0

53-годишният Румен Тонев, подсъдим за убийството на психолога Иван Владимиров- Нав заяви пред Софийския градски съд по време на разпоредителното заседание в сряда, че е с висше образование. Оказва се обаче, че това май не е точно така. „Имам информация, че е записал висше, но не е успял да го завърши”, обясни пред „Телеграф” адвокат Борис Акалиев.

Акалиев е един от адвокатите на почерненото семейство на Владимиров. Съдът даде ход на процеса, а в залата се явиха майката на Нав – Славка Иванова, и брат му Недялко. Те се конституираха като частни обвинители, но не и като граждански ищци. Акалиев обясни, че ще заведат отделно гражданско дело за неимуществени вреди.

Убийство

Убийството на Нав бе извършено в началото на януари във входа на кооперацията, в която живеели на столичната ул „Черковна”. Според обвинението бившият полицай Тонев е застрелял Владимиров при междусъседски конфликт със законния си пистолет. Между тях често имало кавги. Семейството на психолога подавало многократно жалби, но без резултат. Съседи твърдят, че Тоневи си разполагали вещите в общите части. Тонев от своя страна също пускал жалби срещу семейството на Нав. Въпросната вечер на 8 февруари ситуацията излязла извън контрол. При поредната разправия Тонев взел пистолета и прострелял Нав в лицето. Иван издъхнал на място. След това Тонев опитвал да мести тялото. Малко след това е арестуван и оттогава не е напускал килията.

Умишлено

Пред журналисти защитникът на Тонев каза, че убийството е инцидент, че станалото е случайно. Не така обаче мислят роднините на Нав и техните адвокати. Славка обясни, че дори не е погледнала подсъдимия в залата. „Нямах желание да го гледам”, каза тя. По думите й този човек не бива да бъде пускан в обществото повече. Славка каза, че един-два пъти е виждала майката на подсъдимия Тонев. „Тя е полусляпа след прекаран инсулт. Не общувам с нея. В интерес на истината ние никога не сме имали открити конфликти. Всичко беше подмолно, зад гърба ни. Пишеха се някакви жалби. Аз също съм писала поне 15 жалби и един път така се случи, че полицаят ме повика вследствие на подадена срещу мен жалба, ми даде да я прочета и аз бях ужасена, защото бяха две страници с лъжи и клевети”, добави Иванова. „Аз се чувствам виновна, че не приех на сериозно тази перспектива и не предприех нищо”, допълни тя във връзка с последствията от междусъседския конфликт. Славка обясни, че вечерта, когато са арестували Тонев, униформените са открили много пари в касата на Тонев, в която е държал оръжието. „Това не кореспондира с това, че години наред те не плащаха никакви такси в блока и се правеха на хора в нужда”. По думите й даже са назначили майката на Тонев да чисти входа на кооперацията, за да им помогнат.

Реноме

Тонев е осъждан за притежание на незаконни боеприпаси в края на 90- те години, но е реабилитиран. Друг от защитниците на почерненото семейство - Николай Димитров, попита как е възможно Тонев да е имал пистолет, след като е бил уволнен от МВР точно, защото е стрелял в извън работно време. Освен това е осъждан. Според него районните прокурори са извършили престъпление по служба, като не са обърнали внимание на жалбите срещу подсъдимия.

Защитата го изкарва нещастен случай

Защитата на подсъдимия бивш полицай Румен Тонев твърди, че става дума не за умишлено убийство, а за нещастен случай. Адвокат Пламен Гинов счита, че клиентът му не е искал да убива психолога Иван Владимиров – Нав. То е инцидент. Човек отива да убива. Той не е отишъл да убива, той никъде не е отишъл. Той се намира в дома си и там идва Иван Иванов. До тук", коментира адвокат Гинов. Според прокуратурата обаче Тонев хладнокръвно е нападнал психолога с огнестрелно оръжие, насочено към жизненоважна област, а след това не е оказал помощ дори чрез уведомяване в Центъра за спешна медицинска помощ.