навлизането на ГМО в българското земеделие.

 Активен защитник на хората с увреждания в Националния съвет за хората с увреждания и в Националния съвет за тристранно сътрудничество, борец срещу т.нар. „реформа на медицинската експертиза“, която лиши десетки хиляди хора от подпомагане или намали размера му.

На пазар в Долни Богров

 На пазар в Долни Богров
Facebook

Eдно от лицата на националната гражданската инициатива „Да спрем машината за неравенство!“, която събра над 30 хил. подписа за данъчни реформи - въвеждане на необлагаем минимум върху първите спечелени от всеки работещ 560 лева и въвеждане на намалени ставки на ДДС за храни, стоки от първа необходимост, лекарства, учебници, книги.