0

Н е е тайна, че много анимационни герои имат съвсем реални прототипи. Сред тях е и Попай Моряка, за който целият свят научава благодарение на комиксите и анимационните филми на Парамаунт Пикчърс (Paramount Pictures). Забавният мускулест моряк, който черпи сили от спанака, е изкопиран от истински матрос на име Франк Фигъл.

Елзи Крислър Сегар, роден на 8 декември 1894 г., починал на 13 октомври 1938 г.

 Елзи Крислър Сегар, роден на 8 декември 1894 г., починал на 13 октомври 1938 г.
pbs.twimg.com

Когато става въпрос за супергерои, веднага се появява образът на елегантен човек с купчина мускули и маска. Но сред всички тези „спасители на света“ Попай Моряка се превръща в истински феномен - външен вид, постоянна тръба в устата, присвиване на едното око. Между другото прякорът Попай също не е избран случайно. Това е производно на pop-eyed, което, преведено от английски, означава "изпъкнали очи".

Възможностите на спанака са силно преувеличени.

 Възможностите на спанака са силно преувеличени.
Уикипедия, архив

Въпреки необичайния външен вид на героя той придобива огромна популярност през 20-и век. Феновете на анимационния моряк могат дори да видят селото на Попай. Popeye Village е специално построено на остров Малта, където се осъществяват снимките на съответния мюзикъл.

Комикс

За първи път Попай Моряка се появява в комикса Thimble Theatre на карикатуриста Елзи Крислър Сегар. Това се случва на 17 януари 1929 г., което се смята и за рождената дата на героя. Но трябва да се каже, че първоначално той изобщо не е главно действащо лице и просто фигурира в сценките с второстепенна роля. Но читателите толкова го харесват, че художникът решава да направи специален комикс за него. И той има голям успех. Постепенно морякът става любимец на децата и през 1933 г. се появява и в първия анимационен филм. И никой не предполага за съществуването на Франк Фигъл.

Човекът, вдъхновил Сегар да нарисува легендарния персонаж, е роден през 1868 г. в Полша в бедно семейство. Когато Фигъл е още дете, неговите родители заминават за САЩ в търсене на по-добър живот. Емигрантите се установяват в град Честър, щата Илинойс, който тогава е глуха и затънтена провинция. Както често се случва, надеждите на родителите на Франк не се увенчават с успех. Те така и не забогатяват, а синът им не успява да получи добро образование. Едва завършил училище, младият Фигъл трябва да започне да си търси работа.

Той я намира на британския боен кораб „Родни”, където физически силното американско момче е наето като пожарникар. Следващите 20 години от живота на героя са обвити в мистерия.

След като напуска флота, Франк Фигъл се завръща в родния си Честър като опитен, но все още беден човек. Той си намира работа като бияч в механа "Вайбух" и бързо печели уважението на гостите на заведението. Фигъл е мил човек, но когато е ядосан, няма милост. Годините работа с лопата и въглища са си казали своето и Франк може да се похвали със стоманени мускули. Скоро той придобива съответния прякор Роки - „твърд“.

През 1980 г. излиза игрален филм Попай, с участието на Робин Уилямс в ролята на моряка.

 През 1980 г. излиза игрален филм Попай, с участието на Робин Уилямс в ролята на моряка.
Уикипедия, архив

Когато кръчмата е тиха и спокойна, Франк „Роки“ Фигъл не скучае. Той е майстор в разказването на всякакви истории от своя изпълнен със събития живот. В същото време бившият моряк лъже безсрамно, но слушателите са във възторг от него. Бившият морски вълк не се разделя с царевичната си лула, която неизменно стърчи в ъгълчето на устата му.

Зад образа на Олив Ойл се крие продавачка.

 Зад образа на Олив Ойл се крие продавачка.
Уикипедия, архив

Впечатление

Именно в таверната го вижда тогава много младият и неизвестен художник Елзи Крислър Сегар. Той си спомня за колоритния моряк и години по-късно, през 1929 г., създава свой собствен моряк Попай - с изпъкнали очи. Той консултира идеята си с моряка, който е очарован. Двамата остават приятели цял живот и Сегар редовно прехвърля на своя герой проценти от доходите си. За съжаление на карикатуриста не му е писано да живее дълго – той умира едва на 43, девет години преди своя силен и вдъхновяващ другар.

Що се отнася до любимата на моряка Попай, Олив Ойл, Сегар също изнамира нейния образ в Честър. Той е вдъхновен от продавачката в магазин за хранителни стоки Дора Паскел. За съжаление нейните снимки не са оцелели, но художникът твърди, че Олив е едно към едно с нея, както по външен вид и поведение, така и по начина си на обличане.

Предпочитания

В много комикси и във всички анимационни филми Попай Моряка яде спанак, което му дава колосална сила. Нищо не се знае за отношението на самия Фигъл към този продукт. Най-вероятно Франк би предпочел добра пържола и бира пред зеленчуците. Но през 20-30-те години на миналия век изследванията на д-р Иван Волф, който създава истински култ към спанака, са на почит.

Волф твърди, че спанакът съдържа огромно количество желязо, което е жизненоважно за растящото тяло. По-късно се оказва, че ученият просто е поставил запетая на грешното място и 100 грама от продукта съдържат не 36 мг желязо, а само 0,35 мг. Но заблудата на разсеяния лекар принуждава американците да консумират килограми спанак, а Попай Моряка прави отлична реклама на производителите.

Кадър от игралния филм

 Кадър от игралния филм
Уикипедия, архив

След излизането на първия анимационен филм за Попай консумацията на спанак в САЩ се увеличава с 33 процента. Фермерите, отглеждащи зеленчука, и производителите, произвеждащи консервиран спанак, просто боготворят героя. Те дори увековечават моряка, като му издигат паметник в Кристал Сити, Тексас. Той е открит на 26 март 1937 г.

Добрите и лошите му черти

Уикипедия, архив

В повечето случаи Попай изглежда на читателите и зрителите като моряк на средна възраст с независим характер, уникален глас и начин на говорене (той изкривява думите и „поглъща“ звуци). Постоянно присвива едното си око (заради попадането на дима от лулата в него). Той има непропорционално развити предмишници, на които са татуирани две котви (по-рядко една), а в повечето анимационни филми има и непропорционално големи прасци. Попай винаги носи в устата си лула от царевични кочани (която често използва като боцманска свирка).

По правило Попай се отличава с огромната си сила в ежедневието (той може свободно да вдигне пиано, голямо животно като слон и дори тежко оборудване като самолет), но в критична ситуация, изправен пред изключителна трудност, той изяжда консерва спанак и става в пъти по-силен. Характерът му е самонадеян, но приятелски настроен. Освен физическа сила и безстрашие той е изключително находчив и изобретателен. Недостатъци - избухлив и „лесно се заблуждава“.

Предимства: чувство за справедливост и весел нрав.

Любопитни факти

Джон Хайро Веласкес

 Джон Хайро Веласкес
clarin.com

Героите от анимационни филми и комикси за моряка Попай много пъти са ставали прототипи за сувенири, детски играчки и други потребителски стоки. Много от тях са оцелели в единични екземпляри и имат колекционерска стойност, докато някои от стоките все още се произвеждат.

Попай става прякорът на известния кечист Джеф Дейб, който има непропорционално големи ръце (обиколка на предмишницата 49 см).

Campsicnemus popeye е вид зелена муха, кръстена на Попай.

Епизод 5 от японския аниме сериал от 1977 г. Jetter Mars включва робот с главата на Попай.

Прякорът Попай е даден на детектив Джими Дойл (актьора Джийн Хекман), един от главните герои във филма „Френската връзка” (1971 г., реж. Уилям Фридкин).

Един от най-близките съратници на наркобоса Пабло Ескобар, убиецът Джон Хайро Веласкес, освободен след 23 години затвор и починал през 2020 г., приживе е широко известен в Колумбия като Попай.