0

В ъпросът за постоянното почистване в къщата тревожи много кучешки собственици. При естествени условия козината на кучето се подновява два пъти годишно, тъй като линията на космената покривка помага на домашния любимец да се адаптира към климатичните условия и да се чувства комфортно при промяна на температурите. 

При условия на живот в помещения с централно отопление линеенето се случва целогодишно. Невъзможно е да се избегне грижата за козинката. Това е нужно не само за да се поддържа ред, но и за здравето на домашния любимец. Ето защо е много важно кучето да се привиква към подстригване от ранна детска възраст, така че разресването да не се превърне в най-неприятното занимание за собственика и кучето.

Важно е да научите на този ритуал домашния любимец още като невръстно пале, за да няма проблеми с разресването в бъдеще. Ако възрастно куче не харесва тази процедура, трябва да я направите приятна за животното. Не разресвайте кучето насилствено, не превръщайте този ритуал в нещо много неприятно, опитайте се да привикнете домашния любимец постепенно, възнаграждавайки го за спокойно поведение.

Навици

Обучението на вашето куче да се подстригва е важно от ранна възраст. Не забравяйте да изберете качествено оборудване, което няма да скубе космите или да нарани кожата. По време на процедурата не пропускайте да се уверите, че домашният любимец не е наранен или раздразнен от вашите действия. Ако кучето свързва първото четкане с нещо неприятно, то едва ли ще иска да го повтори отново.

Започнете да разресвате кучето постепенно: първо отделете 3-5 минути, след това 5-10 или повече. По този начин ще достигнете оптималното време, което е достатъчно за пълно разресване на кучето. Ако кучето нервничи и иска да си тръгне, не се отказвайте веднага и не го оставяйте да го направи само. Успокойте животното и го пуснете по ваша команда. То трябва да разбере, че вие сте този, който го е освободил, а не е избягало от вас. Постепенното обучение, което ще се състои не само от разресване, но и от похвали и лакомства, ще свърши своята работа: кучето ще започне да възприема подстригването като приятна процедура.

Не позволявайте на кучето да хапе ръцете ви, опитайте се да го занимавате с любимата му играчка или лакомство. Докато вниманието му е ангажирано, можете спокойно да се погрижите за козината му. Не забравяйте да похвалите и насърчите кучето си по време на процедурата, ако ви позволи да го изчеткате. Първия път може да се нуждаете от помощта на някой от членовете на семейството. Те могат да отвлекат вниманието на кучето, да го развеселят, да го почерпят с лакомства.
С течение на времето домашният любимец ще свикне с процедурата и ако я направите приятна за него, той с радост ще обърне коремче пред вас, за да го срешите.

Ръкавица

За кучета с гладка козина е подходяща четка от гума или естествен косъм. Сега в продажба има и много четки ръкавици, които са удобни за използване. Ежедневно обгрижвайте козината на кучето, като отстранявате излишните косми. За тези цели можете да използвате и хавлиена кърпа.

Кучетата с твърда козина трябва да се подстригват или оскубват на ръка, ако е необходимо, за да поддържате домашния любимец спретнат. В процеса на подстригване старата външна козина се отскубва и вместо нея се появява по-твърда и лъскава. Ако подстригването се пренебрегне, козината поради неправилна грижа може да стане мека, лишена от естествен блясък. Тя може да започне да се заплита на възли и да причини неудобство на кучето.

Кучетата от дългокосмести породи линеят доста интензивно, така че трябва да бъдат внимателно разресвани.
Когато избирате устройство, се ръководете от следния принцип: колкото по-интензивен е подкосъмът, толкова по-дълги трябва да бъдат зъбите. Гребенът е необходим за окончателното разресване на дългокосмести кучета. Обърнете специално внимание на местата, където козината пада по-често: зад ушите, под опашката. За да се предотврати заплитането, кучетата с дълга козина се измиват със специален шампоан и балсам, които предпазват космите от падане и заплитане. 

Сплъстяване

Ако кучето има сплъстена козина, тогава положението не е толкова леко. Можете да използвате специални инструменти за разплитане на възлите, за да не се налага да режете до кожа сплъстените топки, като при това рискувате да нараните кучето и да му причините страдание. Навлажнете козината и след това внимателно разплетете заплитането с ръце или с рядък гребен.

Всички съвместни дейности сближават собственика и кучето, дори ако това е познат ритуал като сресване. Направете го нещо хубаво и специално за вашето куче. Възползвайте се максимално от това време за себе си и вашия домашен любимец. Монотонните действия ще ви помогнат да облекчите стреса за животното, общуването с него ще ви донесе радост, а добре поддържаното куче ще ви освободи поне отчасти от ангажимента да събирате непрекъснато топки вълна от дивана и килима.