0

Ж о Дасен е от безспорните емблеми на Франция през ХХ век, превърнал се в символ на тази страна, какъвто е Айфеловата кула.

Песните му Aux Champs-Élysées, Le cafe des trois colombes, L'Été indien, Salut, A toi, Et si tu n’existais pas, Le Jardin du Luxembourg и много други са разпознаваеми по целия свят. Тези песни щастливците ще могат да чуят в зала 1 на НДК на 6 юни, изпълнени от сина му Жулиен и Paris Tour Eiffel Orchestra, в който са барабанистът на баща му и пианистът и акордеонист на Шарл Азнавур. Жулиен прави на сцената своеобразен диалог с баща си чрез неговите песни. Баща, когото никога не е познавал, защото е бил твърде малък, когато родителят си е отишъл завинаги.

Трагедия

Жо Дасен е на почивка в Таити, където си е купил имение. Той е там заедно със синовете си – 2-годишния Джонатан и 5-месечния Жулиен. Певецът току-що се е развел с втората си съпруга Кристин и е спечелил делото за попечителство над децата им.

С големия си син Джонатан и майка му Кристин.

 С големия си син Джонатан и майка му Кристин.
gettyimages

На 20 август 1980 г. Жо, майка му, момчетата и приятели обядват в ресторант в Папеете. Прилошава му и внезапно се свлича от стола си. Изпада в безсъзнание. Лекар, който също се храни в този ресторант, веднага се притичва и започва отчаяна борба да спаси с голи ръце живота на звездата. Викат бърза помощ, но единствената линейка в столицата на Френска Полинезия по това време е била на друго място. Тя пристига след около 40 минути, твърде късно. Жо Дасен издъхва от сърдечен удар на 41-годишна възраст.

Франция е шокирана, светът е покрусен. Една от най-големите знаменитости на музиката в един трагичен миг се превръща в легенда. Тялото му е пренесено в Съединените щати и е погребано в Лос Анджелис, в гробището Hollywood Forever. Там Дасен имат семеен парцел, а наоколо вечен покой намират множество холивудски звезди на киното, музиката и някои от най-важните основатели и градили славата на Ел Ей.

Част от пресата обвинява бившата му жена Кристин, че го била разтревожила твърде много и сърцето на певеца не издържало покрай премеждията на развода и попечителството над децата. Самата Кристин пък твърди, че не е искала да се развежда и желаела децата им да израснат с двамата си родители, но Жо настоял и влязъл в упорита битка.

Кино

Джоузеф Айра Дасен е роден през 1938 г. в семейството на известния режисьор от еврейски произход Жул Дасен и цигуларката Беатрис Люнер. Бащата е много популярен режисьор, доста от неговите филми са излъчвани у нас още по времето на социализма и след това - „Никога в неделя“, „Кентървърилският призрак“, „Този, който трябваше да умре“, „Топкапъ“, „Летни страсти“, „Свят за двама“, „Голият град“, „Нощта и градът“ и др. Първо е бил асистент на Алфред Хичкок, а след това прави своя пробив в Холивуд. Филмите му печелят оскари. По това време в Америка се надига макартизмът и всички от семейство Дасен, понеже са руски евреи по произход, са нарочени за комунисти. Те си вдигат партакешите и заминават за Европа. В Швейцария Жо учи в известния колеж "Льо Розе", а по-късно в колежа "Ан Арбор". След това семейството заминава за Париж.

След като се развежда с майката на Жо, режисьорът се жени за гръцката актриса Мелина Меркури. Жул Дасен предлага на сина си да се снима в неговите филм и Жо (американците си го наричат Джо) има частичен успех. Тогава баща му решава, че Жо трябва да напише музиката за филми и да се опита да пее, защото има завладяващ плътен глас. Жо по това време се увлича по набиращия популярност рокендрол. Но няма успех с пеенето.

Тогава решават да викнат Жо във френската армия. Той хич не ще да се явява на военна служба и си измисля фалшиви медицински. Въпреки това военната комисия го вика за проверка. Тогава се оказва, че Жо е с болно сърце и му предписват лекарства и трябва да внимава много, в което той не се вслушва, дори пуши.

Плейбой

Жо заработва като журналист в RTL и дописник на сп. „Плейбой“. През 1963 г. Жо се запознава на вечеринка с италианката Маризе Масиера (наричана Марис понякога от французите). Тя е окончателната причина той да стане певец. Всяка вечер той й свири на китара и пее песни, много от които в момента си измисля. Постепенно става популярен не само в приятелския си кръг. Приятелка на Маризе урежда на Жо да запише като подарък за възлюбената си малка плоча. Прави го в студиото на CBS в Париж, където всеки срещу малка сума е можел да запише каквото си иска. Записът е любителски, но стига до ушите на продуценти и те решават, че в това момче има много музика и печалби. Жо обаче не ще да става певец и се отказва от предложението за истински професионални записи. След няколко месеца Маризе го убеждава, че трябва да бъде певец на всяка цена. И той се възползва от случая. Песните му обаче не се радват на успех. Записва кавъри на американски хитове, нищо не се получава. Може би точно неуспехите амбицират Дасен и той започва да прави опит след опит. Решава, че ще се занимава с музика и приятел го убеждава да наеме студио в Лондон, където да направи записи на песни. Речено-сторено, Жо започва да записва американски кавъри, но на френски. Така постига първите си успехи.

Сватба

През това време Маризе настоява за сватба и накрая Жо се съгласява да й предложи. Дасен е бил против брака, но подписва. Вечерта се напива в ресторанта до припадък. Отнесен е в апартамента. Скоро обаче семейният живот започва да му харесва. И това му дава стимули да започне усилено да работи, за да „издържа семейството“, както сам се изразява в едно интервю. Песните му влизат в класациите, а той се превръща в звезда с все повече фенове. Става популярен и в чужбина, като отвъд океана е символ на френската култура и шик.

С първата си съпруга Маризе.

 С първата си съпруга Маризе.
gettyimages

За фенките той е обект на желание и стотици припадат в краката му. Според един от биографите му, Жо си остава верен на своята Маризе, но го играе свободен. А тя освен съпруга е негова секретарка, мениджър, диетолог, фризьор, гардеробиер и шофьор. Така че й е лесно да държи под око мъжа си. „Налагаше ми се да го сресвам по няколко пъти на ден, за да укротя голямата му буйна коса. Аз отговарях за кореспонденцията му, перях и гладех дрехите му, поддържах концертните му костюми. Аз бях всичко, което трябваше да върши екип от хора“, спомня си тя след време.

Бракът с Маризе се разпада след 10 години. Причината е трагична. Маризе дълго време не е могла да забременее и накрая ражда момченце, но то издъхва само 5 дена по-късно. Жо търси спасение в чашката, а Маризе потъва в своята скръб. „Не ни раздели успехът, нито жена, раздели ни животът" - казва години по-късно самият Дасен.

Тогава на взора се появява Кристин Делво и с нея е любов от пръв поглед. Сключват брак през 1978 г. и в същата година им се ражда син. Но съвсем скоро става ясно, че любовта от пръв поглед е измамна и се е провалила - с Кристин често си вдигат скандали. Твърди се, че тя употребява наркотици. Той също се пристрастява към кокаина. Изневерява й с всякакви почитателки.

На 18 юли 1980 г. на Жо му прилошава по време на концерт. Лекарите го диагностицират с инфаркт на миокарда и го отправят на принудителна почивка. Той заминава за имението си в Таити. В самолета отново му прилошава, но там има лекари, които успяват да го спасят от сърдечния пристъп. В самолета са майка му, двамата малки синове и приятели. Накрая идва онзи фатален 20 август. Жо разказва история в ресторанта, замлъква, пребледнява и се свлича от стола.