0

П ирамиди са изникнали в днешен Южен Китай преди 200 милиона години и предизвикват спорове между учени и конспиратори.

В южната провинция Гуейджоу има множество пирамиди, наподобяващи тези от египетското плато Гиза. Проучванията обаче показват, че те са на поне 200 млн. години и са съществували още през ерата на динозаврите, докато египетските са на няколко хиляди години само.

Сходства

Китайските пирамиди са намират в окръг Анлун (в някои справочници се среща като Анлонг по англоезичното название). Уфолозите смятат, че те не са естествени образувания (приемат, че такава форма може да е само изкуствена), а са направени с помощта на извънземни, които в древни времена посетили планетата ни. По-късно по подобен модел били направени и някои от египетските пирамиди. И целта на всичките тези пирамиди била да се създаде мрежа на планетата, с чиято помощ се зареждат с енергия космически кораби.

Китайски учени обаче провеждат изследвания на състава на пирамидите и стигат до идеята, че те са напълно естествени природни феномени. Проф. Джоу Киуен от държавния университет на Гуейджоу твърди: „Това са варовикови образувания, датиращи от над 200 млн. години. Тези скали са се формирали в морска среда, като минералите, разтворени във вода, кристализират повторно и създадат отделните слоеве, наблюдавани днес поради периодичните промени в климата и геологията“. Той обяснява, че става въпрос за скали, претърпели вертикална ерозия във водата. Но след оттичането на древното море, ерозията продължава и се стига до днешната пирамидална форма.

Естествено, че уфолозите няма как да се съгласят с подобни теории и твърдят как естественият произход не пречи на извънземните да са оформили скалите в удобна за тях пирамидална форма. А и още никой не е влизал във вътрешността на пирамидите, дори местните власти са забранили всякакви опити. Някои от тези обекти буквално са накачулени от къщи и кошари с животни на местните села. Според уфолозите, ако след построяването си пирамидите в Египет попаднат на влажен тропически климат като в Гуейджоу, след милиони години и те ще приличат повече на хълмове.

Аномалии

В същото време японски учени оповестиха, че са открили странни структури около големите пирамиди в Гиза, Египет, които са заровени под земята. С помощта на георадар са изследвани пространствата и ги нарекли аномалии. Категорични са, че те са изкуствени формирования, но засега не могат да кажат какво са – може да са гробници или древни храмове, може да са и друго нещо.