0

Н яма човек, който може да устои на красотата и чара на Италия. Страната предлага на туристите комбинация от история, зашеметяваща природа, вкусна храна и божествено вино.

Цени

При първо посещение в Италия е от голямо значение е да се пробва местното вино. Най-характерно е просекото. Това е пенливо вино, което се произвежда в точно определена географска зона. Зоната за производство на просеко е регламентирана със закон, който посочва площ от 30 000 хектара в областите Венето и Фриули-Венеция Джилия. Според региона, от който идва гроздето за виното, просеко се разделя на 5 вида с контролирано и регулирано географско наименование.

По цени от 2024 г. литър просеко струва средно 5,30 евро. В зависимост от производителя, качеството и най-вече откъде го купувате цената може да стигне до 20 евро на литър.

Едни от най-популярните туристически дестинации са Флоренция, Сиена и Пиза, но пътешествие дотам няма да е пълно без посещение на Меката на хубавото вино – Тоскана. Регионът е изключително популярен и за туристите се предлагат различни екскурзии и турове. За малко под 100 евро на човек се предлага еднодневен тур, който започва от Флоренция, продължава с обиколка в Сиена и посещение на местната готическа катедрала. Следва посещение на малкото, но много красиво градче Сан Джиминяно и световноизвестната наклонена кула в Пиза, която е призната за културен паметник от световно значение и е защитена от ЮНЕСКО. В никакъв случай не забравяйте да вземете добър фотоапарат или камера. Гледките и природата тук са величествени. В пакета е включен и обяд с тристепенно меню от традиционни тоскански ястия. Вторият по популярност тур е също около 100 евро и е насочен по-директно към любителите на виното. Той включва посещение на най-добрите винарни, в които се произвежда прочутото италианско кианти. Туристите имат възможност за дегустация на различните реколти. Те включват и опитване на несравнимия местен студено пресован зехтин. Групите са ограничени до 25 човека, за да има по-директен контакт с местните хора.

За малко над 110 евро има разходка от Рим и включва обиколка на винения регион Вал Д’Орсия. Туристите са придружени от опитен англоговорещ гид и получават обяд в типична ферма.

Едва за 50 евро можете да се запознаете с киантито, като тръгнете от Флоренция. Можете да опитате трите хитови вина - Chianti Classico, Chianti Riserva и Supertuscan. В този тур обаче не е включена храна.

Турове

С по-малко вино, но и с много различни вкусове са туровете в Централна Италия, в близост до Рим. Изключително привлекателно е градчето Фраскати, което има фантастична катедрала. В миналото тук са били вилите на богатите римски аристократи. С днешна дата се предлагат кулинарни турове до Фраскати. Само за 50 евро туристите получават обиколка, която включва лозя, винарна и традиционен ресторант, където посетителите получават експресен курс за приготвяне на прясна паста от професионален готвач. Има и възможност за готвене на това, което сте приготвили със собствените си ръце.

Цените на нощувките в Италия се движат в много широки граници в зависимост от локацията и включените екстри. Най-евтиният вариант са хостелите или по-непретенциозните хотели. Нощувката там е от 30 до 50 евро на човек. В хотелите средна ръка цените варират от 80 до 150 евро, а за луксозните хотели ще трябва да извадите по няколкостотин евро на човек. Най-активният туристически сезон е от юни до август. Тогава и цените са най-високи, обаче най-високи са и температурите. За да се избегнат нечовешките жеги, но и да се види красотата на Италия, се препоръчва туристите да изберат по-ниския сезон, който започва през октомври и завършва през април.

Храната

Цената на храната също варира в широки граници. Тук почти всичко е изключително вкусно. Ако се храните на крак от някои от многобройните капанчета, ще платите по 7-9 евро на човек. Ако седнете в приличен ресторант, цената ще бъде от 20 до 50 евро на човек.

Ако искате да обикаляте, цената ще зависи от вида транспорт, който изберете. В големите градове като Рим и Милано еднократен билет за градския транспорт струва 1-2 евро. Еднодневна карта за всички линии струва осем евро. Такситата са доста по-скъпи, като първоначалната такса е 3,60 евро. Кола под наем от нисък и среден клас струва от 20 до 30 евро на ден.

В Италия има силно развита мрежа за споделено използване на велосипеди и така придвижването в големите градове може да излезе почти без пари.

В много широки граници са цените на входните такси за различните забележителности. Те варират от 2 до над 20 евро на човек, като най-скъпи са Колизеумът и Ватиканският музей. Тълпите от туристи са огромни и се препоръчва посетителите да правят предварителни резервации, където е възможно.

Бюджет

За семейство от двама възрастни и две деца може да очаквате да харчите от 200 до 400 евро на ден при умерено ниво на удобствата и екстрите. Двойка без деца може да се вмести в бюджет от 100 до 250 евро на ден. При посещение на Италия от огромно значение е планирането, тъй като страната е много популярна дестинация. Трябва да научите някои базови изрази на италиански, тъй като има много италианци, които не разбират нито една дума на какъвто и да е чужд език. Уважавайте хилядолетната история и гледайте да не повредите или изцапате някоя забележителност. Важно е да се обличате, храните и държите като италианци. Местните ще ви погледнат с други очи, ако забележат, че ги уважавате и се опитвате да се приспособите към тяхната среда. Трябва да се подготвите психологически за тълпите. В Италия има тълпи навсякъде и по всяко време, така че трябва да се заредите с много търпение. Тълпите са идеална среда за едно много неприятно явление – джебчийството. По италианските улици има огромен брой местни и гастролиращи джебчии. По тази причина не носете никакви ценности във външните си джобове.

Наплив

Италия е четвъртата най-популярна туристическа дестинация в света – страната се посещава годишно от над 94 млн. туристи. Символи на Италия са Колизеумът в Рим, Наклонената кула в Пиза и Венеция, прекрасните малки градчета с множество архитектурни паметници, романтичните улици и красивите площади. Градовете Неапол и Флоренция са едни от най-посещаваните градове и се отличават с богатата история. „Ла Скала“ в Милано, „Испанските стъпала“ в Рим, планинските и морските курорти, които също очароват туристите. Автомобилният музей в Торино и галерията на Виктор Емануил II в Милано са много атрактивни и популярни.

Италианската кухня, една от най-известните и ценени в света, разполага с широка гама от хранителни и винени продукти, много разнообразни от област до област, дължаща се както на исторически фактори (многобройни народи са я населявали през вековете), така и на климатично-териториални фактори, от планинския климат на Алпите до континенталния климат на Паданската низина до умерения климат на крайбрежните райони. В италианската кухня влияние оказват етруските, древните гърци, древните италийски племена, римляните и други.

В Италия съществуват 871 защитени природни територии, които се простират на 3 млн. хектара защитена територия земя, на около 2850 хектара морска територия и 6598 км брегова линия.

Регионът на Италия се намира почти в центъра на умерения климатичен пояс на Северното полукълбо, а линията на 45-ия паралел, по средата между екватора и полюса, пресича цялата Паданска низина от запад на изток. Климатът е силно повлиян от моретата, които го заобикалят от почти всяка страна и които образуват резервоар на топлина и влага. Голяма част от Италия попада в областта на умерено топлия климат от средиземноморски тип, а в северната има континентални или поне преходни влияния и планински климат в по-високите райони.