0

- Г-жо Маринова, лятото е любимият сезон на хората, но и на змиите, които, докато се припичат, често стряскат стопани и туристи. Защо нашите деди са гледали на тези срещи като на сакрални моменти и дори са ги тълкували в зависимост от положението на змията върху земната повърхност?

- Отношението към змиите, не само в нашата народна традиция, но и по принцип винаги е било специално, защото те са смятани не само за Божии създания, но и за вълшебни, магически същества, надарени с голяма сила да носят добро или зло.

Фигурата, в която виждаме тялото на змията, е много важна не само за езотеричното тълкуване, но и за нейното поведение. Във всекидневието навитата на кълбо змия е знак за заплаха, защото тогава тя дебне плячката си и е готова за атака, но ако видим изчезваща в тревата опашка, опасност няма, защото тогава змията бяга и спасява кожата си.

Вече на ниво магически символ змия с глава близо до опашката (и дори захапала я) се нарича уроборос. Тогава тя олицетворява кръговрата на времето и на видимия свят. Живот и смърт, светлина и тъмнина, добро и зло, болест и лечение, отрова и изцеление, страст и мъдрост, духовно и физическо прераждане. В друг контекст този уроборос играе ролята на световния змей, който живее в Световния океан, опасващ границите на познатия ни свят и го пази. Задачата на световния змей е да не допуска хората да преминат в непознати и враждебни територии, като в същото време не позволява същества от други селения да проникнат в нашия свят. Този символ може да означава и бременност, защото змията представлява оплодителната сила на земята, източник на всички срити възможности – материални и духовни. Тя е олицетворение и на първичния инстинкт, на надигащата се и необуздана сила на природата. Представлява познанието, силата, коварството, изкушението и съблазънта. Тя е самата съдба, бърза като бедата, неразбираема като провидението. Символът на змията е свързан и с мъжкото, оплодителното начало, и с женската същност на пазител. В същото време змията се свързва с лицемерието и прелъстяването, с болестите, отровите и дори с черната магия. Въобще много сложен символ.

- Според древните българи змията е смятана за пазителка на домашното огнище. Какви добри и лоши поличби са свързвани с нея?

- По нашите земи хората почитали дълбоко змията - пазителка на къщата, домашното огнище и синора на нивата. Тъй като е смятана и за приятел, пазител и лечител, но и за враг, който може да напакости сериозно, в определени дни предците ни извършвали много магически ритуали, с които целели нейното омилостивяване. Имало е и празници, когато е била отдавана специална почит на вълшебната същност на змията. Това са били дните на Благовещение, 25 март, на Йеремия, 1 май, и на Огнена Мария, 22 юли. На тези дни, пък и на всеки голям празник стопаните почитали пазителката на дома с дар за благодарност и за омилостивяване. Те оставяли колаче или залък хляб на тавана, над огнището или при прага. Но във всекидневието било табу да показваш, че си забелязал домашния пазител и да се обръщаш по какъвто и да е начин към него, за да не го разгневиш.

На Благовец жените пекат специални хлебчета, наречени змиюрки, и оставят парче от хляба като дар за стопанина и змията - чуварка на къщата. В същия ден, за да се предпазят от змии, жените не пипали игли, куки и конци. Смятало се, че с кожата на убитата на Благовец змия могат да се лекуват много болести. На места отрязвали главата на змията, отваряли челюстите и там посявали семена от босилек или други билки, които да ползват за лек през годината.

Още в навечерието на Еремия предците ни са започвали борбата със злотворните влечуги. След залез слънце на 30 април жени, моми и деца обикаляли къщата и двора, като вдигали оглушителен шум, удряйки един в друг железни домакински предмети. Те изричали на висок глас заклинателни магически формули, вярвайки, че по този начин ще прогонят змиите. На места обикаляли двора и със запален парцал със същата цел. Бременните жени трябвало да спазват особено строго забраната за домакинска работа, за да не „еременясват” (посиняват) децата, които ще родят. Мъжете не бивало да орат и сеят, за да не „еременяса” зърното на нивата. На много места жените приготвяли хляб с формата на змия, наречен змиюрка. Освен това на този ден жените ритуално изработвали подницата и връшника, в които се изпичал всекидневният хляб за домакинството. Хората казвали, че в къща, където има подница и връшник, змия не влиза. Освен за печене на хляб подницата и връшникът се използвали и за магически обреди. Хората са вярвали, че по време на летните бури, гръмотевиците и светкавиците се пораждат от битката между добрия змей и злата хала. Змеят можел да бъде победен само с парче от счупен връшник и затова по време на буря жените го прибирали вкъщи. Особено в Южна България света Марина е почитана като господарка на змиите и лечителка на ухапаните от тях.

- А колко древен е символът на влечугото?

- Змията е един от най-старите и най-сложните, многопосочни, многолики и многопластови символи, в който са включени и змеят и драконът. Тя може да символизира и мъжкото, и женското начало, и Слънчевия, и Лунния принцип и освен това същността, която се е самосъздала. Символът на змията е свързан и с мъжкото, и с женското начало, и със самосъздалата се същност. Тъй като змията периодично сменя кожата си, тя е символ и на възкресението и прераждането. Змията има тясна връзка с първичните сили на водата, която тече на всички нива – небесни, земни и подземни. Бебетата идват на тази земя по вода, покойниците напускат този свят по вода. Но змията контролира не само входа към този свят, но и бурите, тайните знания. Според древния мит Великата змия опасва Световния океан, от който произлиза всичко и към който всичко се връща. Тя символизира и огнената стихия. Мълниите при буря се олицетворяват именно с огнени змии. Те носят пречистване, промяна, трансформация.

Сродник на това творение е крилатият змей, който пази жизнения дъх на Вселената, на вечното обновление. Когато змията живее под земята, тя има връзка освен със света на мъртвите, но и с цялостното познание за подземния свят, в това число и с магията. Хтоничната, подземната змия олицетворява агресивните сили на боговете, владеещи мрака. Тогава доброто и злото, мракът и светлината са в конфликт като Зевс и Тифон, Аполон и Питон, Озирис и Сет. Хтоничната змия е пазител на скритите в земните недра съкровища. Тя често е изобразявана със скъпоценен камък на главата, защото съкровищата може да не са само злато и скъпоценности, но и тайни и скрити знания. Посветени магове са следели змиите, и са разкопавали дънерите, от които изпълзявали в търсене на заклинания и съкровища, което в техния случай било едно и също.

- Как да си обясним, че на светилището Белинташ бе открита плочка на бога Сабазий, целия в змии?

- Символът на змията придружава изображенията на много богове. Тя присъства в иконографията на бог Митра, на Великата Майка Кибела, при Аполон и Артемида. Крилатият жезъл на Хермес/Меркурий, наречен кадуцей, е с две увити около пръчката змии, като фигурата много прилича на двойната спирала на ДНК. Тази фигура е символ на мъдростта, на съчетаването на противоположните начала в душата на човека. Символът на Асклепий е змия, увита около високото столче на чаша, пълна с лекарство или с отрова, и показва колко тънка е границата между живота и смъртта, между доброто и злото. Змиите, изобразени върху плочката на Сабазий, представят тракийското божество като творец и властелин на мъдростта и на света. Змията, обвита около жена, представлява оплодителното мъжко начало. Нека си спомним Олимпиада, майката на Александър Велики, която зачева от Зевс, в образа на огромна змия.

- Какво е предназначението на този символ в бижутерството - траките са използвали накити, навити на спирали като змии?

- Накитите, светски, религиозни или сакрални, винаги имат и символичен подтекст, а змията винаги е смятана за мистичен и загадъчен символ. От една страна, тя ретранслира към нас енергиите на мъдростта и знанията, но те вървят в комплект с коварството, изкушенията и съблазните, на които не всеки може да устои. Древните са използвали змиевидните бижута като защитен символ, талисман, но и като предупреждение за правилното или неправилно прилагане на мъдростта и знанията, на властта.

- Малцина се замислят, но змията е сред малкото създания на планетата, които с тялото си биха могли да пресъздадат естествено всички числа от 1 до 9, както и 0. Още едно потвърждение за божествения й произход или просто по този начин са възникнали числата?

- Не съм запозната с умението на змията да брои, но змиите имат уникалната способност за възприемат вибрации, в това число и звуци с цялото си тяло. Но кой знае, може чрез тях Творецът да е спуснал първообраза на числата посредством енергийни вибрации.

- Според християнството обаче змията не е носителка на мъдрост, а на изкушение, едно от лицата на дявола е. Откъде според вас идват тези негативни конотации?

- Свързването на змията с Дървото на живота представлява нейния благодатен аспект, а с Дървото на познанието се отразява злотворенната й страна. В Библията змията е пазителка на Дървото на познанието, чиито плодове могат да бъдат откъснати само от подготвени за мъдростта хора. Според мен в ролята си на изкусителка тя е провела нещо като изпит за Адам и Ева – доколко те са подготвени за мъдростта, към която се стремят, и дали осъзнават цената на тази мъдрост. Но те са се провалили.

- Какви събития вещае появата на влечугото в сънищата ни ?

- Често сънищата ни са изпълнени със символи, друг път те са с буквално случване, а най-често в съновиденията ни са смесени и символи, и буквални послания, и откликът на всекидневието ни. Тълкуването на съня зависи не само от символите в целия сън, но и от здравословния, социалния и материалния статус на сънуващия. По отношение на змията - всички отровни змии означават болести и врагове; клевети. Понякога тя може да означава мъдрост, зачеване, гадателски умения и лечителство. Ето ви част от значенията:

  • Змии, ако сънуваш и се уплашиш от тях, наяве ще бъдеш победен от злобата, завистта и нещастието.
  • Змия, ако сънуваш, значи злоба. Ако съска, премеждие. Ако се свива на кълбо, неприятности. Ако се извива, премеждия и затвор; болести и неприятности. Ако се е увила около теб, голямо премеждие те очаква; ще се обади твоя стара болежка.
  • Ако сънуваш, че змия или друго отровно животно се опитва да те ухапе, означава скръб и неприятности; кредиторите ти ще те притиснат; завист. Ако те ухапе, зло те чака.
  • Ако те гони и те настигне, опасност; ако не те настигне, ще се отървеш от опасност и завистници. Змия с много глави - завистниците ти са много.
  • Змии, ако гониш и убиваш насън, значи победа над враговете ти наяве, премеждия за тях, а понякога, болест и смърт.
  • Ако сънуваш, че се докосваш до змия и я галиш, значи съблазън и съблазняване наяве. Зачеване.
  • Гнездо на змия, безчестие и срам.
  • Ако змия проговори в съня ти, каквото каже, ще се сбъдне буквално наяве.