0

З еленият дървен дракон влиза във владение на 10 февруари 2024 г. Господството му ще приключи на 28 януари 2025 г. Може би ви е любопитно да разберете на кой дракон от големия екран отговаряте.

Драконите са герои в много митове и легенди от векове и продължават да бъдат изключително популярни фантастични същества в съвременната култура. Те често се появяват в книги, комикси, телевизионни предавания и, разбира се, във филми. Независимо дали става дума за западния огнен дракон, който пази съкровища, или за източния базилиск, който носи просперитет на хората, всички те се различават един от друг по външен вид и мисия. Но при цялото им разнообразие сред филмовите дракони със сигурност има по един, който въплъщава характера на всяка зодия.

Овен: Хаку, „Отнесени от духове“ (2001)

Хаку е един от главните герои в японския анимационен фентъзи филм от 2001 г. на легендарния режисьор Хаяо Миядзаки. В човешки лик Хаку повече прилича на Козирога, тъй като е спокоен, концентриран и упорит в работата си. Но в драконова форма неговата личност се променя: той става по-агресивен и открит в изразяването на емоциите. Но както и да се превъплъщава Хаку, той си остава смел и напорист – като повечето представители на зодия Овен.

Телец: Елизабет, „Шрек“ (2001)

Свирепият дракон в „Шрек“ си има име – Елизабет. И се оказа очарователно създание, преливащо от любов към магарето, а впоследствие майка на шест дракономагарета. Между другото този междувидов съюз все още се смята за един от най-странните романи в киното. Иначе, извън любовната сюжетна линия, драконът Елизабет е верен защитник на принцеса Фиона. Точно по начина, по който Телецът е готов да защити всеки, който е приел под драконовото си крило. Освен това Телците са верни на партньорите си и са големи домошари.

Близнаци: Беззъб, „Как да си дресираш дракон“ (2010)

Постоянен спътник на Хълцук, драконът Беззъб прилича повече на гигантска домашна котка. Той е любопитен и игрив, което са основните черти на типичните Близнаци. Сравнението не свършва дотук. Верният спътник на Хълцук също е невероятно умен и бърз, което често помага на приятеля му в безкрайните му приключения.

Второто име на дракона, Нощен бяс, също му е дадено с причина. Подобно на Близнака, ако нещо се случи, домашният сладур на секундата превключва, за да изгори в пламъците на гнева си всеки, който го е раздразнил.

Рак: Елиът, „Драконът, моят приятел“ (2016)

Драконът на Пийт – Елът, е верен другар. Общувайки само с щракане, подсвиркване и гукане, зеленият гигант се превръща в единствен приятел и закрилник на сирачето. Като всички Раци Елиът се грижи и обича тези, които са наистина близо до него. Всички разрушения, които създава, са случайни: всъщност Елиът не би наранил и муха. Вярно, той моментално е готов да реагира, ако някой посегне на приятеля му, защото филмовият дракон, подобно на представителите на зодия Рак, има много развит защитен инстинкт.

Лъв: Смог, „Хобит: Пущинакът на Смог“ (2013)

Ужасният Смог, озвучен от Бенедикт Къмбърбач, е жесток и безмилостен. И е точно толкова страховит колкото и двойниците му във „Властелинът на пръстените“, Саурон и Саруман. Колекцията от съкровища, които натрупа, скъпоценното му легоище в Еребор и безкрайната му жажда за злато напомнят за някои от навиците на Лъвовете и тяхната алчност за красиви неща. Освен това Смог е могъщ и самоуверен - и тези черти са характерни за зодия Лъв. За жестокостта му не е толкова сигурно: в крайна сметка Лъвовете могат да се държат като домашни котки. Ако не ги ядосвате.

Дева: Фухур, „Приказка без край“ (1984)

Фухур е дракон на щастието, бял и красив, творение на небето и топлината на неукротимата радост, с прекрасен глас като камбана. Приятел и спътник на Атрею, с когото се срещат за първи път при Играмул. Драконът в този случай е като кученце. И със своята доброта, кротък характер и преданост много напомня на Девата. Фухур, подобно на този зодиакален знак, е умен, бърз, концентриран. Той е готов да помогне на другите и да спаси приятелите си в нужда. Самият той никога няма да атакува - също като Девите, които рядко влизат първи в конфликт.

Везни: Драко, "Сърцето на дракона" (1996)

Драконоубиецът Боуен се среща с последния дракон в света – Драко, но вместо да го убие, двамата се сприятеляват. Дружбата им скоро прераства в нещо много по-сериозно, когато решават, че е време да спрат тиранията на злия крал Ейнон. Проблемът обаче е във факта, че преди години Ейнон е бил спасен с магия от самия Драко. Този мил, чувствителен и безкористен чаровник винаги знае как да постъпи правилно – точно като Везните. С красноречието, характерно за тази зодия, той толкова лесно променя всичко, че самият Боуен започва да се съмнява в целите и намеренията си. И тогава се разгръща историята на едно интересно междувидово приятелство. Същото е и с Везните: те винаги попадат в някакви трудни ситуации, но излизат от тях и излизат победители.

Скорпион: Дрогон, „Игра на тронове“ (2011-2019)

Трите яйца на Денерис доказаха нейната мощ, след като тя влезе с тях в кладата, където бе изгорено тялото на хан Дрого. Дотраките и сър Джора Мормон бяха шокирани и възхитени, когато тя излезе гола-голеничка от кладата, следвана от трите си новоизлюпени дракона – Дрогон (кръстен на съпруга й – Дрого), Визерион (кръстен на брат й – Визерис) и Регал (кръстен на другия й брат – Регар). Изборът за Скорпиона е Дрогон. От хора (и дракони) като него земята трепери и гори от огън - точно като Скорпион с тъмната му душа, ако го ядосаш. Но щом стане дума за отношения с близки хора - например с русата майка от клана Таргариен, мощното чудовище веднага се превръща в нежно коте, защото влюбените Скорпиони са най-отдадените, нежни и грижовни същества на света .

Стрелец: Мушу, „Мулан“ (1998)

Мушу е един от най-популярните герои в Disney World. Той е ярък, харизматичен и има страхотно чувство за хумор. Идеалният спътник на Мулан! В живота също няма да намерите по-добър спътник от Стрелеца. Това са непринудени хора, екстроверти по природа, които не се страхуват да показват емоции и да заразяват всички около себе си с доброто си настроение. Ако трябва да се открои някакъв недостатък, то това е тяхната твърде груба на моменти откровеност и безпардонност. Но защо пък това да е недостатък?

Козирог: Диавал, "Спящата красавица" (1959)

Малефисента в класическата история е може би един от най-известните дракони от света на анимационните филми. Във филмовата адаптация с Анджелина Джоли обаче създателите по някаква причина изоставиха тази трансформация. Вместо това нейният верен слуга и бивш гарван на непълно работно време Диавал се превръща в дракон. Докато емблематичната вещица Малефисента е по-скоро зодия Скорпион, Диавал е плюещият образ на Козирог. Той е мотивиран, всеотдаен в службата си, силно дисциплиниран и целеустремен. Толкова е улисан в работа, че дори не си вдига носа, за да види перспективите.

Водолей: Сису, "Рая и последният дракон" (2021)

Драконката Сису е едновременно котка и малко дете. Тя е забавна, приятелска и доста странна, което много ни напомня за чертите на Водолея. Сису принадлежи към елемента Вода, защото е воден дракон. Този елемент, според астрологията, заличава границите на миналото и отваря място за ново начало. По същество това е, което Сису беше призован да направи в „Рая и последният дракон“ - да победи чудовищата, които превръщат хората в камъни. По-хуманистична мисия за Водолея, който обича подобни неща, не може да се намери.

Риби: Артистът от „Несговорчивият дракон“ (1941)

Една стара история на „Дисни“ разказва за момче, което среща дракон. Само в този случай гигантският гущер не диша огън и не изгаря всички живи същества по пътя си под звуците на ужасен вой. Този дракон е артист и предпочита да пее песни и да пише поезия. Поради такива творчески импулси този герой напомня силно за Рибите. Те са също толкова сладки, добрички, артистични и чувствителни, точно като този голям зелен гущер. Те са мечтателни, нежни души, които искат да изразят себе си чрез изкуството, а не на бойното поле.