0

В асил Найденов е правил една от най-хубавите изненади за рожден ден на Йорданка Христова, разкри пред „Телеграф“ самата тя.

Поводът за това е премиерата на дуетната им песен Amor, която тези дни се завъртя в ефира на БГ радио, а от следващия месец ще има и своя видеоклип.

Amor

Двамата изпълнители са приятели от 50 г., но истински близки са си станали в последните месеци покрай съвместната си работа. Всичко започва от нейната покана да бъде изненадата за публиката на юбилейния й концерт в НДК през ноември м.г. Идеята е тя да започне култовата песен на Митко Щерев от сериала „Адаптация“, а на кулминацията Васко да се появи на сцената и заедно да довършат изпълнението. „Самата аз бях изненадана, защото той каза „Да“, без да иска каквито и да било обяснения. Само попита кога е концертът. Това е доверие“, сподели пред „Телеграф“ Йорданка Христова. „Аз й предложих да направим и нов аранжимент на една стара песен на Стефан Димитров и Маргарита Петкова. Amor е съвсем близка като атмосфера до нея, доста кубински звучи, дори се помайтапих, че отиваме към южните части на Америка“, разказа пред „Телеграф“ Васил Найденов. Новият аранжимент е дело на неговия китарист Стоян Бозов. „Съвети е много меко казано, щом на ФСБ се бърках много детайлно в аранжиментите. Взаимствал е от предишния, Стоянчо е млад човек, няма много опит в тая работа, но вече сме направили няколко песни и може да се развива в тази посока“, добави Кеца.

Личен архив

Доверие

Макар да са ярко изразени индивидуални артисти, Данчето признава, че с Васко са колективни играчи. „Липсват ни Златните орфеи, Мелодии на годината, на които се събирахме цялата гилдия и си изкарвахме незабравимо. Бяхме заедно на “Славянски базар” - фестивала във Витебск, и заедно с Андрей Баташов прекарахме една уникална седмица, непрекъснато заедно!!! Сега всичко е нагласено и се търси някакъв допълнителен ефект. А ние сме приятели, без да си досаждаме, и сега след толкова години откривам защо винаги съм го обичала. Ние много си приличаме, имаме много общи черти – като го слушам да говори за нещо, виждам, че и аз съм същата. Досега просто не бях търсила причина. Ценяла съм го заради таланта, имали сме си доверие, но това е спонтанно чувство, което не може да се обясни с думи. Просто нашата сетивност трепти еднакво“, размишлява Христова. Тя си спомня и за една от най-хубавите си изненади: „За рождения ден децата са първи, които ми честитят след полунощ. Една година обаче Васко ги изпревари. Вкъщи си бях и ми звънна по телефона. Той беше някъде на участие с Васко Петров и още един колега и тримата ми изпяха Happy Birthday. Обаче версията на Стиви Уондър, която е точно в неговия стил. Аз по принцип обичам „Многая лета“ на Борис Христов, но тяхното изпълнение беше наистина впечатляващо“. Певицата разкри, че поддържа нощна връзка с импресариото на Васил Найденов – Ивайло Манолов. „Много често си чатим по нощите, като пътува някъде в чужбина, ми праща снимки, разказва ми как си прекарва, много се обичаме и с него“, добави Йорданка.

Брани го на „Златният Орфей“

Йорданка Христова е известна като обединител в музикалната гилдия и като човек, който винаги се бори срещу неправдата. Такъв случай се помни и от почитателите на легендарния фестивал „Златният Орфей“ през 1981 г. Тогава примата е била член на журито, а певецът участник в международния конкурс за изпълнители. Представянето на Васил Найденов е било уникално, както винаги всъщност, но му е присъдена не голямата, а първа награда. При това разделена с Деби от Кралство Нидерландия. „Тогава Данчето беше бясна от тази несправедливост, че не дадоха заслужено Орфея на Васко, а на Дагмар Фредерик от ГДР“, припомниха паметливи. След като през 70-те се подвизава като пианист и певец в групите „Тангра“ и „Диана Експрес“, Найденов започва соло кариера ударно с хита „Адаптация“. А след „Златният Орфей“, макар и без голямата награда, следват хит след хит - „Телефонна любов“, „Сбогом, моя любов“, „Чудо“, „А дали е така“, „Казано честно всичко ми е наред“, „Междучасие“, „Рали“, „Бързаш няма време“, „Клоунът“, „Сбогом казах“ и много много други.