0

О бявени преди дни от Университета в Торонто находки на човекоподобни маймуни, датирани на 8,7 млн. години, могат да променят историята или поне някои от традиционните схващания по въпроса.

Новата теория гласи, че сме станали от маймуни на хора в Близкия изток и около Черно море, което по това време е било доста по-малко на площ и езеро. Става въпрос за останки, които са намирани само в Европа, Анадола и Източното Средиземноморие, но не и в Африка. Те са датирани от 8,7 млн. до 2,3 млн. години.

Уфолози

Една от основните тези на уфолозите е, че в дълбока древност е имало масирано присъствие на извънземни екипи по нашата планета, които са превърнали маймуната в човек. И това е продължило твърде дълго време – хиляди, дори милиони години. Та според привържениците на тезите за астронавти в древността, Библията и свещените предания на други вери са напълно прави. Но се приема, че боговете не са свръхсъщества, а пришълци от други светове или измерения. Та тези извънземни помогнали на маймуната да стане човек. И е имало различни експерименти с всякакви хоминиди - човекоподобни маймуни, и хоминини, от които днес са останали шимпанзета, горили и бонобо.

Находки от последните години потвърждават това, като сред тях е обявената преди няколко дни на Anadoluvius turkae, която е най-пълната досега. Тя е датирана на 8,7 млн. години. И преди са откривани части от тази маймуна, но сега те са много по-подробни и са могли да бъдат анализирани. Тя е нещо като прародител на човекоподобните. Приема се, че представителите на Anadoluvius turkae са били с размерите на шимпанзе, тежали са около 50-60 кг.

Преселение

Според новата теория човекоподобните са се развили в Близкия изток и районите около Черно море. И някъде преди около 2 млн. години са се преселили в Африка, защото по родните им места климатът драстично е започнал да се променя. По това време из горепосочените земи са обитавали хиени, слонове, носорози, брадати свине и др. А също и големи котки, от които после се развиват лъвовете. Заради климата тези животни се преселват в Африка (по това време е нямало Суецки канал и преминаването е много по-лесно). С тях са отишли и въпросните човекоподобни от Анадола. Та новата теория гласи, че там хоминините са се развили и са еволюирали в съвременните хора и примати.

„Нашите открития освен това предполагат, че хоминините не само са се развили в Европа, но са прекарали над 5 милиона години, развивайки се там и разпространявайки се в Източното Средиземноморие, преди в крайна сметка да се разпръснат из Африка, вероятно в резултат на променящата се среда и намаляващите гори“, каза проф. Дейвид Бегун, палеонтолог от Университета в Торонто. „Членовете на това разклонение, към което принадлежи Anadoluvius turkae, в момента са идентифицирани само в Европа и Анадола“, допълва ученият.

„По-скоро това, което смятаме, че е била средата на ранните хора в Африка. Мощните челюсти и големите, плътно емайлирани зъби предполагат диета, включваща твърди или жилави хранителни продукти от земни източници като корени и коренища. Животните, които са живели заедно с Anadoluvius turkae, са тези, които днес обикновено се свързват с африканските равнини и засушливи райони - като жирафи, брадавичести свине, носорози, различни антилопи, зебри, слонове, порове, хиени и подобни на лъвове месоядни животни“, обяснява професорът.

Свише

Така излиза, че маймуните са могли да се превърнат в хора и без да ходят до Африка. Но пък точно по това време се появяват много находки на човекоподобни именно на този континент.

Според уфолозите обаче именно по това време е имало намеса на извънземни фактори, които са решили да направят от маймуните хора. Теориите са различни. Според една от тях извънземните имали нужда от работна ръка и са решили да вдъхнат разум в маймуните. А планетата ни е била използвана за добиване предимно на злато и други метали, също и на някои кристали. Имало е различни раси, някои експерименти са завършили неуспешно. Хората обаче в един момент се разбунтували и нещата се объркали. Създали свои цивилизации.

Извънземните не били само един вид, а различни. Някои уфолози смятат, че в съвременността има 9 различни вида извънземни, но преди е могло те да бъдат доста повече.

Търсене

Проф. Бегун заявява за сп. „Къмюникейшън байолъджи“: „Тези констатации за Anadoluvius turkae контрастират с дългогодишното мнение, че африканските маймуни и хората са еволюирали изключително и само в Африка. Докато останките от ранни хоминини са изобилни в Европа и Анадола, те напълно липсват в Африка, докато първият хоминин не се появи там преди около 7 милиона години. Тези нови доказателства подкрепят хипотезата, че хоминините произхождат от Европа и са се разпръснали в Африка заедно с много други бозайници преди някъде около 9 до 7 милиона години, въпреки че все пак не го доказва окончателно. За целта трябва да намерим повече вкаменелости от Европа и Африка на възраст между 8 и 7 милиона години, за да установим окончателната връзка между двете групи.“

Та Библията може да е права, че раят на земята се намирал в Близкия изток, възкликват търсачите на извънземни и казват, че там пришълците от други светове са превърнали маймуната в човек.