0

Е страдната легенда Маргарита Радинска, по която са въздишали десетки меломани през 60-те и 70-те години, е издъхнала след операция на гръбначния стълб, научи „Телеграф“.

IN MEMORIAM: Отиде си звезда на родната естрада! (ВИДЕО)

От известно време тя се придвижвала трудно, а наскоро почувствала силни болки в кръста. Отишла на лекар да я прегледат, а докторът е бил категоричен: „Веднага за операция“. Съгласила се, всичко минало добре, а след интервенцията я преместили в реанимацията, където повече не се събудила. „Гответе се за най-лошото“ - предупредили докторите сина й Ангел Заберски и дъщеря й Маргарита Заберска. И то се случило на 5 юни 2024 г. сутринта.

Великден

Наследниците на 78-годишната певица искали да организират изпращането в последния й път през уикенда, за да имат достатъчно време да подготвят опелото, но се оказало, че всички часове са заети и единствено в петък е възможно. Затова днес от 12 ч. на обед приятели и почитатели ще могат да си вземат последно сбогом с Маргарита Радинска в любимата й църква „Св. св. Кирил и Методий“ зад 6-о РПУ в столичния квартал „Красно село“, където живееше наблизо. Погребението ще се състои идната седмица в Централните софийски гробища при тленните останки на любимия й – композитора Ангел Заберски, който си отиде на 11 юни 2011 г. „За Великден се чухме последно. И тогава беше в болница, но за друго. Тя страдаше и от диабет. Уж беше по-добре, но лежеше. Иначе беше весела. А последно й бяхме на гости през март заедно с Мила Николова, изпълнителка на старинни романси. Ние бяхме една компания музиканти, събирахме се всеки петък на Руски паметник и ходехме в една близка сладкарница да се видим, но някои от тях починаха вече и оредяха сбирките ни“, разказа пред „Телеграф“ певицата Мими Николова, която е първата победителка на „Златният Орфей“.

Брошка

На 9 декември 2020 г. Маргарита Радинска празнува 75-годишния си юбилей, а малко преди това бе последната й публична поява. По случай юбилея си тя получи награда „Златно перо“ за приноса си в българската култура. „Аз я заведох на Ларгото за церемонията, тъй като тя не знаеше дори къде се намира. Много се зарадва на признанието и красивата брошка. След това отидохме в нашата квартална сладкарница да почерпи с кафе и сладкиши“, сподели колежката й Мими Николова, която получи своето отличие предната година. Тя е близка с Радинска от младини. „Беше много хубава, с едно тънко кръстче. Като бях омъжена за Иван Стайков, ни идваха на гости с Ангел Заберски, даже още не бяха женени тогава. Мисля, че сме работили само веднъж в една обща програма в ресторанта на НДК заедно с Борето Гуджунов. Бебо Куюмджиев я организираше, по десетина песни пеехме. Засичали сме се и на морето, пеехме на Слънчев бряг, но не в една програма“, добавя още изпълнителката на „Когато луната изплува“ и „Замълчи, замълчи“.

Юбилей

Около юбилея се състоя и последният телефонен разговор на Маргарита Радинска с „Телеграф“. Още от 80-те, когато постепенно слиза от сцената, тя се оттегля от светлините на прожекторите и отказва всякакви изяви и интервюта. През 2020 г. певицата заяви, че напълно е забравила за музиката. „О, какво беше това“ - възкликна тя на въпроса дали понякога си пее вкъщи. Няколко поколения я помнят основно със златния й шлагер „Кукла на конци“. „Това е чужда песен, на която направихме български текст, а аранжиментът е на мъжа ми. Но имам по-големи шлагери. Хората сигурно помнят тази заради заглавието“, обясни звездата. Друго нейно незабравимо изпълнение е испанската песен „Адиос, мучачос“ от третия епизод на култовия сериал „На всеки километър“. След загубата на съпруга си тя живееше сама в апартамента в столичния квартал „Бъкстон“, където е съседка с друга музикална легенда – Лиана Антонова, и двете се виждали от време на време. Маргарита тъгуваше за любимата си котка – сиамката Лейди. Синът й, който е сред най-добрите ни джаз пианисти, живее в къщата им в Банкя с приятелката си, а дъщерята е със семейството си в отделно жилище. От нея е и единственият й внук Адриан, който вече е на 16 г. „И двете ни деца се занимават с музика, но той няма как, тъй като е аутист. Ежедневието ми е еднообразно като на всички хора на моята възраст – гледам много телевизия, излизам от време на време, но гледам да се прибера, преди да се е мръкнало“, сподели още музикалната любимка.

Екипът на „Телеграф“ изказва съболезнования на семейството!

Наричала мъжа си „другарю Заберски“

Младата певица Маргарита Радинска и вече утвърденият композитор Ангел Заберски се срещат в Студията за естрадни изпълнители, където тя е сред приетите да се обучават на тънкостите в музикалната професия, а той сред преподавателите.

Маестрото е завършил оперно пеене, но се изявяваше предимно като композитор и като педагог. “Връзката ми с Ангел Заберски датира от 9 декември 1964 г. , а бракът ми от февруари 1968 г.”, разкрива в Маргарита Радинска. Това означава, че е станала интимна с преподавателя си на първия си студентски празник в Студията. За дългия брачен живот Маргарита не се е научила да се обръща към съпруга си с малкото му име. Не можела да нарече “Ангеле” професора си, към когото се обръщала с почитаемото “другарю Заберски”. Преминала директно на “чедо” или “чеденце”, спомня си с малко тъга днес певицата. Когато бе още жив, маестро Заберски разказваше: “Оженихме се с голяма любов. Маргарита е много добър и разумен човек. Точно такава ми е необходима, за да живея и работя спокойно. Тя е предана съпруга и майка. Подреден човек е, с високо съзнание за отговорност и дълг”.

Прави фурор в Куба с Данчето Христова

Маргарита Радинска е родена в Габрово на 9 декември 1945 г. Израства в музикално семейство - баща ѝ е хоров диригент. Семейството се премества в София и там певицата завършва гимназия. Първата песен, която записва в Радиото, се нарича „Ноктюрно“ - музика Ангел Заберски, текст Вера Шиварова. През 1966 г. Маргарита Радинска дебютира на конкурса „Песни за българското Черноморие“ (от 1967 г. e преименуван на „Златният Орфей“) с песента „Черноморка“, отново композиция на Заберски. Първите си концертни изяви осъществява с ЕОБРТ (Eстраден оркестър на Българското радио и телевизия), оркестър „Балкантон“ и оркестър „София“, на който е солистка в периода 1966-1970 г. Работила като щатна певица в Естрадата на БНА в периода 1976-9 г. Лауреат е на много български и международни конкурси, сред които „Златният елен“ в Брашов в Румъния, Варадеро в Куба и др. През 1967 г. с оркестър „Балкантон“, ръководен от Димитър Ганев, и с други наши поп певци, гастролира с огромен успех в Куба. Тогава е и първият гастрол в страната на Фидел Кастро и на примата Йорданка Христова, а заедно с тях са още Бисер Киров и Маргарита Димитрова. През 1978 г. печели първа награда на „Златният Орфей“ с песента на Ангел Заберски и Орлин Орлинов „Бяло крило“, а в началото на 80-те слиза от сцената едва 35-годишна.