0

В секи човек по света си има своите страхове, фобии или просто чудатости. Но никой не обръща внимание на тях, освен ако този човек внезапно не стане известен, или „звезда“, и животът му не започне да бъде наблюдаван под лупа.

Тогава изведнъж това, което до този момент не е представлявало интерес за никого, се превръща в топсензация и заема първите страници на жълтата преса.

Всъщност страховете и фобиите на известните показват, че и те са хора като всички останали и нищо човешко не им е чуждо. Не можем да не признаем, разбира се, че в стремежа да поддържат постоянно интереса към себе си някои „звезди“ си измислят сами несъществуващи странни и ексцентрични страхове и чудатости. Тук и сега ще се опитаме тайно да надникнем в потайния свят на някои от най-известните „звезди“ от Холивуд и света на американския шоубизнес.

Гръмотевици

Една от най-огнените попизпълнителки на сцената е Луиза Вероника Чиконе, или както е известна по всичките континенти с псевдонима си Мадона. И едва ли някой може дори да предположи, че тази истинска фурия изпитва панически ужас от гръмотевици и мълнии. За голям ужас на организаторите на концертите й на открито, замирише ли във въздуха на буря, нищо не е в състояние да накара звездата да излезе на сцената.

Мадона се вцепенява, ако навън гърми и трещи.

 Мадона се вцепенява, ако навън гърми и трещи.
Getty Images/iStock

И ако не хване първия самолет, то със сигурност ще се затвори в хотелската стая и на спуснати плътно завеси ще трепери от страх, докато навън гърми и трещи. Всъщност оказва се, че фобията на Мадона не е нейна глезотия, а си има свое научно име и то е бронтофобия или тонитрофобия.

Вода

И ако Кралицата на попа изпитва страх от въздушните природни явления, то друга една кралица, но на сцената – Мишел Пфайфър, изпитва панически ужас от вода. Нищо не е в състояние да накара „жената котка“ от „Батман се завръща“ да влезе да плува или дори да се изкъпе сама в морето или океана.

Подобен страх от големи водни пространства има и колежката й Уинона Райдър. При нея обаче тази фобия има своето обяснение. Когато била на 12 години, тя едва не се удавила, докато била с родителите си на море. Това отключва у нея психоза, от която тя и до днес не може да се отърве. От хидрофобия страда и Натали Уууд. При нея фобията също се отключила по конкретен повод.

В един от филмите, които снимала, трябвало да застане на мост, който да се срути и тя да падне във водата. Всичко във филма, разбира се, било подсигурено и във водата паднал каскадьор, но самата сцена потресла дълбоко актрисата и оттогава тя не понася водата и височините. По ирония на съдбата Ууд загива, след като в океана пада от борда на частна яхта. Певицата Риана пък има фобия от риби, или казано научно, ихтиофобия.

Не са малко звездите, които изпитват фобия и страх от различни живи твари. Орландо Блум, известен с ролите си на Леголас от „Властелинът на пръстените“ и Уил Търнър от „Карибски пирати“, не понася прасета освен на филета в хипермаркета. Това обаче не му попречи да се снима в детския филм „Прасето Пепа“.

Никол Кидман се страхува от пеперуди.

 Никол Кидман се страхува от пеперуди.
Getty Images/iStock

Изпълнителят Джъстин Тимбърлейк се ужасява от вида на паяци. Актрисата Скарлет Йохансон от хлебарки и птици, а Никол Кидман изпитва фобия от иначе така красивите пеперуди. И още малко животински фобии от света на красотата на Холивуд: Кристен Стюарт се страхува от коне, Тайра Банкс от делфини, Кейти Холмс от миещи мечки, а Катрин Зита Джоунс от най-обикновени мишки.

Това са единствените мишки, от които Катрин Зита Джоунс не подскача ужасена.

 Това са единствените мишки, от които Катрин Зита Джоунс не подскача ужасена.
Getty Images/iStock

Змии

Красивата Салма Хайек пък изпитва ужас дори само при вида на влечуго. На фона на този неин страх да се чуди човек как изобщо е приела в един от филмите си да изиграе ролята на стриптизьорка, танцуваща с жива змия около врата си. Това си заслужава уважението.

Освен тези „прозаични“ страхове, от които страдат сигурно още милиони жени по света, някои от „звездите“ имат и някои по-специални. Актрисата и манекенка Меган Фокс се страхува дори да се докосне до най-обикновен лист бяла хартия. Причината е в страха й да не се пореже на острите му ръбове. Затова когато трябва да прочете писмо или изобщо да се докосне до хартия, предпочита да има до себе си друг, който да го направи вместо нея.

Звездата от „Семейство Адамс“ Кристина Ричи се страхува от стайни растения. А Памела Андерсън от огледала. Интересно дали в дома на „спасителката на плажа“ няма поне едно, за да хвърли в него един поглед, преди да излезе от дома си. Не са малко звездите, които се страхуват да не се заразят и са се превърнали в маниаци на тема чистота. Камерън Диас се страхува да се докосне до дръжките на вратите, защото по тях имало милиарди микроби.

А колежката й Рита Ора пък се кълне, че никога и при никакви обстоятелства няма да се престраши да влезе в чужда тоалетна освен в тази в собственото и жилище. И ако някои смятат тези страхове за странни, то почакайте, вие още не сте прочели най-интересното.

Маслини

Кармен Електра, фотомодел, актриса и певица, има фобия от маслини и затова те никога не присъстват в менюто й колкото и да са здравословни. По неизвестни причини Пенелопе Крус е „алергична“ към червения цвят и минаването по червения килим на „Оскарите“ за нея се оказва истинско предизвикателство. Холи Бери пък не ползва метални прибори за хранене, защото се страхува, че може да се нарани фатално с тях. И затова винаги носи със себе си пластмасови такива. Кендъл Джендър се страхува от дупки. А провокативната Лейди Гага пък настръхва при вида на бебета.

Лейди Гага се страхува да не си развали силуета, а и бебетата я ужасяват.

 Лейди Гага се страхува да не си развали силуета, а и бебетата я ужасяват.
Getty Images/iStock

Тя разказва, че причината за това е първият мъж в живота й, който след като я изнасилва, я зарязал бременна и се наложило да прави аборт. Освен това певицата изпитва ужас и при мисълта, че появата на бебе би прекратила кариерата й. Преди месец имаше такива слухове за нея, но те бяха категорично опровергани. Другото, което Гага ненавижда, са разговорите по телефона.

Актрисата Дарил Хана пък изпитва панически ужас от театралните сцени. Кълне се, че е готова да се снима в сто филма, вместо да излезе да играе на сцената. А Кайли Миноуг пък не понася дрехи на закачалки. На фона на изброените дотук фобии страхът на Упи Голдбърг, Шер, Мерил Стрийп и Дженифър Анистън от летене, известен като аерофобия, е нещо делнично, което дори звучи скучно.

По-интересна е фобията на Опра Уинфри, която се страхува от дъвки. Тя разказва, че този страх идва от детските години, когато баба й събирала купища дъвки и ги подреждала на големи купчини в гардероба си. Страхът на Опра е толкова силен, че тя абсолютно забранява на служителите си в офиса и да дъвчат дъвки.

Когато става дума за страхове и фобии на „звездите“, противно на очакванията не остават назад и представителите на „силния пол“. Даже и тези с големите бицепси и плочките на корема. Страховитият бивш кечист Дуейн Джонсън – Скалата, никога и за нищо на света не би се качил на увеселително влакче, защото както сам си признава, рискувал да изцапа околните с още несмляното съдържание на стомаха си.

Дуейн Джонсън Скалата, е мъж като канара, но се ужасява от увеселителните влакчета.

 Дуейн Джонсън  Скалата, е мъж като канара, но се ужасява от увеселителните влакчета.
Getty Images/iStock

Друг мъжкар, Роджър Мур, който се превъплъщава в образа на легендарния Джеймс Бонд, пък изпитва панически ужас от огнестрелни оръжия. Какво ли му е било по време на снимките, където на всеки 5 минути му се е налагало да вади пищова, че даже и да стреля с него. Самият Роджър се гордеел с този страх и споделял, че и великият Зигмунд Фройд се е борил с такъв. Според Фройд страхът от оръжия било признак за забавено емоционално и сексуално съзряване.

Шпионаж

Комикът Джим Кери никак не понася видеокамерите, защото по думите му не знаел кой, кога и защо го шпионира чрез тях. Матю Макконъхи не обича въртящи се врати и дълги коридори. А легендата Робърт де Ниро пък вдига кръвното винаги когато трябва да седне на зъболекарския стол.

Джим Кери не обича камерите, страхува се, че го шпионират.

 Джим Кери не обича камерите, страхува се, че го шпионират.
Getty Images/iStock

Оказва се, че това също е често срещан страх, който се нарича дентофобия. Следващите няколко фобии обаче звучат невероятно. Култовият „карибски пират“ Джони Деп не понася клоуни, защото му напомняли за съществото „То“ от романа на Стивън Кинг. „С гротескно нашарените си лица и с фалшивите им широки усмивки те изглеждат страшно. От тях извира някаква тъмнина и потенциално зло“, обяснява той. Колегата му Чанинг Тейтъм пък потръпва от порцеланови кукли, които изглеждали като мъртъвци. Доста странна е и фобията на Били Боб Торнтън от антикварни мебели отпреди повече от век и половина. Разказва, че веднъж му се наложило да проведе една служебна вечеря в един луксозен ресторант със стари тежки мебели.

Том Круз обича да го снимат, но не и да го зяпат.

 Том Круз обича да го снимат, но не и да го зяпат.
Getty Images/iStock

През цялото време не могъл да си поеме дъх, разтреперил се, пребледнял и накрая като се извинил объркано, си тръгнал по средата на вечерята. Не по-малко шантав е страхът на Том Круз, който не обича някой да го гледа по продължително от 2 секунди. А когато това се случи, той е готов да вдигне луд скандал.

Рекордьор

Безспорно „шампионът по страхове и фобии“ в света на Холивуд и на американския шоубизнес е сценаристът и режисьор Уди Алън. За своите страхове той би могъл да напише сценарий за филм, но едва ли някога ще има време за това, защото е зает да ги преживява. Уди изпитва страх от малки деца, животни, насекоми и тесни пространства. Затова живее в имение с огромни помещения.

С него в дома му и навън винаги вървят бодигард, който носи пакети с дезинфекциращи препарати и кърпички за еднократна употреба, и лекар. Тъй като сценаристът изпитва панически страх да не прегрее на слънцето, на всеки 2 часа лекарят трябва да измери температурата му и да си каже компетентното мнение дали има опасност за живота на Алън. Освен изброеното дотук сценаристът изпитва фобии още и към ярки цветове, асансьори и фъстъчено масло, за което се страхува да не залепне върху небцето в гърлото му и да го задуши. Освен това ексцентрикът има и още няколко, меко казано, странни изисквания.

Сифонът в банята му трябва да е в ъгъла, а не в средата, а на закуска любимият му банан трябва да бъде нарязан на седем абсолютно еднакви парчета. В продължение на дълги години, когато излиза навън, Алън облича дрехите си на обратно, за да се предпази от урочасване. Впрочем самият Уди явно прекрасно знае, че нещо в главата му не е наред, тъй като 40 години от живота си е посещавал психоаналитици и е пръснал купища пари, за да се отърве от страховете си, но напразно.

Хитлер и Сталин треперели от зъболекари

От света на шоубизнеса и Холивуд, накрая ще навлезем за малко в света на политиката. Оказва се, че и най-смелите и велики държавни мъже и пълководци имат своите страхове.

Първият президент на САЩ Джордж Вашингтон предвождал американската войската в много битки. Но и той имал своя голям страх, който го карал да се облива в ледена пот. Той изпитвал панически ужас да не бъде заровен жив.

Getty Images/iStock

Ето защо накарал близките си да подпишат специален документ, че когато умре, ще оставят тялото му на открито поне два дни преди да го заровят в земята. Подобно на др. страхове, този също си има название и то е тафефобия.

Първият руски император Петър Велики ненавиждал хлебарки. Адолф Хитлер и Йосиф Сталин мразели посещението при зъболекарите. А бившият севернокорейски диктатор Ким Чен Ир пък имал фобия от летене и затова пътувал само с бронирания си влак.

Чингис хан имал респект от майка си и жена си

В древността още страховитият Чингис хан се страхувал само от три неща: от майка си, съпругата си и от кучета. Основателят на Римската империя Октавиан Август се боял до смърт от мълнии и винаги носел със себе си парче от тюленова кожа като амулет.

Getty Images/iStock

Когато наближавала буря, той се криел в специално скривалище под земята, в което трябвало да има много запалени свещи, тъй като владетелят се страхувал и от тъмното. Във Византия император Ираклий I пък се страхувал от водата. Страхът му всъщност бил причинен от направен му хороскоп, според който императорът щял да умре от удавяне.

Мартин Скорсезе мрази числото 11

Легендата Стивън Спилбърг има само един страх, от асансьори, и категорично отказва да се вози в тях дори с цената на това да се изкачи до покрива на небостъргач. Не остава по-назад и колегата му Алфред Хичкок, който страда от овофобия, страх от яйца. Създателят на психологическия трилър се кълне, че никога през живота си така и не е опитвал яйца – нито пържени, нито варени, тъй като изпитвал истинска погнуса от тях. На фона на техните фобии Мартин Скорсезе има само една странност, той мрази числото 11, защото му носело нещастие. Не отсяда в хотелска стая и не паркира колата си на паркомясто с този номер.

Дейвид Бекъм брои цветята

Ще направим едно меко отклонение от света на шоубизнеса, за да обърнем внимание на бившия футболист Дейвид Бекъм. Той страда от атаксофобия, страх от неподреденост и хаос, както и от нечетни числа. Съпругата му Виктория споделя, че винаги когато види във вазата върху масата нечетен брой цветя, той взема едно от тях и го изхвърля.