0

Феноменът Искра Караколева живее в китното село Бистрица в полите на Рила планина, над Дупнишкия парк. От 45 години при местната пророчица идват хора от страната и чужбина за съвет или предсказание. Често я сравняват с Ванга заради точните й прогнози, колоритния й изказ и интонация. Възрастната жена обаче не се има за толкова велик феномен. Споделя, че казва на хората това, което дарбата й диктува, ни повече, ни по-малко. Леля Искра, както я наричат хората, е и като народна социологическа агенция. На база разговорите си с толкова много и различни хора, тя може да обобщи обществените нагласи по всеки въпрос. Предлагаме ви втората част от разговора с нея, в който жената насочи своята дарба към съдбата на България през новата 2024 г. В първата тя даде добра прогноза с предсказанието, че страната излиза от икономическата криза.

- Г-жо Караколева, какво ще се случи със сглобката, както нарекоха правителството у нас, при ротацията на премиерския пост през март? Вървят вече прогнози и спекулации, че може и да се стигне пак до предсрочни избори, съгласна ли сте с тях?

- Като цяло правителството ще продължи и тази година да управлява, но ще му е много трудно. Може и да има някакви моменти като да паднат, но за мен по-скоро ще се закрепят пак. Все пак бъдещето им не е никак сигурно и опечено, така да се каже. Защото, ако не се промени усещането у народа, че тъпчем на едно място, скоро всички ще си заминат. Някакви реформи трябват, каквито обещаваха в началото, но забравиха – в здравеопазването, в образованието и в жизнения стандарт. Ето, Бойко Борисов беше лош, но защо като го нямаше за известен период не цъфнахме и не вързахме – и на това трябва да се отговори?! Отделно ще продължат да се карат с президента и да му подливат вода. Не че сега сме много добре, но пак се движим в някаква посока, което хората трябва да знаят, че е положително. Спомнете си обаче в самото начало, когато беше най-трудно и не се виждаше светлина в държавата, именно той изигра голяма роля. Да, има си кусури, но за мене Радев е полезен за държавата и държи по свой си начин на нея.

- Много се коментира създаването на президентска партия, ще видим ли скоро такъв проект?

- Изглежда лесно, ама само на пръв поглед. За такова нещо трябва сплотеност и доста подготвени кадри, някаква обща цел, идея. Около президента има двама-трима по-читави, не е достатъчно. На този етап няма да прави нищо. Защото какво се прави у нас в последно време – има някъде 5-6 човека на един акъл и решават да правят партия, че да се уредят. Това правилно ли е?

- Да разбирам ли, че такава партия е по-скоро нещо като политически блъф?

- Сега-засега скоро няма да стане. Поне аз не виждам Румен Радев да прави своя партия. Може да има намерение, ама моментът още да не е дошъл.

- Ще има ли работа за хората през 2024 г.?

- Хората да бъдат спокойни, работа ще има за който му се работи, защото в последно време нещо започна май малко да ни мързи. Все гледаме високите заплати, какво можем да вземем, а не какво да дадем. Да, никой от младите сега в провинцията не иска да работи за 1200 лева, но да не би когато ние сме стартирали работа, да сме получавали повече. Човек отнякъде трябва да започне стаж, пък после ще се ориентира. А само по кафенетата на центъра и с цигарите не става.

- Но инфлацията доста наду цените и обезцени лева. Как ще бъде тя през новата година?

- Ние само в тая област сме преизпълнили плана. От това, което виждам, ще продължат да растат цените на храни и други продукти, макар и не с толкова много, както през 2023 г. За жалост тия проценти увеличение, които обещават на пенсионерите, сега ще се поизядат от инфлацията, докато дойде време да ги вземат в средата на годината. А те се радват ли, радват хората...

- До голяма степен световната икономика, а и нашата не се движи добре заради войната в Украйна. Вижда ли се краят й?

- Още малко и ще свърши. Не знам обаче дали няма да се избута и тая година до края, но поне до лятото ще се стрелят там яко. Опасявам се, че в Израел няма да спрат скоро. Опасенията ми са, че там може да стане и по-лошо, отколкото е в момента. Дано да греша, но това виждам аз.

- Появиха се пророчества , дело на наши и чужди прорицатели, че ако има трета световна война, то тя ще пламне именно от Светите земи?

- Да не се притесняват хората и да не се стресират. Това няма да се позволи да се случи.

- Годината започна със силно земетресение в Япония, ще има ли у нас подобни катаклизми?

- Земетресения ще има, но не сериозни. Човек ако гледа статистиката, то всеки ден земята се люлее, но с нисък магнитуд. И така ще си е. През годината надолу към Турция, Анадола ще има по-сериозни трусове. След време и румънците ще имат проблеми, няма да е нещо чак кръвопролитно.

- Забелязва се една тенденция в последно време, че млади българи решават да се връщат в родината си. Ще продължи ли това?

- Да, този процес вече си върви и ще продължи да нараства още повече. Четох наскоро една статистика за по-миналата година, че повече са се върнали, отколкото са емигрирали за известен период. Не можете да си представите как съм се радвала. Бавно и сигурно много хора ще се връщат, при това млади, и за в бъдеще и не че у нас е толкова станало прекрасно, колкото, че там вече е по-трудно. Не е нужно човек да е чак ясновидец, че да го забележи. Ето сестра ми и зетят бяха по Америка от 1996 г. През декември окончателно се прибраха. Дъщеря ми Дани е в Англия от 2001 г. и тя ми казва така: „Майко, Великобритания не е това, което беше, когато дойдох“. Значи и там е станало ужас – цените растат, цветнокожи и бежанци навсякъде. Сега много млади хора отиват на Запад, но като се сблъскват с реалността там доста се и връщат. Има такива, дето на място взимат някакъв заем и се прибират уж са отпуска у нас и лъжат близките си, колко са добре. Случаи много, понякога някои от тези гастарбайтери идват и при мен после за съвет. Каквото ми се даде им казвам, но честно да ви кажа, съжалявам ги тези деца, доста са поизпатили в чужбината.

- Когато човек се сблъска с житейски несполуки, доста често решава, че има някаква магия. От друга страна, вярно, нашата страна е с доста посветени хора в това отношение, ползващи унаследено знание и ритуали от времената на траки, славяни, че и прабългари. При вас идват ли хора, страдащи от т. нар. енергийно вмешателство ?

- Казвам ви директно - аз не вярвам в магиите. И просто ме дразни, когато хората до така степен са ходили по всякакви „авторитети“, че накрая лудват. Преди година и половина при мен дойде младо и доста интелигентно семейство. Мъжът работеше в някакво министерство, съпругата му също беше на висока позиция. Именно тя беше като опиянена от тия магии. За първи път идват при мен – и за това подробно, което ми излезе - минало, настояще, бъдеще, всичко си им казах. А накрая им казвам: „Това е от мене, което видях. Нещо ако съм пропуснала, може да ме питате, ако ми излезе, ще ви кажа. Ако ли не, земен човек съм, не бих излъгала, искам съвестта ми да е чиста - ни повече, ни по-малко“. Мъжът само каза: „Благодаря, госпожо, видях, чух и се убедих“. А то жена му ходила при някаква друга. И тя като й наприказвала, че има родово проклятие, какво ли не. Взела й еди колко си пари, после пак. Аз не издържах и накрая й казах: „Госпожо, не знам какво проклятие имате, но още малко ако походите там, вие ще се прокълнете, че сте се родили“. Мисля, че ме разбраха правилно.

- Вие имате доста наблюдения за настроенията на хората, не само за политика, но и за различен тип езотерични измами. Разкажете още някой случай?

- От Самоков дойде една жена, интелигентна, с медицинско образование, и пак ме пита за същото: Имам ли черна магия.

- От това което виждам, откровено - за мене магия нямаш.

- Ама , дали си сигурна?!“, настоява.

- Казах ти, че това е моето виждане, щом не ми вярваш, прави каквото щеш!

И след време пак дойде и ми разказва, че онази жена, при която ходила, й видяла, че има магия. И за да се развали, трябвало да й изпрати три малки неща, но направени от злато. После ги занесла на гробищата, че да изгори магията.

- Лельо Искре, магията ми била толкова силна, че онази, като запалила златото, то горяло с пламък.

- Не, скъпа, златото е метал и не гори, а ти изгоря с накитите и колко ли като тебе така горят, докато други правят бая ми ти парици.

- Казвате, че не вярвате в такива неща, но никой ли за толкова много време не е идвал при вас омагьосан?

- По-скоро ми се дава например, че човекът навлиза в лош период. И му предстои болест, тежко произшествие, загуба на близък или душевна болка. Но това не се дължи на магията, както някои изкарват. Никой никога не може да види самата магия, а само се плашим.

От друга страна, не на всеки може да се каже всичко, защото хората са всякакви. Преди много години, още по времето на комунизма, тъкмо ми се беше появила тази дарба, ме посетиха брат, сестра и снахата. Аз гледах на момчето. То само повтаряше: „Да, да, така е, браво, лелче, за първи път се виждаме, откъде го знаеш това?“. По едно време (може и нещо по-негативно да съм му казала, което ми се е дало), това момче как седеше, кога погледах, се отърколи и падна на земята. Заизлиза пяна от устата му. И аз не знам какво да правя. Скачам, обаждам се по телефона на Бърза помощ, но дори адреса не можах да си кажа от уплаха. Оказа се, че е с епилептичен пристъп. Добре, че беше мъжът ми Спас, Бог да го прости, извади му езика с една лъжица, иначе щеше да си умре тука. И после кой щеше да е виновен, не ми се мисли. Оттогава лошо гледам да не казвам на никого. Тая материя е много сложна, общуването с времето, със съдбата и с човека. Много пъти това, което съм видяла през деня като картини и видения, като си легна вечер, както се унасям всичките ми излизат пак пред очите и наново се завъртат. И така цяла нощ преживявам съдбите на хората.

- А явяват ли ви се духове, извънземни, светци?

- Чак такива неща не, но аз съм вярващ човек и почитам Бог, пресвета Богородица и светиите. Моите впечатления са, че хората стават все по- вярващи в сравнение с миналото. А относно такива знамения, дори да има някъде в повечето случаи се преувеличават малко и от конеца се прави на кълбо, дето се казва. Ето, може да има извънземни, но точно при мене те не идват, сигурно има по-важни хора или високопоставени, които да ги интересуват. Защото и извънземните си имат своя план, който следват и не се занимават с кой да е. А някои хора, които се пишат много надарени или всезнаещи - как пък все на тях им се явяват, не знам. При мен всичко, за което ви говоря, е реално – животът ме е сблъскал с него, минало ми е през главата.

- При вашите свръхестествени способности сигурно щяхте да сте доста богата, ако бяхте излязла в чужбина?

- Никога не съм имала интерес, камъкът си тежи на мястото. Ето навремето сестра ми спечели зелена карта за САЩ. Имаше възможност да замина за Чикаго. Но предпочетох по-добре по-малко пари, но да съм със семейството и да си възпитам децата. Това ни съхрани.

- На човек, който е безработен, как може да му помогнете?

- О, идват при мен, питат ме къде да намерят работа - в България или в чужбина. От това, което виждам, помагам - може да ми излезе, че някой ще му помогне, казвам ни повече, ни по-малко без машинации. Може би затова днес хората ме уважават и където аз съм потърсила помощ на свой ред, никой не ми е отказал. Няма значение дали са доктори, инженери, учители, предприемачи или бизнесмени.

- Като казахте бизнесмени, да ви попитам как виждате управлението на новият кмет на София Васил Терзиев, пък може и някой съвет да му дадете, още повече сега работата му е блокирана от Столичния общински съвет, тъй като партиите не могат да се разберат кой да е председател?

- Човекът може да си промени бъдещето до някаква степен, но това, което към момента мога да кажа като обща тенденция, е, че ще му е много трудно. Няма да управлява дълго. Ще си избута мандата и това ще е. А за общинския съвет – поне още два-три месеца там няма да има разбирателство.