В сяка кухня се гордее със свои видове омлети, правени със столетия и хилядолетия. А французите успяват да превърнат дори това нещо в истинско изкуство от най-висша класа. В гостилницата на майка Пуляр на остров Мон Сен Мишел, превърнала се в легенда именно с омлета си, до ден днешен се правят смятаните за най-вкусни омлети на света. В триетажния ресторант La Mere Poulard не предлагат нищо друго, освен легендарния омлет, понякога и с някои допълнения като ябълки или бекон. Приготвянето на специалитета става пред очите на гостите и е превърнато в истинско представление. Ето няколко чудесни идеи по въпроса за омлетите у нас и по света, забелязани на gotvetesmen.com.
Странджански от Звездец
Необходими продукти:
- 5 картофа
- 5 яйца
- 2 глави кромид лук
- магданоз
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват, обелват и нарязват на дребни кубчета. Запържва се ситно нарязаният лук, добавят се картофите и се подправя със сол и черен пипер. Сваля се от огъня и се смесва с разбитите яйца и магданоз. От така приготвената смес се пържат странджанските омлети от село Звездец.
С пушени гърди
Необходими продукти:
- 500 г картофи
- 2 яйца
- 80 г кашкавал
- 50 г пушени гърди
- 2 стръка пресен лук (или праз)
- 1 с.л. ситно нарязан магданоз
- млян черен пипер на вкус
- сол на вкус
- индийско орехче на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете картофите, нарежете ги на полукръгове и ги запържете. Извадете картофите и в същата мазнина запържете нарязаните на парчета пушени гърди и наситнения зелен лук. Подредете картофите в тавичка. Поръсете ги със сместа от пушени гърди и зелен лук. Отгоре наръсете с настърган кашкавал и наситнен магданоз. Предварително разбитите и подправени яйца изсипете отгоре и леко ги запържете. Сервирайте със зелена салата или чери доматчета.
Като пица
Необходими продукти:
- 6 яйца
- 75 г кашкавал
- 100 г шунка
- 200 г домати
- 25 г краве масло
- сол
- смлян черен пипер
- подправките са по желание и на вкус
- 3 с.л. кетчуп
Начин на приготвяне:
Тиганът се нагрява с 25 г краве масло. Яйцата се разбиват и се изливат в тигана. Пържат се до готовност. Преместват се в огнеупорна тавичка (при мен 24 см кръгла тава). Отгоре се поставят шунката, доматите, кетчупът и кашкавалът. Омлетът пица се поръсва с подправките. Пече се в предварително загрята фурна на 220 градуса, докато не се разтопи кашкавалът. Омлетът пица се поднася топъл.
Съвет: Плънката може да варира според вкуса ви - наденица, гъби, тиквички и т.н. Важно е плънката да бъде предварително обработена.
Тайният на майка Пуляр
Необходими продукти за 1 порция:
- 4 яйца
- 1 ч.л. масло
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Разделете белтъците от жълтъците. Поръсете жълтъците със солта и разбъркайте с вилица. Отделно разбийте белтъците на пяна. Загрейте маслото в тиган и пържете в него жълтъците, докато се стегнат. Сипете отгоре белтъчната пяна и изравнете с лъжица. Похлупете с капак. Гответе 2 минути на тих огън, докато белтъците вече не се залепват по лъжицата. Сгънете омлета и го поднесете.
Съвет: За да получи пухкава белтъчна пяна, легендарната френска кулинарка разбива яйцата в медна купа. Същият ефект може да постигнете и без да разполагате с меден съд, ако натриете стените на вашата купа с оцет и сол и след това съвсем леко попиете течността с домакинска хартия или салфетка.