0

Една хубава лакирана черупка от орех стана люлка на Палечка; сини листенца от теменужка бяха нейната постеля, а един розов лист бе нейната завивка. В тая люлка тя спеше нощем, а денем играеше на масата, дето жената бе оставила чиния с вода...

Това е откъс от приказката на Ханс Кристиан Андерсън, която сме чели, чували и разказвали стотици пъти. Но тази история е друга. Развива се в наши дни. И всички прилики са случайни.

Приказката за Малечка-Палечка започва през 2017 г., когато жител на Ню Йорк открива гнездо в леглото си с два розови фетуса. За да се справи със ситуацията, той търси помощ от експертите по дивата природа Кристина и Майкъл, които разпознават малките като катерици.

Авария

Гнездото на майка им изглежда е разрушено от строителни работи. И бременната катерица решава да подсигури рожбите си. За целта се покатерва в непознат апартамент на 10-ия етаж, ражда бебетата върху възглавницата и потегля нанякъде, оставяйки ги на грижите на човеците.

Едното сестриче не оцелява. Другото е наречено Малечка-Палечка. И въпреки че мисията изглежда почти невъзможна, осиновителите успяват да се справят и да превърнат „голишарчето“ в пухкава катеричка, която наддава бързо, хранейки се с капкомер. Всичко, което новото й семейство може да й предложи, е налице – тя вече има топъл дом и чудесен живот като домашен любимец.

На две години катерицата се различава много от своите роднини. Палечка няма пориви да се катери по дърветата и да се грижи за прехраната си. Вместо това предпочита да се гушка в стопаните, към които е много привързана.

Домашен уют

Обича да дреме под звуците на телевизора. Тя така и не е развила така наречения импулс, който обикновено се пробужда в дивите животни и ги подготвя за живот в дивата природа. Малечка-Палечка е бавна, реакциите й са намалени и просто мрази студа. Тя изобщо не се интересува от други катерици, които скачат по дърветата. Даже се страхува от тях!

Различно е и менюто й – с удоволствие хапва авокадо, хрупа рукола, спанак, сладък грах и домати.

„Не знаем коя си мисли, че е, но очевидно не е катерица“, казват любящите родители, които я приемат за член на семейството.

.

 .