0

И сландия е задължителна дестинация за всеки уважаващ себе си пътешественик. Там можете да се насладите на уникална природа и явления. Преди да тръгнете обаче, трябва задължително да се подготвите за мястото, което ще посетите. Исландците са изключително позитивни хора, които ще ви посрещнат с отворени обятия, но те ще очакват от вас същото плюс уважение към страната и природата.

Исландия не е парти дестинация. Там са може би най-високите цени на алкохола в света. Ако смятате да се отдадете на безспирни купони, по-добре не тръгвайте. Местните са приветливи, но и много честолюбиви хора. Там не можеш да си купиш нищо, ако хвърлиш дребна банкнота за бакшиш. Подобно поведение дори се смята за обидно. Третото изключително важно нещо, което трябва да имате предвид, е чистотата. Много вероятно е да не видите нито един боклук по време на престоя си. Исландците уважават изключително много своята страна и природа и ще очакват същото от вас.

Сметки

Няма да изненадате никого, ако търсите отстъпки и изгодни цени. Исландците също не са милионери и разбират, когато искате за себе си най-добрата сделка. Може да платите космическа цена за престой в бутикови петзвездни хотели, но средната цена за човек на ден е от 90 до 290 евро. Може да спестите средства, ако отидете в края на септември или октомври. Тогава туристите са по-малко, но дължината на деня намалява драстично, а температурите падат рязко.

В разгара на туристическия сезон нощувка в приличен хотел струва от 60 до 80 евро на човек. Цените на нощувка в хостел варират от 40 до 60 евро по цени от 2023 г. Местата за настаняване са концентрирани почти изцяло в столицата Рейкявик. Хубаво е да се направи резервация няколко месеца по-рано. Така си гарантирате сигурно легло. Ако разчитате, че ще си осигурите нощувката след пристигане на място, може да се окаже, че ще останете на улицата.

Ако сте двойка или по-голяма компания, може да се възползвате от възможностите за споделено наемане на апартамент или къща. Престоят в стандартен тризвезден хотел е малко по-скъпо. Цената на нощувка през активния сезон започват от 200 евро.

Транспорт

Най-добрата опция за професионалния пътешественик е наемането на ван или кемпер. Така ще си решите и проблема с транспорта. Препоръчително е да се доверите на местните компании. Може да се обърнете към международна верига за наемане на превозни средства още с пристигането на летището. Но може да изберете и местна компания и така цената да падне с 10-20 на сто.

Наемането на кемпер не решава автоматично всички проблеми с престоя. Може да спирате на строго регламентирани места и неспазването на правилата гарантира много солена глоба. Реалистичната цена на ден за ползването на кемпер или ван е стотина евро.

За разлика от другите европейски страни в Исландия почти няма обществен транспорт и придвижването може да се окаже сериозен проблем. Най-добрата опция е кола под наем за 40-50 евро да ден, но трябва да предвидите и 2,30 евро за литър бензин.

Колкото и странно да звучи, пътуването на стоп е доста добра възможност. Това е една от най-безопасните страни в света и да се доверите на непознат шофьор няма да е кой знае какъв риск.

Цени

Друг съществен разход за пътешественика в Исландия е храната. Ако пазарувате продуктите и си готвите, може да очаквате да се справите в рамките на 15 евро на хранене. Сметката в местен ресторант започва от 30 евро на човек.

Хубаво е да си приготвите по около 15 евро на човек на ден за джобни разходи. Повечето природни забележителности могат да бъдат видени безплатно или срещу символична такса. Входът в музеите струва около три евро на човек. Достъпът до повечето гейзери и кратери на вулкани е безплатен. Изключение прави маршрутът до кратера Керио, който е част от Златния пръстен. Той е изключително живописен и таксата от малко над три евро е нищожна за тази красота. Съвсем безплатно човек може да се наслаждава на китовете, които там са в изобилие. Срещу съвсем скромна такса се предлагат езда, изкачван на глетчери и гмуркане в кристалните води от южната част на острова.

Столицата Рейкявик предлага на туристите много забавления, но трябва да внимавате какво поръчвате. Алкохолът е безумно скъп по съвсем проста причина - исландците не понасят туристи пияници. Нормалната цена за една бира е от 10 до 15 евро, ако решите да се почерпите в столицата. Колкото по-далеч в провинцията отивате, толкова по-скъпо става.

Забележителности

Времето в Исландия е доста сурово и най-добрият период да посетите страната е от средата на юни до средата на септември. Препоръчително е да отделите поне 10 дни, за да почувствате многообразието на страната.

Първото място, което трябва да видите, е Синята лагуна. Това е място с множество гейзери и езера, които са горещи през цялата година. Намира се на 22 км или 20 минути път от летището в посока столицата. Най-добрата стратегия е да минете през Синята лагуна на път за Рейкявик. Ще се отпуснете след полета и така ще прекарате първия си ден. Най-голямото струпване на туристи в лагуната е в обедните часове.

Близо до Синята лагуна има много хотели. Там се предлагат и едни от най-скъпите нощувки. Петзвездният престой непосредствено до лагуната може да достигне 1280 евро. Ако не държите толкова на лукса, има съвсем прилични тризвездни хотели, а за туристите с ограничени средства е възможно настаняване и в мотел. Всички места за настаняване предлагат безплатни маршрутки.

Маршрут

През втория ден от вашето пътешествие може да посетите полуостров Снаефелснес, който се намира на около 200 км или три часа път от Синята лагуна. Полуостровът е изключително красив. Там са плажовете, водопадите, угасналите вулкани и полетата от лава.

Следващата спирка по пътя на вашето приключение може да бъде Златният пръстен. Това е път, осеян с малки градчета и села, който свързва трите основни резервата в страната. Придвижването става пеш по тесен път, който обаче винаги е в отлично състояние. Най-добре е да си носите удобни обувки и да отделите от пет до седем часа за обиколката. По пътя ще видите един от най-красивите водопади в света - Брюарфос. Може да се изкачите до кратера на угасналия вулкан Керид. Той е един от най-старите в света, а последното му изригване е било преди 3000 години. Там е и Тайната лагуна - огромно пространство с горещи извори и гейзери. Всъщност тя вече не е „тайна“ и в последно време е най-популярното място за селфита от Исландия.

Препоръчително е да прекарате цял ден в планината Ландманалаугар, която се намира на 240 км от Тайната лагуна. Нейните склонове са полегати, намира се в природен парк, а гледките към морето са зашеметяващи. Там се намират 25 водопада, най-популярният от които е Скогафос. Това е и една от уловките за туристите. Трябва да минете през терени, които са частна собственост. Никой няма да ви спре или да ви иска пари, но в никакъв случай не оставяйте боклуци след себе си, ако не искате да имате сериозни неприятности.